Kościoły

Zioła i przyprawy to dla kobiet tam największy skarb, w dniu ślubu rodzice dzielą się nimi z parą jako prezent, w domu jest obowiązkowo oddzielny pokój zielnik spiżarnia

4 polubienia

Nie żyłem w jego czasach, tyle to mówi jego historia, przez co kościół się z nim pokłócił

2 polubienia

Nie zamierzam dalej dyskutować na temat ojca Pio.

2 polubienia

U mnie co nowe osiedle to kościół i bank. Teraz mamy kłótnie w Urzędzie Miasta - ziemia uzbrojona jest, krąży nawet ankieta do lipca co wybudować - kościół z składek wiernych, czy kompleks żłobków i przedszkoli z dotacją bezwrotną z UE. Nawiedzonych nie brakuje

4 polubienia

Na cud zakrawa, ze przy tym stanie zdrowia dożył 81 lat?

2 polubienia

Obawiam się, że się mylisz, aczkolwiek są budowle kościołów zarządzane przez państwo (i zapewne finansowane przez jakiś europejski fundusz kultury i dziedzictwa, dzięki temu można je zwiedzać “garściami”.

3 polubienia

Mnie się nie podoba. Chociaż tak naprawdę zwiedziłem tylko Paryż, Wersal i przygranicze z Hiszpanią.

2 polubienia

Chyba masz na myśli Watykan, nie Italię :wink:

1 polubienie

Mówiłem o całej Italii

2 polubienia

W Indiach też wszędzie kapliczki z ichniejszymi bóstwami. Byłem tam służbowo, wizytowaliśmy jedna firmę i tam co drugi pracownik miał na biurku obok monitora swoisty ołtarzyk.
@kaziu “astygmaty” to ma się w oczach a nie na rękach :slight_smile:

5 polubień

W Holandii o budynki kościelne, wszystkie dba gmina, czyli samorząd, są też dotacje rządowe. Dany proboszcz na parafii nie musi się martwić o stan kościoła.

4 polubienia

Takie oltarzyki to u Indusów norma. Wszystkie sklepy prowadzone przez nich na Ceucie i Gibtaltarze takie mają.
A muzulmanie dywaniki…

3 polubienia

Podejrzewam że co starsze kościoły same się finansują - mają ciekawą budowę czy historię, kolorowo od witraży i obrazów co przyciąga odwiedzających czy wiernych. Kościół jak bank ma różne dla nich oferty pomnożenia kasy. Na Kaszubach stary drewnianny kościół 500 l / zabytek 0 /, od wiosny do jesieni ma więcej ludzi co go oglądają przez szpary w drzwiach, niż nowy 200 m obok z mszami

2 polubienia

Akurat ten miał na rękach, i musiał je codzień zakrywać bandażami - tyle z chistorii

1 polubienie

nie wierzę. Skoro za wstęp do zwiedzania kościoła pobierana jest opłata rzędu 6-13 Euro, a ludzi zwiedzających nie widać, musi być jakieś dofinansowanie.

2 polubienia

Zapewne te mniejsze mają dofinansowanie od państwa. W kraju kościoły podlegają pod kulturę

1 polubienie

To zalezy od kraju.
Tu KK nie płaci podatku od nieruchomosci w przypadku świątyń, a utrzymuje się z datków wiernych - tacy nie ma, od tego jest kancelaria i odpisu 1% podatku, dobrowolne. Mozna na inne organizacje.
Ale jako posiadacz ziemi zalapuje się na unijne dopłaty. Biedy nie mają. Ale oszczędność mile widziana. Nawet w przypadku biskupów.

2 polubienia

Stygmaty @kaziu stygmaty…miał Ojciec Pio na dłoniach .

4 polubienia

Z reguły te kościoły sa też parafiami.
I często bogatych i szczodrych parafian mają.
Plus jednak w przeciwieństwie do Polski czasem coś “z gory” od biskupów w ramach wtornego podziału kapnie, zwłaszcza jak zabytek zacny. Ale czesciej dotacja z UE, są posiadaczami ziemskimi to i dopłaty rolne.
Proboszczowie usiłujący wyprowadzić się razem z dobytkiem parafii daleko tu nie zajadą. Wierni do zgromadzonych dóbr doczesnych przywiązani.
Gorzej mają klasztory, zwłaszcza żeńskie. Tam bieda potrafi zapiszczeć.

2 polubienia

Trzeba system podatkowy sprawdzić , gdzie można więcej odpisać od podatku/dochodu.

1 polubienie