W sumie dzień jak każdy inny, ale jakiś taki bardzo zwyczajny po “świątecznym” i całkowicie wolnym weekendzie. Fajnie byłoby, gdyby poniedziałki też były wolne.
Jest taka książka, braci Strugackich, z 1964 roku .
Poniedziałek zaczyna się w sobotę.
Dzis juz klasyka radzieckiej SF, paszkwil na ich “badania naukowe i instytuty”.
To tak z dedykacją dla tych co na poniedzialki narzekają.
A jakos wielkie religie monoteistyczne nie przewiduja wolnych poniedziałków, jest szansa na wolny islamski piątek, zydowski szabat, chrzescijanska niedzielę. Ale poniedziałek?
Jak chcesz miec ich wiecej wolnych? To do Japonii
Japonia: wiele świąt państwowych przypada w poniedziałek, ponieważ istnieje tam tzw. system Happy Monday — przesuwanie niektórych świąt na poniedziałki, by wydłużyć weekend. Przykład: Dzień dorosłości, Dzień szacunku dla starszych.
To ja się teraz nie dziwię, że Japończycy nie zawsze urlop biorą, jak tyle przedziwnych świąt mają.
Może jeszcze dochodza jakies ekstra - typu lokalne albo urodziny szefa?
W 2 moich zegarkach tydzień zaczyna się od niedzieli a w jednym od poniedziałku.Czyli w/g słowiańskich dialektów wszelakich,najpierw musi być niedziela aby nastąpił poniedziałek a jednak jest on w tej części świata jako pierwszy..z zasady..
" W tradycji biblijnej – chrześcijańskiej i żydowskiej, gdzie za pierwszy dzień tygodnia uznawana jest niedziela, poniedziałek jest dniem drugim[3]. Znajduje to odzwierciedlenie m.in. w port. segunda-feira „drugi targ”; orm. Երկուշաբթին „drugi dzień”; greckim: δευτέρα (deftera ) od δεύτερος „drugi”.
A to z Wikipedii.
Pisałem juz tu kiedyś, że bardzo lubię poniedziałki. Serio.
Człowiek wypoczęty po weekendzie, nowy tydzień, nowe zadania, nowe wrażenia, spotkanie w pracy z lubianymi kolegami i koleżankami - same pozytywy!
z lubianymi kolegami i koleżankami - same pozytywy!
… tak mysle, czy @Bingola aby na pewno wszystko wie o zespole… Mam nadzieje, ze ich slusznie lubi.
A idź pan w chu*j.
Nie dość że poniedziałek to jeszcze upał. Bóg mnie chyba nie lubi
Zaraz bedziesz mial nawalnice to ci sie ochlodzi.
No. Alert dostałem
To kiedy urlop?
Od 28 lipca
Nie cierpię niedzieli. Taki mdły dzień.