Jesteście gotowi na ewentualną kwarantannę?

U mnie zakuoy online sa juz od lat popularne, wiec duzo sie nie zmienia. Tesco w Lodzi, gdzie czasem robie zakupy mamie przyslalo nowy regulamin - sa ograniczenia co to produktow, zwlaszcza konserw i suchychi, platnosc wylacznie karta przez neta. No i zakupy zostawiaja na wycieraczce, nie wnosza do domu jak wczesniej. Poza tym zapraszaja do korzystania z uslug.
Ciekawe jak bedzie z np. Zooplus, bo oni towar woza z Niemiec.
U mnie nawet promocje w necie, glownie na swieze produkty. Restauracje pozamykane, ale moga prowadzic katering do domow. Zero mszy i innych nabożeństw. Nie mowiac juz o pogrzebach czy weselach. Wiekszosc parafii odwoluje procesje wielkanocne. Czuje sie jakbym wpadla w czasy czarnej zarazy, tyle, ze kadzidel nie pala i uzywaja srodkow dezynfekcyjnych zamias palic wszystko co na drodze :thinking::face_vomiting:

3 polubienia

Od rana co pol gidziny w TV leca uspokajajace komunikaty, podaja numery kontaktowe do lokalnych sluzb i porady co robić i czego nie robic jak sie zle poczujesz. W koncu obecnosc wirusa nie wyklucza innych chorob, niektore moga sie poglebic, jak kardiologiczne czy nerwice.
A i zwykly katar czy grypa tez sie nie wyniosly na Ksiezyc

2 polubienia

Właśnie na zamówienie z zooplus czekam, ma być w poniedziałek, teoretycznie powinno być już w czwartek (zamówione jeszcze przed wielką paniką), ale -chyba przez tę panikę- się opóźniło.
A miałam zamówioną przesyłkę pobraniową, gotówką :stuck_out_tongue:
Więc zobaczę, czy w ogóle dojdzie, bo to było spore zamówienie, na ponad miesiąc dla kilku zwierząt, dwie ciężkie paczki.

No, a jak ktoś umrze to, czeka na koniec epidemii???

Nie, tu sa troszke inne zasady
Pogrzeb lub kremacja musi się odbyc w 72 godziny. Urne mozeszs zabrac do domu
I to nazywa sie entierro, czyli pochowek.
Pozniej organizuje sie funeral czyli uroczystosci pogrzebowe dla zywych , najczesciej jest to msza lub inna uroczystosc polaczona ze stypa lub inna impreza wspominkowa. To mozna przelozyc na lepsze czasy.
Ze slubami - kwit można podpisac, ksiadz cos tam wymysli, a wesele pozniej. Komunie, chrzciny i bierzmowanie moga poczekac. Procesje wielkanocne odwolano. Mszy tez się nie odprawia, poza wyjątkami bez wiernych transmitowanymi przez radio, tv lub neta.n

2 polubienia

A mozesz sledzic tracking? Bo jak paczka w PL to w koncu przyjdzie.
Edit, moze byc problem z pobraniem, bo niektore firmy przeszły na platnosci online ze wzgledu na bezpieczenstwo.

@collins02
Bo Anglia nie jest juz w EU - takie jest moje zdanie

2 polubienia

W moim mieście na ulicach jest pusto - jeździ mało samochodów, chodzi mało ludzi. Byłam w żabce i mimo, że jest maleńka - odległości między klientami (dwoma) były zachowane. W aptece sprzedają przez okienko “dyżurne” w drzwiach (do środka nie wpuszczają). A tak to jest normalnie.

3 polubienia

Czyli nie podlega histerii?
Eee…To troche za proste.
Ale wyluczyc nie mozna ze rządzący chcą podkreslic swoją inność min. i w ten sposob.

1 polubienie

My odwołaliśmy uroczystość rodzinną (setne urodziny) planowaną na 21 marca. Zrobimy później. W maju. Jubilat sam nawet to zaproponował wiedząc, że jest w grupie ryzyka.

4 polubienia

Setka?
Mocny czlowiek!
Normalnie mam odruch by stawać na baczność.
Przesyłam uśmiech :slightly_smiling_face:

3 polubienia

Dziękuję. W mojej rodzinie taki wiek nie jest rzadkością. Ludzie odchodzą w granicach 97 - 105 lat. Taka mi się rodzina trafiła :wink:

4 polubienia

Prawo przewiduje obowiązek pochowania ciała osoby zmarłej na chorobę zakaźną w ciągu 24 godzin.

Hmm, moja prababcia zmarła w wieku 100 lat i jednego dnia. A to dlatego, że na setne urodziny tylu ludzi się zebrało, że się wzruszyła i zawinęła. Może to i dobrze, że odwołane te urodziny? :wink:

1 polubienie

To tylko pozadroscić…Drugie tyle co zazwyczaj? :wink:
Oczywiscie mowie to z pozycji kogos kto zycie kocha…
Ale faktycznie,granice jakie podałaś,sa fantastyczne!

1 polubienie

W Polsce?
Ja pisze o Hiszpanii.

To widocznie sprawa genetyki. Boję się, że też tak długo będę żyła. Pociechą jest tylko to, że odchodzą “w pełni rozumu” i najczęściej bez konieczności pielęgnacji, tzn. ten też jest zupełnie sprawny fizycznie, ale np. buty trzeba mu ubrać, bo już ma kłopoty.

3 polubienia

Kazdy sie boi.
Nie boi sie tylko dureń bez wyobrazni.Lub nakierowny na hedonizm…
Ale zycie do przezycia powinno byc okazją,darem…Ile to juz filmów nakrecono?!
Ostatnio z Maggie Smith…
Kazda taka opowiesc zaczyna sie i gdzies,tam,konczy sie,pozostawiając nas w tym samym punkcie.W lepszym albo gorszym humorku…
Bede cicho.Chyba ze jaskis szczeniak mnie wkurzy :wink:

3 polubienia

A, bo już sobie wyobraziłam mieszkaniową “trupiarnię”.

A wiesz, to możliwe…

1 polubienie