No i w trakcie tego filmu,zmarł jeden z moich ulubionych aktorów drugiego planu,Warren Oates.Zazwyczaj kowboj [Strzały o zmierzchu!!!] czy gangster…
A sam film,niezły,nawet po latach.Zresztą dla R.Scheidera,zawsze usiądę przed ekranem
Jeśli zanudzam to powiedz.
Ale pozwolę sobie na mały,filmowy,wypad.
W 1967 roku,Norman Jewison,jeszcze przed Aferą Thomasa Crowne’a i przede wszystkim,przed Skrzypkiem na dachu,zrealizował genialny film,“W upalną noc”.Rod Steiger i Sidney Poitier…Już samo to zestawienie zwiastuje emocje.
I tak właśnie było.Chyba najlepszy film dekady,o problemach rasowych…
A wspominam o tym bo w tle,w roli gliniarza,średnio rozgarniętego,pojawił się właśnie Warren Oates.Twarz,niczym Burt Young,sekundant z Rocky’ego.Twarz tej Ameryki drugiego planu…
Za komuny siatkarki i bokserzy oraz kopana i kosz. Siatkarki, kilkukrotne mistrzynie Polski, kilka kadrowiczek. Bokserzy w latach 80 jeden z najsilniejszych klubów w Polsce jako jedyny rywalizujący z Legią. Boksował tam Darek Michalczewski, brązowy medalista olimpijski Kazik Adach, kilku kadrowiczów.
Słupsk nic z Kaszubami nie ma choć daleko nie jest. Bytów - 50 km.
Niedaleko. Bytów to typowe Kaszuby, a sama granica przebiega gdzieś w połowie odległości od Słupska do Bytowa. Słupsk to głównie powojenna ludność napływowa. Rdzennych po wojnie wywiało niemal wszystkich.
W Lodzi to bylo kino Bałtyk jesli chodzi o naglosnienie, chyba przejęla sala filharmonii? I kino Iwanowo czyli jakis ruski rzeznik, ktoru polegl za radinu i stalinu. Kino niby , ale swiecilo pustkami
Czesław Lang pochodził z Bytowa. Jeszcze z LZS, które były kuźnią kolarską i zapaśniczą w całym kraju. Sztangistów też się sporo tam wykluło.
W Bytowie, odkąd sięgam pamięcią, zawsze były silne tradycje kolarskie.
Oj te Pireneje. Jest tam takie miejsce gdzie zagubiony obcy jest gosciem
I nie jest to Andora.
Fajne/urocze to bylo, wymiana barterowa i ludzye poslugujacy sie gorska katalana cieszacy sie, ze nas rece od rozmowy nie rozbolały.
Z nietypowych rzeczy, jakie wkładam czasem do lodówki a konkretnie do zamrażalnika, to moneta na kawałku lodu.
Po co?
Czasem wyjeżdżamy na dłużej, a lodówka najczęsciej pełna zamrożonych produktów i caly czas funkcjonuje. Podczas naszej nieobecności moze się zdarzyc sytuacja, że zostanie wyłączony prąd i produkty się rozmrożą a potem gdy prąd wróci, zamroża się znowu.
Jesli taka sytuacja będzie, rozmrozi się również lód pod monetą i ta opadnie na dół. To znak, ze produkty z lodówki nalezy wyrzucić, bo nie będzie wiadomo, jak długo były rozmrożone i zaistnieje ryzyko zatrucia.
Ja zamrazarke i lodowke musze przed wyazdem oproznic i wylaczyc, wiec przechowuję w niej cieple powietrze.
Niestety instalacje elektryczne w mojej wiosce maja to do siebie, ze sa zawodne, a sama w budynku? Szybko, tanio i bez gwarancji.
Już nie pamiętam co oglądałam w kinie Pomorzanin, tak dawno to było e …ale pamiętam, że w kinie Polonia oglądałam 1 część Jurassic Park i jak widziałam jak likwidują resztki z tego kina, to smuteczek był.
W kinie Orzeł parę lat temu byłam na “Midsommar. W biały dzień”…jak dobrze było nie słyszec mlaskania…szczególnie do takiego filmu