Kulturalnie?

Pocieszające. Ja z mojej demencji mam tylko zmartwienia jak o mało nie przypalam garnka.

1 polubienie

Bardzo tu się krytykuje poprawność polityczną. A gdy ona jej nie wykazała, to, jak widać, ta poprawność jest cacy.
Powiedziała co myśli, powiedziała prawdę, a, że się niektórym to nie podoba, to ich problem. Ale, akurat ich głosy nie pójdą pod niebiosy.

2 polubienia

Wyszedł z niej zwykły człowiek. Nie ma tego złego. Czasem trzeba odstawić zielsko, zrzucić maskę i wrócić do reala.

Artysta to taki zawód :joy:
Woda sodowa troszkę uderzyła jej do główki.

3 polubienia

Każdy jest człowiekiem.
Nikt nie krytykuje Lema za jego wypowiedź o idiotach w necie, a zdecydowana większość przyklaskuje temu, uważając, że tymi idiotami inni, ale, przecież, nie my.

A Media Markt nie dla idiotów. Fajny slogan, bo przecież tymi idiotami są inni. Nie daj Boże, żeby tylko do nas to skierowano, choćby zasadnie, Obraza, jak cholera.

3 polubienia

Tu pierwsza czesc wypowiedzi o idiotach nie wychodzi poza standardy ogolnie łykanie przez spoleczenstwo bez wiekszego wstrętu.
Istotna jest część druga :smile::tropical_drink:

3 polubienia

Ustaw sobie minutnik na potrzebny czas, to zaoszczędzisz by garnka nie spalić

1 polubienie

Tak mi się przypomniało: „ > Pieśń to wielka, pieśń-tworzenie.

Taka pieśń jest siła, dzielność,

Taka pieśń jest nieśmiertelność!

Ja czuję nieśmiertelność, nieśmiertelność tworzę,

Cóż Ty większego mogłeś zrobić - Boże?

Patrz, jak te myśli dobywam sam z siebie,

Wcielam w słowa, one lecą,

Rozsypują się po niebie,

Toczą się, grają i świecą;

Już dalekie, czuję jeszcze,

Ich wdziękami się lubuję,

Ich okrągłość dłonią czuję,

Ich ruch myślą odgaduję:

Kocham was, me dzieci wieszcze!”

2 polubienia

Autor książki to taki ktoś, kto wypowiada w tym co pisze. a czytelnik, ta taki ktoś, kto potrafi to wyłapać, ale niekoniecznie musi się zgadzać z autorem.
A istota moich tu wypowiedzi polega na tym, żeby najpierw poznać temat, a później oceniać.

2 polubienia

Ta kultura, o której wspominasz jest tylko elemencikiem w kulturze ogólnej, która składa wszystko, co nas otacza, a co stworzył człowiek.
Tak, jak pogoda.

3 polubienia

Ludzie się niepotrzebnie obraźają za prawdę o sobie. Brak autokrytyki to czas by zacząć czytać, i dopiero wydać swój osad. Bez obrazy dla nieczytajacych - książka nie jest dla wszystkich, nie mających wiedzy z literatury danego autora. Podobnie działają książki kucharskie czy np poradniki dla mechaników itd. nie ten poziom zainteresowania bo brak podstawowej wiedzy, na zasadzie nie wiem / nie znam się, ale swoje zdanie wtracę bo tak mi się zdaje

3 polubienia

Teraz to już tylko z minutnikiem :neutral_face:

1 polubienie

Osobiście nie wnikałam w słowa p.Olgi, bo nie ma dwóch osób, które tak samo rozumieją to samo zdanie.

2 polubienia

:+1: minutnik zaoszczędzi ci stresu, a po nim zmarszczki do prasowania. Mogę ci jeden podarować za fre

1 polubienie

Tokarczuk do moich ulubionych nie nalezy.
Nie ze wzgledu na tematyke a styl.
Gdyby nie byla Polka to może by jeszcze cos zrzucic na tlumacza sie dało? :crazy_face:

5 polubień

Takie twoje czy moje prawo

2 polubienia

Właśnie się zajmuję :slight_smile: … pleceniem kwietnika ze sznurka - makrama. Wpadłam tylko na chwilę (jak zwykle). Co do tematu: nie lubię ludzi, którzy gardzą innymi, nieznajomymi sobie ludźmi. Co innego ktoś o kim wiemy że sobie zasłużył, a co innego obcy, o którym nic nie wiemy.
Może trochę skomplikowanie napisałam, ale z tego upału mózg mi się przegrzewa :slight_smile:

6 polubień

Wszystko zrozumiałam. Też tak mam. :hibiscus:

4 polubienia

Firma Media Markt zakłada i ogłasza oficjalnie w formie reklamy, że kto u niech nie kupuje, jest idiotą. Jakoś nikt się nie obraża. A przecież jest mnóstwo ludzi, którzy nie byli w tym sklepie.

4 polubienia

Ja bylam, ale w Hiszpanii. Sądząc po obsludze to moze i sklep dla idiotów nie jest :nerd_face::nerd_face::nerd_face: bo z nimi sobie poradzic?

1 polubienie

Nie sądzę, że obrażają siebie, ale zapewne sporo tracą :slight_smile:

Tam każdy może napisać co tylko chce. Żadne sprawdzone informację, a często wręcz wyssane z palca, czy zmanipulowane. Ogólnie to śmietnik.

Całkowicie zgadzam się z Tobą, ale czy jeśli tego nie robi, to jest złym człowiekiem? Nie każdy jest równie zdolny.
Rozmawiałam w mojej wiejskiej bibliotece - czyli pod strzechą :slight_smile: o czytelnictwie w gminie. Wbrew opiniom sporo ludzi na wsiach czyta, no może niekoniecznie noblistkę, ale jednak.

Dobre :slight_smile:

Od czasu tej “reklamy” nie byłam w Madia :slight_smile:

3 polubienia