Macie jakiś sposób na zaparowane okulary?

Teraz jak zimno i przy maseczkach zaczął to być problem.

Szkła kontaktowe

Odpadaja, nie moge nosic.

1. Szczelna maseczka od góry. Para na szkłach osadza się bowiem wtedy, gdy wydychane powietrze ucieka górą przez szczelinę między twarzą a materiałem. Tak dzieje się, gdy maseczka nie przylega prawidłowo do twarzy. Prawidłowe przyleganie zapewniają na przykład maseczki z drucikiem wszytym na wysokości nosa.

2. Pokrycie szkieł warstwą gliceryny. Kilka kropel cieczy wcieramy ściereczkę w wewnętrzną i zewnętrzną stronę szkieł okularów, a następnie polerujemy je. Tak przygotowane okulary nie będą parować aż do momentu, gdy warstwa gliceryny nie zostanie starta ze szkieł.

3. Nie trzeba znać angielskiego, by zrozumieć o co tu chodzi

Może Ci to coś pomoże …

Maseczki z drucikiem to nie problem. Ale z ta gliceryna wyprobuje.
To jest tylko zima, bo tu bardzo wilgotne powietrze. Zawsze byl problem, a przy maseczkach sie nasilil.

Z takich zaparowanych okularów, to małe okularki mogą być… :stuck_out_tongue:

Ale widzisz gorzej jak przez mgłę.

Mnie też w sklepie czasem okulary zaparują. Tak, jak mówił benasek, górny docisk musi być szczelny i jest po problemie.

Dziś w okularach byłem. Taaa maseczka na nosie nie pomaga. Szkła się skończyły 3 dni temu więc muszę w okularach. więc jako szczepiony maseczkę mam ale nos wolny. Ogólnie dziś pieski zbierały na miskę. Po sklepach chodzili i mandaty za maseczkę…

Wczoraj połaziłem po Berlinie. Do większości publicznych miejsc nie wejdziesz bez przedstawienia w formie elektronicznej czyli na smartfonie kodu, że dostałeś co najmniej dwóch dawek szczepienia p/COVID-owi. W niektórych miejscach żądali także dowodu. Jedynie do spożywek i aptek można wejść po staremu.

Nieodwzajemniona milosc naszego harmonijnego kolegi lekarz inzynier gornik pewnie sie wywinie, bo znajac prace polskiej policji i Sanepidu?

U mnie od obcych żądają, ale to dziura i wszyscy sie znaja. Stan zaszczepienia wioski - wszyscy dorosli, wiekszosc nastolatkow i dzieciaki od poniedzialku zaczna.

Nie tylko w Berlinie. Bo i w małym Herzogenrath do większości większych marketów nie wejdzie się, nie mając szczepień, to samo w Aachen i okolicy. Wachmany sprawdzają na wejściu. Kupowałem lodówkę w Media Markt, to wiem.

Buehehe nie moj problem xd

Mi okulary nie parują, jak je zostawiam w domu. :wink:

Jadę dziś po nowe, miesięczne. Za 36 pln mam spokój miesiąc.

Za 36 plus dojazd :stuck_out_tongue_winking_eye: :wink:

Dobrze źe napisałeś szkieł !. Próbuję się przyzwyczaić do okularów, tyle że szkiełka plastykowe/ coś się dzieje z nerwem wzrokowym i coś tam jakby chciało się odkleić ale zrobili zabieg, ciśnienie gałkowe jest za wysokie ?, poza tym oczy bolały / i mam nadzieję że będą na długo bo mi się podobają :stuck_out_tongue_winking_eye:

Szkla mozna zmienic, oprawke zostawic

Z szkłami jest problem. Ostatnia firma która która obrabiała szkła upadła - rząd nie płacił za refundację z NFZ. Jeśli szkła szklane to wysyłają do Rumunii / najbliżej, taniej 1 szkło 550 zł i miesiąc czekania /, okulista podejrzewa związek oczu z zawałem, ale nie mówi całej prawdy, za dużo ą ę i nie patrzy w oczy. Szkła plastykowe 300 zł za jedno dostępne na telefon