Mamy datę końca świata

Orlen opatentuje siec stacji “wtyczka” :wink:

2 polubienia

Jak mozesz kojarzyć A Christmas Carrol z jakimis kevinami czy bzdetami rodzimej produkcji???
Dickens raz ze pisal to ponad 150 lat temu,dwa ze pisał wyśmienicie a przy okazji,sam przed ludzmi odgrywal teatr jednego aktora!
I jesli uznać to za wzorzec,dopiero widać stopien upadku w temacie…

Wszystko co jest zmuszaniem przy braku WYBORU,jest złe.
Taka definicja socjalizmu.

2 polubienia

A czy ja pisze, ze to dla mnie wzorzec?
Stwierdzam tylko, ze Kevin stał się swiatecznym wyznacznikiem Wigilii dla wielu. Mnie w to nie mieszaj, a wnioski sam sobie wyciagnij.

2 polubienia

Mieszkał Ziutek sobie gdzieś na końcu świata,
tyczką Słońce popychał i chmury nią łatał.
Ogonami psy szczekały,
a ptaki koncerta piękne mu dawały.
Mleko zaś pijał prosto od krowy,
taki tryb życia prowadził on zdrowy.
Gwiazdy nocą liczył, z księżycem pogadał,
łapał krople deszczu, kiedy ten deszcz padał.
Był dobry dla świata, a świat dla niego,
gdzieś na końcu świata, przecież nie… trzeciego…

Taki koniec świata, to marzenie moje,
z daleka od zgiełku, szczęście ze spokojem… :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

Wrrrrróć…Jak mawiała Zyta Gilowska.
Zwracam honor!

1 polubienie

U mnie do dziś powszechna jest nazwa CPN. Wiem że Orlen ma obecnie prawa do tego znaku.

3 polubienia

CPN to dawna nazwa tej samej firmy, zmieniona na Orlen w połowie lat 90. Miała kultowe logo, o wiele lepsze niz to obecne:
obraz

5 polubień

W PRL, Centrala Punktów Naftowych.

2 polubienia

Wiem, pamiętam. Do dziś to potoczna nazwa . Myślę że dziś otwarcie stacji z logo CPN powiększyło by zyski.

1 polubienie

A jak jest z kultowym logo PKS na autobusach? Widać to jeszcze?

2 polubienia

Oczywiście że tak. Tylko teraz dodają do logo nazwę miasta. Mówisz o tym logo?

2 polubienia

Tak.

Ostatnio jak byłem w Polsce, to widziałem tylko dwa obok siebie dwa “pasące” się stare Autosany H9/10 w małym miasteczku z takim logo i z napisem na jednym Kamień Pomorski, a na drugim, Gryfice. Więcej nie spotkałem przez te 2 tygodnie. A było to w kwietniu.

2 polubienia

Dużo miast logo robi po swojemu.

2 polubienia

Na razie uzyskuja zyski nadzwyczajne - im wyzsza cena surowca tym wiecej kasy z podatkow na kielbase wyborcza i spirala inflacji sama sie nakreca.
Co do nazewnictwa? Czy bedzie to komunistyczna centrala czy spółka skarbu panstwa? Różnica niewielka.
Glownie w logo właśnie.
A wczoraj uroczyscie otworzono Smaczne i kropka. “Wkusno” zadekretowano odgórnie?

Jak widac ludziom niewiele potrzeba.
Ciekawe kiedy im sie to wyposazenie z McDonalds zuzyje i przejda na piece typu koza z nadstawka do smazenia frytek na oleju silnikowym?
Putin podpisal dekret, ze na terenie Rosji nie bedzie sie przestrzegac praw dotyczacych tzw. wlasnosci intelektualnej i patentowej. Kazdy obywatel moze krasc ile chce. Na to nawet Chinczycy, ktorzy uwazaja, ze kazdy dobry pomysl jest własnością społeczną się nie zdecydowali.
Ciekawe kiedy Rosja zaleje swiat podróbami typu gniotsja nie łamiotsja?

2 polubienia

To pokazuje że wszelkie sankcje mają nie do końca sens. W naturze pustka szybko się wypełnia.

2 polubienia

Podlewana sosem nacjonalizmu i odpowiednia propagandą tym szybciej.
Wczoraj patrzylam na reportaż z otwacia tego “wkusnego” w Moskwie i tak sobie zderzylam te sielskie obrazki z frontem na Ukrainie.
Wśród tych stojacych w kolejce, z balonikami i usmiechem sa rodzice morderców z Mariupola? A ci w rurkach i lenonkach to może przyszli zabójcy?
Niestety tak.
Ale dostaną swój kawalek paszy i poczuja sie prawie jak cywilizowany czlowiek?
Ruski potrafi… Ukraść.

1 polubienie

Mają sens. Sankcje wykończyły ZSRR. One działają z opóźnieniem, ale nieustępliwie.
I o to chodzi, żeby w Rosji powstawały surogaty i namiastki w zastępstwie tego co było, tak, jak to napisała @okonek
A wojna ciągnie, oj ciągnie.

5 polubień

Na razie sankcje wykańczają nas. Myślisz że trend się odwróci? Na razie to odwracają się kolejne kraje od pomocy, już w sobotę Biden zaczął coś przebąkiwać że USA ostrzegało Żełeńskiego przed wojną a on lekceważył. Więc na przyszłość pamiętamy- USA nie przyjedzie nas ocalić jak rycerz na białym koniu. Oni w konflikty się wtrącają tylko jeśli mają w tym bezpośredni interes.

1 polubienie

Należymy do NATO i to skutecznie powstrzymuje fiutina. Taką Tribałtykę zajął by bez trudu w jeden dzień, a nie zrobił tego. Bo te państwa są w NATO.

Sankcje to broń obustronna, nakładające je państwa prędzej sobie z kryzysem poradzą. To kwestia czasu. Właśnie sprawę kładzie to i opóźnia, że są tacy, którzy się z tego cichcem wyłamują. Za mało, póki co solidarności, za dużo egoizmu i braku myślenia o przyszłości.
Wszystkie państwa ponoszą koszty tych sankcji, ale silne gospodarki sobie poradzą.
W Polsce byłoby to mniej odczuwalne, gdyby nie kilkuletnie rządy PiS. Rozwalili gospodarkę i teraz boli podwójnie.

3 polubienia