Nie takie tu przerabiamy ![]()
Ale to zawsze świeża krew, transfuzja była nam potrzebna.
Chwilami tensorem zalatuje.
Ani trochę.
Ja tam nie wiem co to jest tensor ale brzmi jakby mozna go było kupic w sex shopie
Domniemywam także, że był to jeden z tyh którzy dostąpili zaszczytu transfuzji przede mną.
Świeć panie nad jego wyssaną duszą
Był spoko. Uczeń typu świr.
Nie wiesz co to tensor?
Matemaaaatyka się kłania ![]()
Ktoś zaznaczył ofiara losu. Git.
Nie matematyka tylko szkoła się kłania.
Niestety już za późno na ukłony.
Był na nie czas kiedy tam uczęszczałem.
A komu sie kłania matematyka to ja wiem bo czasami też jeż uhyle kapelusza.
Więc Wy się kłaniajcie z wzajemnością szkole a ja będę udawał, że się nie znamy z matematyką
Ja nie muszę udawać🤣
Znienawidzony przeze mnie przedmiot.
Bo to nie przedmiot.
Kiedyś na kafe tak sobie teoretyzowałem, że każdy jest matematykiem.
Nawet dżdżownica.
Nie wnikając okazało się, że to samo odkryli biolodzy z innymi naukowcami.
W każdej sekundzie dokonujecie milionów obliczeń, przekształceń i aproksymacji.
Co prawda ta matematyka jest zapisana w trochę innym języku niż ten, którego używamy do korzystania z niej świadomie ale nie zmienia to faktu, że wszystko co żyje jest matematykiem
Musiałam sprawdzić, co to aproksymacja.
Teraz mogę stwierdzić. Masz rację ![]()
kolor światła jaki widzimy, pomijając to co dzieje się w mózgu, wynika głównie z liczby i częstości pobudzania jakichś czujników w oku.
Pobudzenie polega na uwalnianiu przez nie określonej liczby substancji, które z kolei powodują coś innego.
WIęc jak widzisz kolor czerwony to jest to wynik liczenia.
Możnaby go przedstawić w zapisie matematycznym tylko połączone z informacjami o położeniu mogłyby zająć trochę więcej miejsca
Pomijając to, co dzieje się w mózgu…
Co z daltonistami? ![]()
W średniej szkole przerwy były pięciominutowe, i dziennik z klasy do klasy nosił dyżurny. Bardzo dobre to było rozwiązanie ![]()
Jeżeli idąc ulicą oglądasz sobie słupy sieci energetycznej i wiesz, że są one oddalone od siebie o jednakową odległość to musiałaś dokonać przekonwertowania skali logarytmicznej na zwykłą bo wnioskując jedynie z tego co widzisz to każdy następny jest mniejszy od poprzedniego i znajduje się bliżej niego
Teraz tez można. Wystarczy informatyka ![]()
A co ma być z daltonistami?
Otrzymali trochę inne wyniki.
Najwyraźniej nie interesowało ich obliczanie amplitudy i częstotliwości światła a jedynie jego natężenie
Np więksozści nietoperzy w ogóle to nie interesuje. Zajmują się liczeniem innych rzeczy