Kościoły

1% odpisu z juz zaplaconego na KK lub wybrana organizację pozarzadowa. To u mnie, oczywiście opcjomalnie jeśli zaznaczę na deklaracji.
Inaczej wszystko zgarnia panstwo.
Ulg podatkowych poza tym prawie nie ma.

2 polubienia

To było zwykłe oszustwo!

1 polubienie

Skąd takie informacje? Pomijając obiektywizm i racjonalizm

2 polubienia

Wielu badaczy podważało prawdziwość tych stygmatów, jest o tym nawet na wikipedii.

1 polubienie

Podważało, nie oznacza stwierdziło, więc stwierdzenie, że “To było zwykłe oszustwo!” mija się z prawdą.

3 polubienia

Nawet Kościół Katolicki nie uznaje oficjalnie jego stygmatów.

1 polubienie

Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi bardziej o błąd logiczny w Twej wypowiedzi, gdzie na początku pisałeś w tonie, że to definitywnie było oszustwo, następnie sformułowaniem “Wielu badaczy podważało…” przeszedłeś w tryb niedokonany. W tym konkretnie przypadku definitywnie nikt tej kwestii nie wyjaśnił. Osobiście nie upieram się istnienie cudów a do samego ich badania i uznawania przez KK podchodzę z należytym dystansem. Jednak również uznaję, że na obecnym etapie rozwoju wciąż możemy mieć do czynienia z istnieniem zjawisk, których nie da się wyjaśnić w racjonalny sposób i prędko się to nie zmieni.

2 polubienia

Tia, po smierci Pio stygmaty nagle się “cudownie wyleczyly”?
Mozna by powiedziec, ze tajemnicę ich istnienia swiety zabral ze sobą do grobu. Doslownie.
A chcialabym znalezc protokoly z “dochodzenia koscielnego” - jakie byly podstawy uznania go za swietego? Oprocz tego, ze pachnial fiolkami, standardowo leczyl ludzi dobrym slowem i byl zatwardzialym mizoginem?

1 polubienie

Tzn stygmatyzm u niektórych świętych za życia, jest rzadką chorobą i wielu bezimiennych też miało objawy takowe. Z tym, że nie pojawiali się w dwóch miejscach naraz, a ich szczątki nie świeciły się i tym podobne. Poznałem w swym życiu dwie takie osoby, była to podwórkowa koleżanka z dzieciństwa, a w młodości, nieco później, znajomy. Oboje to leczyli i wiem, że w przypadku tej koleżanki, objawy przeszły po kilku latach.

2 polubienia

Grzybice, bakterie …
Ale nie znikaly by po śmierci.
Raczej jesli nie cud to codzienne odswiezanie i to niekoniecznie uszkadzajac doczesna powłokę.
Z legendą nie wygrasz…

1 polubienie

W związku z sukcesem podręcznika do HIT autorstwa innego niż prof.Roszkowskiego przewidywane są zniżki na zakup podr.do HIT Roszkowskiego o ile kupujący wykaże przydatność tej pozycji w opalaniu ekologicznym w gospodarstwie domowym :frowning: Nie cieszcie się - zapłaciliśmy za to wszyscy …

2 polubienia