Podobno kuchnia śródziemnomorska jest najzdrowsza na świecie.
Więc ile oliwek trzeba mieć w martini na wódce (normalnym, około 150ml wódki), żeby było zdrowe, miłe dla przełyku i nastroju, i oczywiście ogólnie lecznicze dla organizmu?
Cheers!
Podobno kuchnia śródziemnomorska jest najzdrowsza na świecie.
Więc ile oliwek trzeba mieć w martini na wódce (normalnym, około 150ml wódki), żeby było zdrowe, miłe dla przełyku i nastroju, i oczywiście ogólnie lecznicze dla organizmu?
Cheers!
Nie znam sie.Nie potrafie o tym pisac.Obca jest mi terminologia…
Ale ile razy jestem tam"na dole",dostaje"ptapty" na punkcie ich jedzonka.Wlosi dodatkowo mają przyzwoite piwo [birra Moretti,Perroni i jeszcze jedno z bardzo dlugą nazwą…]
Te ich makarony z szynkami,z serowymi sosami itp.maja tylko jedna wade.Zbyt szybko sie kończą.
A krem z grzankami ktory jadlem na Sycylii…Chyba byly w tym brokuly…Ech…
Oliwki?Kiedys dla mnie nie istnialy.Dzisiaj uwielbiam!
Podobno zaleca się jeść 6 oliwek dziennie.
Mozna zapytac, ktora kuchnia, bo to spore morze?
Moim zdaniem termin stworzony w celach marketingowych.
A oliwka wystarczy jedna martini tez wynalazek srodziemnomorski.
Ciezkostrawne i slone. Surowych zjesc sie nie da.
No co Ty,oliwki są pyszne,zarówno same jak i nadziewane :))
U mnie w kuchni śródziemnomorskiej, w restauracjach używa się dużo kremu fraiche,nooo dyskutowałabym czy to jest zdrowe,to jest śmietana 30% tylko,że ona ma jeszcze jakiś składnik dodatkowy. Dużo ciepłych dań opiera się na tej śmietanie.
Tez lubie, ale nie kazdy gatunek i sposob przyrzadzania.
A jest tego od groma. Niektore gatunki sa ta niszowe, ze poza terenem gdzie sie jeszcze kultywuje stare obyczaje i domowy sposob solenia ich nie zjesz. A sa wielkosci nieduzej sliwki.
Vodka&Martini + dwie oliwki.
.shaken, not stirred.
Po przeczytaniu o tych smakołykach śródziemnomorskich nabrałem ochoty na schabowego albo golonkę, Mogą też być żeberka…
Dziś będę mieć schabowe, mogę Cię poczęstować :))
Dobrodziejko Ty moja! Jasne, że skorzystam…
Oj tak. To jest kuchnia oparta na produktach roslinnych.
Czasem jakas ryba, krolik czy cos z drobiu. W Nawarze szrandarowym daniem jest krolik w sosie ze slimakami. Mam nadzieje, ze sniadanie juz jadles?
Bardzo dobry pasztet miałem na śniadanie. Wręcz zajebisty, przywieziony z Polski.
W życiu go nie wyrzygam, za duża szkoda…
Pasztety hiszpanskie robione metodami tradycyjnymi, podobnie jak sery sa bardzo dobre. I drogie.
A jesli chodzi o to pierwsze to ja tez robie domowy - tu pole do popisu duze, byle miec dobre mieso, watrobke i sloninke.
Najlepiej do wódeczki pasuje mi pasztet z zająca. Muszę się nauczyć go robić, pasztet, nie zająca, bo o zająca Misiek się postara… Jednego już zaliczył.
Zajaca czy krolika? W Holandii sa zajace?
W Hiszpanii nie ma. A krolikow nie jadam ze wzgledow idelogicznych.
Zajączka tez szkoda…
Ważne ile jest wódki a nie oliwek.
W moich okolicach zające występują niemieckie jakoż i króliki takoż.
Kuchnia śródziemnomorska jest zdrowa, ponieważ nie wymusza i nie nakłada limitu oliwek. Zatem, ile kto lubi