W Neapolu stolica byłą już po Kongresie Wiedeńskim - wtedy powstało Królestwo Obojga Sycylii (po połączeniu z Królestwem Neapolu)
A ja myślałem, że chodzi o Florencję, też była stolicą Italii. Palermo wyleciało mi z głowy. I jak na złość, zaciął mnie się komputer. Ale już się odciął…
Ale za to zapowiadam quiz swego autorstwa w ścisłej współpracy z kolegą @Bingola który ukaże się w weekend i będzie pokrewny temu tematowi z “małą” domieszką historii. Drżyjcie…!
To zostawcie ogloszenie wynikow na wieczór, bo ja planuję w podróży.
Zrobisz, jak dojedziesz do Polski. Quiz nie zniknie.
No właśnie ta Sycylia burzliwą historię miała.
Ale i położenie strategiczne.
A co jest na zdjeciu?
Bo chyba istota sprawy,poszla w zapomnienie…
To Palermo.
No fajnie…Palermo-stolica…
Ok.odpuszczam.
Opuszczamy Europę. Była stolica. Hę
Bez Wujka nie do odgadnięcia. Chyba, że ktoś był.
Pierwszym 50 odpowiedziom (bez Wujka) od razu mówię NIE, to nie to miasto
.nara.
Musisz podpowiadac?
Widac, ze nazwa krzaczkami pisana i Chiny to nie są.
W Korei tę dziczyzne by zjedli.
Zostaje Japonia. Zwlaszcza po tych kwiatkach wiśni.
W dawnych stolicach tego kraju mocna nie jestem.
Więc użyłam wsparcia wiki. Nara…
Katedra, jedna z najbardziej monumentalnych w Włoszech.
Dosadniej nie można było podpowiedzieć.
Ale ja nie o tym.
Prosiłem, by nie używać Wujka, bo fotki pochodzą z netu i Wujek je zna i zaraz wypapla. On już takim jest wypaplaczem.
Zastanawia mnie jednak wsparcie Wikipedii. Wikipedia nie jest wyszukiwarką. Ma jedynie opcję wyszukiwania zawartych w niej już treści.
Co wpisałaś w Wikipedię? Dawne stolice Japonii . Wikipedia nie znajdzie nic po wpisaniu takiego hasła. Wpisując w Wiki Japonia możemy przeczytać obszerny i szczegółowy opis tego kraju, ale za hu… nie ma nic o Narze. W hiszpańskiej Wikipedii ta sama sytuacja.
Wprowadziłeś nową jakość i,jak mniemam,nastepne pytanie bedzie o Babilon No cóż…Sycylie zaliczyłem jedynie od wschodu i to bez Messyny tak więc szans tym razem nie mialem…Jako że z zasady nie googlam…
Kto szuka nie błądzi.
Tabela?
Tylko na jakiej podstawie wybrałaś z tej tabeli Narę, a nie na przykład bardziej oczywistą Osakę, Edo lub Kioto?
.kto pyta nie błądzi.
Bo podpowiedziales…
Kolko się zamyka
P.s. po dalszym sprawdzeniu jelonki w parku też sie zgadzaly.
Powoli.Tym bardziej zem w pracy i czasu malutko.
Stolice?Europa?
Europa i nie stolica.