Kto z Was lubi poniedziałki?

W sumie dzień jak każdy inny, ale jakiś taki bardzo zwyczajny po “świątecznym” i całkowicie wolnym weekendzie. Fajnie byłoby, gdyby poniedziałki też były wolne. :grinning_face_with_smiling_eyes:

2 polubienia

Jest taka książka, braci Strugackich, z 1964 roku .
Poniedziałek zaczyna się w sobotę.
Dzis juz klasyka radzieckiej SF, paszkwil na ich “badania naukowe i instytuty”.
To tak z dedykacją dla tych co na poniedzialki narzekają.
A jakos wielkie religie monoteistyczne nie przewiduja wolnych poniedziałków, jest szansa na wolny islamski piątek, zydowski szabat, chrzescijanska niedzielę. Ale poniedziałek?
Jak chcesz miec ich wiecej wolnych? To do Japonii
Japonia: wiele świąt państwowych przypada w poniedziałek, ponieważ istnieje tam tzw. system Happy Monday — przesuwanie niektórych świąt na poniedziałki, by wydłużyć weekend. Przykład: Dzień dorosłości, Dzień szacunku dla starszych.

3 polubienia

To ja się teraz nie dziwię, że Japończycy nie zawsze urlop biorą, jak tyle przedziwnych świąt mają.

2 polubienia

Może jeszcze dochodza jakies ekstra - typu lokalne albo urodziny szefa?

1 polubienie

W 2 moich zegarkach tydzień zaczyna się od niedzieli a w jednym od poniedziałku.Czyli w/g słowiańskich dialektów wszelakich,najpierw musi być niedziela aby nastąpił poniedziałek a jednak jest on w tej części świata jako pierwszy..z zasady..
" W tradycji biblijnejchrześcijańskiej i żydowskiej, gdzie za pierwszy dzień tygodnia uznawana jest niedziela, poniedziałek jest dniem drugim[3]. Znajduje to odzwierciedlenie m.in. w port. segunda-feira „drugi targ”; orm. Երկուշաբթին „drugi dzień”; greckim: δευτέρα (deftera ) od δεύτερος „drugi”.
A to z Wikipedii.

Pisałem juz tu kiedyś, że bardzo lubię poniedziałki. Serio. :slight_smile:
Człowiek wypoczęty po weekendzie, nowy tydzień, nowe zadania, nowe wrażenia, spotkanie w pracy z lubianymi kolegami i koleżankami - same pozytywy!

2 polubienia

z lubianymi kolegami i koleżankami - same pozytywy!
… tak mysle, czy @Bingola aby na pewno wszystko wie o zespole… :thinking: Mam nadzieje, ze ich slusznie lubi.

1 polubienie

Smerf Pracuś.

2 polubienia

A idź pan w chu*j.
Nie dość że poniedziałek to jeszcze upał. Bóg mnie chyba nie lubi

Zaraz bedziesz mial nawalnice to ci sie ochlodzi.

No. Alert dostałem

1 polubienie

To kiedy urlop?

1 polubienie

Od 28 lipca

1 polubienie

Nie cierpię niedzieli. Taki mdły dzień.