Nie było nas był las?

Wszystko dokładnie przeczytałem, co jest pod zapodanym linkiem. Jest tak kilka niezgodności, ale to sprawdzę. Ale wychodzi z tych artykułów, że pozyskanie tegoroczne wzrosło o 24% w stosunku, chyba do 2018. Oczywiście nie o 58%, jak podają ekolodzy, bo to niemożliwe.

I jeszcze jedno. Wszelkie podpierania się oficjalnymi danymi z lat 46 - 89 jest niezasadne, bo jedyne zachowane żródło, to roczniki statystyczne, a te nie podawały nigdy prawdziwych danych, tylko propagandowe i tak naprawdę, to już nigdy tego nie poznamy.

4 polubienia

Plantacja sosny też jest biotopem.
50 lat to juz nie same drzewa, a mieszkanie dla dziesiątków jak nie setek gatunko6w, Związanie sypkiej gleby (nie zapominaj, ze duża część to polodowcowe piachy i gliny), zatrzymanie wody, której tak bardzo brakuje. Temat melioracji i gospodarki wodnej to odrębna sprawa, moze niekoniecznie przy okazji lasów .
Wiele z tych “plantacji” przez lata stalo sie ostoja rzadkich gatunków i posadzenie cherlawej choineczki na miejsce porzadnej sosny (i to po czasie, bo na to oficjalnie jest 5 lat) pomoze jak umarlemu kadzidlo.
Sa pewne zasady dbania o lasy, ale wycięcie do golej ziemi raczej sie do nich nie zalicza?

2 polubienia

Mhm. Niewiarygodne są akurat te dane, które nie wspierają twoich tez. Podejrzanie wygodne… :wink:

Kolega wychowany na panierowanych slupkach rybnych, wiec wiare w slupki ma :joy_cat:

1 polubienie

Moja wygoda nie ma nic do polityki PRL. Podawanie danych z tego czasu jest po prostu wygodnictwem i odwaleniem lipy. A uznawanie tego jako dowód i argument zwyczajną niewiedzą.

3 polubienia

Powiedz też, czy więcej gatunków będzie żyło w lesie 50-cioletnich sosen ciągnących się po horyzont, czy w lesie też złożonym z samych sosen ale przynajmniej mieszanych wiekiem. Zresztą nie mów mnie, ja już odpowiedź znam… :wink:

Weryfikacji danych dokonuje się w terenie. A rzeczywistość cos skrzeczy…

Szansa na to ze w starym lesie sosnowym swoje miejsce znajda inne gatunki drzew ? Wieksza w starym.
“odmładzanie” nasadzeniami tego samego gatunku? To taki lifting - niewiele wnosi poza dobrym samopoczuciem kieszeni chirurga.

1 polubienie

Wiesz to samo można powiedzieć o anegdotach zasłyszanych od nieznanych mi osobiście osób z forum internetowego… :wink:

Ale to dalej pozostawia okres od 1990 do teraz, i rosnące w tym okresie pozyskanie drewna przy jednocześnie w miarę rozsądnej gospodarce leśnej. Jak to się mogło stać?

Tną buki i jesiony, sam widziałem.

1 polubienie

Na razie wzbraniają się od wycinania drzew wchodzących w drogi… Ale na nie też niedługo czas przyjdzie.

1 polubienie

No, żeby mi się za moja minidzialke lesna nie zabrali…

W tych różnych wiekiem stanowiskach mogą za to rosnąć różne rośliny runa czy dolnego piętra, a w związku z tym również różne zwierzęta. Las to nie tylko drzewa… :wink:

Nie jestem pewien jak to do końca ale z tego co pamiętam drzewa na obszarach leśnych nie są twoje. Ciekawie sobie narobili rolnicy jakiś czas temu biorący dotacje na las. Dostawali sadzonki, dopłaty i na pielęgnację lasu. Tyle że część z nich miała wpis w umowie że po 15 latach grunt przechodzi na rzecz lasów państwowych.

Jesteś biologiem, albo leśnikiem?

1 polubienie

Dzialka moja notarialnie. Dotacji nie bralam, las sobie sam rosnie. Owszem ostrza sobie na nią zęby, żeby przekwalifikowac na budowlaną. A przynajmniej rekreacyjna.

Właśnie. A ty? A @birbant i @anon18020312? Z kim ja w ogóle rozmawiam? :wink:

To mozna na mapach google w czasie podrozowac?

My w lesie chowani :joy_cat::joy_cat::joy_cat:
A jak pisałam dzialke lesna mam.

2 polubienia

Aha aha to geoportal

1 polubienie