Teraz jak zimno i przy maseczkach zaczął to być problem.
Szkła kontaktowe
Odpadaja, nie moge nosic.
-
Szczelna maseczka od góry. Para na szkłach osadza się bowiem wtedy, gdy wydychane powietrze ucieka górą przez szczelinę między twarzą a materiałem. Tak dzieje się, gdy maseczka nie przylega prawidłowo do twarzy. Prawidłowe przyleganie zapewniają na przykład maseczki z drucikiem wszytym na wysokości nosa.
-
Pokrycie szkieł warstwą gliceryny. Kilka kropel cieczy wcieramy ściereczkę w wewnętrzną i zewnętrzną stronę szkieł okularów, a następnie polerujemy je. Tak przygotowane okulary nie będą parować aż do momentu, gdy warstwa gliceryny nie zostanie starta ze szkieł.
-
Nie trzeba znać angielskiego, by zrozumieć o co tu chodzi
Może Ci to coś pomoże …
Maseczki z drucikiem to nie problem. Ale z ta gliceryna wyprobuje.
To jest tylko zima, bo tu bardzo wilgotne powietrze. Zawsze byl problem, a przy maseczkach sie nasilil.
Z takich zaparowanych okularów, to małe okularki mogą być…
Ale widzisz gorzej jak przez mgłę.
Mnie też w sklepie czasem okulary zaparują. Tak, jak mówił benasek, górny docisk musi być szczelny i jest po problemie.
Dziś w okularach byłem. Taaa maseczka na nosie nie pomaga. Szkła się skończyły 3 dni temu więc muszę w okularach. więc jako szczepiony maseczkę mam ale nos wolny. Ogólnie dziś pieski zbierały na miskę. Po sklepach chodzili i mandaty za maseczkę…
Wczoraj połaziłem po Berlinie. Do większości publicznych miejsc nie wejdziesz bez przedstawienia w formie elektronicznej czyli na smartfonie kodu, że dostałeś co najmniej dwóch dawek szczepienia p/COVID-owi. W niektórych miejscach żądali także dowodu. Jedynie do spożywek i aptek można wejść po staremu.
Nieodwzajemniona milosc naszego harmonijnego kolegi lekarz inzynier gornik pewnie sie wywinie, bo znajac prace polskiej policji i Sanepidu?
U mnie od obcych żądają, ale to dziura i wszyscy sie znaja. Stan zaszczepienia wioski - wszyscy dorosli, wiekszosc nastolatkow i dzieciaki od poniedzialku zaczna.
Nie tylko w Berlinie. Bo i w małym Herzogenrath do większości większych marketów nie wejdzie się, nie mając szczepień, to samo w Aachen i okolicy. Wachmany sprawdzają na wejściu. Kupowałem lodówkę w Media Markt, to wiem.
Buehehe nie moj problem xd
Mi okulary nie parują, jak je zostawiam w domu.
Jadę dziś po nowe, miesięczne. Za 36 pln mam spokój miesiąc.
Za 36 plus dojazd
Dobrze źe napisałeś szkieł !. Próbuję się przyzwyczaić do okularów, tyle że szkiełka plastykowe/ coś się dzieje z nerwem wzrokowym i coś tam jakby chciało się odkleić ale zrobili zabieg, ciśnienie gałkowe jest za wysokie ?, poza tym oczy bolały / i mam nadzieję że będą na długo bo mi się podobają
Szkla mozna zmienic, oprawke zostawic
Z szkłami jest problem. Ostatnia firma która która obrabiała szkła upadła - rząd nie płacił za refundację z NFZ. Jeśli szkła szklane to wysyłają do Rumunii / najbliżej, taniej 1 szkło 550 zł i miesiąc czekania /, okulista podejrzewa związek oczu z zawałem, ale nie mówi całej prawdy, za dużo ą ę i nie patrzy w oczy. Szkła plastykowe 300 zł za jedno dostępne na telefon