Rzeczywiscie są takie kufle. Czyli jakby takie duże kubki.
Moga byc i mniejsze.
Chodzi o sam fakt, ze piwo nie zawsze pijano ze szkła.
I nie zawsze mialy pokrywki.
Metal bywal zbyt cenny, wiec czasem zastepowano pokrywke kromka bulki, z czasem nakladano na nia dodatkowo cos dla urozmaicenia , lub polewano oliwa i tak powstaly “tapas” czyli pokrywki chroniace piwo (lub wino) przed kurzem i muszkami. Do dzis zwyczaj przetrwal w Hiszpanii pod ta nazwą - choc nie sa to jusz nakrywki, a drobne przekaski, nieraz o bardzo wyrafinowanym wygladzie i smakach.
A jako pinxos wyladowaly w Kraju Basków, gdzie co roku odbywaja sie kulinarne mistrzostwa w wymyslaniu smakow i ksztaltow tych potraw " na jeden ząb"
Od firmy, dostałam na święta takie mini kanapki i ciastka. Jakie to cudne było wizualnie a i w smaku były pyszne.
Portugalskie sardynki z puszki,owszem.
Narodowa rybą portugalska jest dorsz. Inne rybki tez, jak przystalo na kraj morski kazde malutkie cidade czyli nawet wioska ma swoj targ, gdzie o konserwach sie nie mysli, bo wszystko swiezutkie
Ja chyba portugalskich konserw to w ogóle nie jadlam?
Wloskie antipasti z osmiornicami czy drobnymi rybkami kojarzę.
Turritopsis dohrnii jest nieśmiertelną meduzą, więc nie zjadł bym jej, no chyba, że stałbym się przez to nieśmiertelny. Ale jak to się mówi nieśmiertelną mamy duszę i ja w to wierze .
Czort wie, jakby meduze uznac z organizm rozproszony to zjedzenie jednego egzemplarza nie ma wiekszego znaczenia. Tylko kto to bedzie surowe jadl? Sa suszone meduzy, ale takiej nie ususzysz, bo sie w larwe zamieni i niepożywna?
Jakoś niespecjalnie. Wolę owoce. Poprostu.
Jakos wolę małże sw. Jakuba niz truskawki. Nawet polskie.
dosyć lubię
ale krewetki też mogą być
Posłanka Grodzka mi się od razu skojarzyła
Krewetki ładniejsze
Te hieroglify nad “I SUSHI” to po japońsku?
Starofrancuskie pismo obrazkowe, skopiowane z jaskini Lascaux.
Taa ośmiorniczki z kiełbasy, tym brak przyssawek. Mięso prawdziwej ma ciemny kolor od pigmentu.
Ktos odgrzal krewetkowy temat? @benasek , zgadza sie, co za duzo to niezdrowo, a jedzenie powinno byc urozmaicone. Gatunkow tego jest sporo, ale ogolnie problemem jest, żeby sie tymi skorupiakami czy mięczakami nie zatruc. Niestety nie tylko rybka fugu bywa szkodliwa. I jezeli poza sezonem to sobie darowac lub z mrozonek.
Osmiornica @kaziu ma białe mięso. To o czym piszesz to zabarwienie substancja zwana sepia lub atrament. Ja tej “przyprawy” nie lubie.
Ośmiorniczki jadłem w Italii jako persona brawa, i bardziej macki, dopóki nie wiedziałem co to to to mi dokładali w talerz, jak mi powiedzieli to to mi rosło, pęczniało w buzi do wypluciu, krewetki, kalmary odpychały widokiem wąsów i oczu, ale łosoś czy tuńczyk jest super w każdej postaci niezależnie od dodatków