Jakie to miasto?

W Neapolu stolica byłą już po Kongresie Wiedeńskim - wtedy powstało Królestwo Obojga Sycylii (po połączeniu z Królestwem Neapolu)

3 polubienia

A ja myślałem, że chodzi o Florencję, też była stolicą Italii. Palermo wyleciało mi z głowy. I jak na złość, zaciął mnie się komputer. Ale już się odciął… :joy:

Ale za to zapowiadam quiz swego autorstwa w ścisłej współpracy z kolegą @Bingola który ukaże się w weekend i będzie pokrewny temu tematowi z “małą” domieszką historii. Drżyjcie…! :grinning:

1 polubienie

To zostawcie ogloszenie wynikow na wieczór, bo ja planuję w podróży.

1 polubienie

Zrobisz, jak dojedziesz do Polski. Quiz nie zniknie.

No właśnie ta Sycylia burzliwą historię miała.
Ale i położenie strategiczne.

3 polubienia

A co jest na zdjeciu?
Bo chyba istota sprawy,poszla w zapomnienie…

2 polubienia

To Palermo.

2 polubienia

No fajnie…Palermo-stolica…
Ok.odpuszczam.

1 polubienie

Opuszczamy Europę. Była stolica. Hę :thinking:

Zrzut ekranu (221)

Bez Wujka nie do odgadnięcia. Chyba, że ktoś był.
Pierwszym 50 odpowiedziom (bez Wujka) od razu mówię NIE, to nie to miasto :sunglasses:

.nara. :clown_face:

Musisz podpowiadac?
Widac, ze nazwa krzaczkami pisana i Chiny to nie są.
W Korei tę dziczyzne by zjedli.
Zostaje Japonia. Zwlaszcza po tych kwiatkach wiśni.
W dawnych stolicach tego kraju mocna nie jestem.
Więc użyłam wsparcia wiki. Nara…

Katedra, jedna z najbardziej monumentalnych w Włoszech.

Dosadniej nie można było podpowiedzieć.

Ale ja nie o tym.
Prosiłem, by nie używać Wujka, bo fotki pochodzą z netu i Wujek je zna i zaraz wypapla. On już takim jest wypaplaczem.

Zastanawia mnie jednak wsparcie Wikipedii. Wikipedia nie jest wyszukiwarką. Ma jedynie opcję wyszukiwania zawartych w niej już treści.
Co wpisałaś w Wikipedię? Dawne stolice Japonii . Wikipedia nie znajdzie nic po wpisaniu takiego hasła. Wpisując w Wiki Japonia możemy przeczytać obszerny i szczegółowy opis tego kraju, ale za hu… nie ma nic o Narze. W hiszpańskiej Wikipedii ta sama sytuacja.

Wprowadziłeś nową jakość i,jak mniemam,nastepne pytanie bedzie o Babilon :innocent:No cóż…Sycylie zaliczyłem jedynie od wschodu i to bez Messyny tak więc szans tym razem nie mialem…Jako że z zasady nie googlam…

2 polubienia

Kto szuka nie błądzi.
Tabela?

Tylko na jakiej podstawie wybrałaś z tej tabeli Narę, a nie na przykład bardziej oczywistą Osakę, Edo lub Kioto?

.kto pyta nie błądzi.

Bo podpowiedziales…
Kolko się zamyka :rofl::rofl::rofl:

P.s. po dalszym sprawdzeniu jelonki w parku też sie zgadzaly.

Weekend, no to w drogę
A tu byliście?

Powoli.Tym bardziej zem w pracy i czasu malutko.
Stolice?Europa?

Europa i nie stolica.