Maszyna do robienia loda... lodu?

Mam taką maszynę i stała 2 tygodnie z wodą w środku. Oczywiście pojawiły się farfocle i jakieś życie. Jak to wyczyścić? A swoją drogą słabiutkie toto co 10 minut 9 kostek lodu i pierwszą godzinę kostki są takie… no nie fajne. Wylałem wodę, nalałem nową włączyłem urządzenie do dezynfekcji i później planuję ją dokładnie wymyć . Ma sens czy to już do wywalenia?

1 polubienie

Nie wiem jak to wyglada? I czy jak to jakies elementy plastikowe to nie przesiakly zapachem zgnilizny?
Wstaw zdjecie jak mozesz.
Zdezynfekowac to mozna slabszym roztworem chlorku, dokladnie wyplukac i dla pewności potraktiwac sanytolem, wyolukac i wystawic na slonce do wysuszenia.

1 polubienie

https://f00.esfr.pl/foto/6/32239345249/1sztmjbn668d0/unold-48945,32239345249_3.jpg
takie cuś ale nasza srebrna

AA i nasza ma jeszcze wyświetlacz. Który nic nie robi.

1 polubienie

A jak jest w srodku? Chodzi mi o przeplyw wody i/lub wystajace elementy - to od razu wyoluwa kostke czy gdzies je gromadzi?
Ja to kostkarki do lodu widzialam tylko wbudowane w lodowkozamrazarki. Tam tez byl problem z higiena jak sie dluzej nie uzywalo.

1 polubienie

woda wpływa do korytka gdzie się zanurzają takie rurki z stali szlachetnej. One są chłodzone i woda zamarza. Jak zamarznie podajnik zmienia swój kąt i wtedy rurki robią się chwilę ciepłe. i kostki lecą do pojemnika. 9 sztuk co 10 min

A juz znalazlam, nawet taka srebrna z niebieskim wyswietlaczem tez.
W stodku nie pokazuja, ale wyglada, ze da sie zdezynfekowac bez problemu. Tylko troche to potrwa. Bo nie mozna uzyc zbyt stezonego chlorku i musi troche postac. A w ogole to sa w apkekach tabletki do dezynfekcji plasikowych butelek i smoczkow dla niemowlakow. To nawet bezpieczniejsze.

1 polubienie

Ja ją ozonem robię

To bajpierw umyj woda z detergentem i wuplucz, zeby tych farfocli sie pozbyc :joy:

1 polubienie

już umyte i płynem wyszorowane. Teraz ozon tam bzyka.

1 polubienie

No widzisz, potrzeba matka wynalazku.
Ja stosuje metode krola Cwieczka. Woreczki do lodu z woda mineralna do zamrazarki :rofl::rofl::rofl:

1 polubienie

Moja pani uważa że zamrażalka powinna być pełna. Nie mam tam co zmieścić.

Ja singiel. Nie mam tego problemu. Choc zwykle zamrazarka faktycznie na full. Ale takie dwie torebeczki to gdzies sie zawsze zmieszcza.

1 polubienie

oj nie.

maszyna ma rano robić wieczór mamy przy myszach w płynie. A przewidziane jest koło 5 litrów

1 polubienie

A no jak przewidujesz produkcje przemyslowa?

9 kg na 24

1 polubienie

tak producent gwarantuje

Doczytalam sie, ze 60 kostek na godzine.

Wydajność całkiem normalna. Duże lodówki też mają taką z grubsza wydajność. Wiem coś o tym, bo mam taką lodówkę w domu, a i wiele nocy spędziłem w hotelach Residence Inn, w których są lodówki z maszynką do robienia lodu. W hotelach najlepiej te kostki spadające słychać, bo w zamrażalniku hula wiatr :wink:

2 polubienia