Nie takie tu przerabiamy
Ale to zawsze świeża krew, transfuzja była nam potrzebna.
Chwilami tensorem zalatuje.
Ani trochę.
Ja tam nie wiem co to jest tensor ale brzmi jakby mozna go było kupic w sex shopie
Domniemywam także, że był to jeden z tyh którzy dostąpili zaszczytu transfuzji przede mną.
Świeć panie nad jego wyssaną duszą
Był spoko. Uczeń typu świr.
Nie wiesz co to tensor?
Matemaaaatyka się kłania
Ktoś zaznaczył ofiara losu. Git.
Nie matematyka tylko szkoła się kłania.
Niestety już za późno na ukłony.
Był na nie czas kiedy tam uczęszczałem.
A komu sie kłania matematyka to ja wiem bo czasami też jeż uhyle kapelusza.
Więc Wy się kłaniajcie z wzajemnością szkole a ja będę udawał, że się nie znamy z matematyką
Ja nie muszę udawać🤣
Znienawidzony przeze mnie przedmiot.
Bo to nie przedmiot.
Kiedyś na kafe tak sobie teoretyzowałem, że każdy jest matematykiem.
Nawet dżdżownica.
Nie wnikając okazało się, że to samo odkryli biolodzy z innymi naukowcami.
W każdej sekundzie dokonujecie milionów obliczeń, przekształceń i aproksymacji.
Co prawda ta matematyka jest zapisana w trochę innym języku niż ten, którego używamy do korzystania z niej świadomie ale nie zmienia to faktu, że wszystko co żyje jest matematykiem
Musiałam sprawdzić, co to aproksymacja.
Teraz mogę stwierdzić. Masz rację
kolor światła jaki widzimy, pomijając to co dzieje się w mózgu, wynika głównie z liczby i częstości pobudzania jakichś czujników w oku.
Pobudzenie polega na uwalnianiu przez nie określonej liczby substancji, które z kolei powodują coś innego.
WIęc jak widzisz kolor czerwony to jest to wynik liczenia.
Możnaby go przedstawić w zapisie matematycznym tylko połączone z informacjami o położeniu mogłyby zająć trochę więcej miejsca
Pomijając to, co dzieje się w mózgu…
Co z daltonistami?
W średniej szkole przerwy były pięciominutowe, i dziennik z klasy do klasy nosił dyżurny. Bardzo dobre to było rozwiązanie
Jeżeli idąc ulicą oglądasz sobie słupy sieci energetycznej i wiesz, że są one oddalone od siebie o jednakową odległość to musiałaś dokonać przekonwertowania skali logarytmicznej na zwykłą bo wnioskując jedynie z tego co widzisz to każdy następny jest mniejszy od poprzedniego i znajduje się bliżej niego
Teraz tez można. Wystarczy informatyka
A co ma być z daltonistami?
Otrzymali trochę inne wyniki.
Najwyraźniej nie interesowało ich obliczanie amplitudy i częstotliwości światła a jedynie jego natężenie
Np więksozści nietoperzy w ogóle to nie interesuje. Zajmują się liczeniem innych rzeczy