Jakie wnioski z tego wyciągnąć?

Fakt, ze Neron przy okazji przebudowy Rzymu uszczknal sobie calkoem zgrabny kawalek terenu pod palac, a i w ramach przebudowy sporo wlascicieli utracilo zyski z wynajmu domow, ktorych nie dalo sie odbudawac szybko, tanio i bez gwarancji miedzi innymi wlasnie dlatego, ze wprowadzono pierwsze przepisy przeciwpozarowe.

2 polubienia

To straż powstała za rządów Nerona, właśnie. Oraz przebudowa dużych fragmentów Rzymu. Wyburzenie ciasnych drewnianych domów, zastąpienie ich kamiennymi i zachowanie odstępów. Przedtem też istniało coś w rodzaju grup ratowniczych, Ale to za Nerona stały się zawodowymi opłacanymi ze szkatuły państwa.

3 polubienia

W zasadzie, ta podpalacza zrobił z niego Seneka pod koniec swego życia, mszcząc się w ten sposób na Neronie. Współcześni mu o tym wiedzieli, ale nie traktowano oskarżeń Seneki poważnie. Ale to KK wiele wieków później ponowił ten wątek i tak się utarło.

3 polubienia

Tak, mandatów wtedy nie znano, ale kara chłosty publicznej, a takze areszt o głodzie w ciemnicy za nieprzestrzeganie niektórych przepisów, nie tylko p.pożarowych zdarzały się i to nierzadko.

3 polubienia

Tymczasem Seneka dostal propzycje nie do odrzucenia za to gadanie. I ja wykonal.
A, ze stoicyzm reprezentowany przez niego mal spory wpływ na kształtowanie sie chrzescijanstwa to i z Nerona zobil sie podpalacz i rzeznik.

3 polubienia

Seneka był nauczycielem Nerona od dziecka, później jego doradcą, na jeszcze później mu podpadł. Musiał się ukrywać nawet jakiś czas. Ale sam Neron krzywdy mu się zrobił oprócz tego, że wyśmiewał się z Seneki publicznie i lżył go. A ponieważ był to czas, po śmierci Agryppiny, matki władcy, którą wreszcie na polecenia synusia udało się przenieść na tamten świat i pan imperium zrobił się niepoczytalny, no to Seneka odreagował, a publicznie ukazało się to dopiero po śmierci Nerona.

4 polubienia

A to ludzie nie odpływają z miast na wsie ?

1 polubienie

Problem jest w tym, że ci z miast, którzy przenoszą się na wieś, nie są rolnikami, a na wsiach nie stają się nimi, czyli rolnictwem nie zajmują się, Natomiast do miast odpływa rolnicza młodzież i praktycznie polska wieś się wyludnia. Ten negatywny proces przyhamowała UE dotacjami, ale całkowicie nie zlikwidowała go. Rolników jest coraz mniej i ogólnie ludności wiejskiej.

5 polubień

to ja wiem. ale nie zmienia to faktu, ze po zeswirowaniu Neron Seneke na tamten swiat wyslal przy pomocy perswazji, inaczej pewnie skonczylby jak cesarska mamusia najpierw przytopiona potem dobita przez siepaczy synka.

2 polubienia

zmiast upraw i pastwisk pojawiaja sie ogrody…

2 polubienia

Tego obawiał się Seneka, dlatego zniknął z horyzontu na jakiś czas. Ale, z tego, co wiemy, Neron nie kazał go szukać. dając powszechnie do zrozumienia, że śmieć tego nie wart i takie inne…
Ale kto miał wiedzieć lepiej od Seneki w temacie charakteru Nerona? Znał go od dziecka.

3 polubienia

Ja wiem czy to problem? Z składek KRUS emerytur nie będzie… Młodzi faktycznie uciekają do miast ale to nie tak jak piszesz. Kiedyś na wsi mieszkali wszyscy z rodzeństwa. Obecnie ziemia jest w stanie wykarmić jednego z wszystkich. I nie jest powodem że spada opłacalność. Obecnie młodzi ludzie liczą na więcej niż pole. Kiedyś rolnik biednie bo biednie ale wychowywał 4-5 dzieci. Dziś na takim poziomie nikt nie ma ochoty żyć więc zostaje zazwyczaj jedno. Niestety zazwyczaj najmniej zaradne.

3 polubienia

Nie pojawiają się. Rolnicy są uparci i ziemi nie sprzedają. Tym bardziej że łąka to doskonały interes.

2 polubienia

Nie wszyscy nie sprzedają.
Sa tacy co sie na grosz polaszcza. A łąka to prawie ogród.
Mozna kozy hodowac zamiast kupowac kosiarke

3 polubienia

O dopłaty chodzi. I stosunek łąk do upraw. Dość zawiły temat dotyczący Agencji rolnej. Jak mają za mało łąk dopłat nie dostaną, podobnie jak za dużo.

3 polubienia

Doplaty to odrebna sprawa, ale beda malaly, zwlaszcza teraz po pandemii.

2 polubienia

Choooj wie jak to jest tak naprawdę. Myślę, że to zależy od miejscowości :thinking: :man_shrugging:

Ukraińcy częściowo są w stanie rozwiązać ten problem…

1 polubienie

Ukraincy wychowani w kolchozach?
Na wsiach brakuje rolnikow nie ludzi.

3 polubienia

Ludzie muszą zdawać sobie sprawę. Przynajmniej właściciele domów muszą mieć badania rezystancji, kominiarskie, gazowe. Firmy ubezpieczeniowe często sprawdzają, czy te przeglądy są robione. Bez tego nie chcą ubezpieczyć domu. No, ale nie wszystkie firmy są takie dokładne i nie wszyscy właściciele chcą się ubezpieczać. Ale to już ich problem.

2 polubienia