niestety istnieje cos takiego jak syndrom sztokhlomski i niestety ostracyzm spoleczny w kwestii baba bez chlopa to nic nie warta.
nie mowiac juz o tym, ze niestety polskie prawo samotnym rodzicom nie sprzyja, a juz szczegolnie matkom.
ale @anon18020312, @joko pytanie nie dotyczylo tematu rodzin patologicznych a zjawiska czesto wystepujacego na swiecie - dzieci oczekiwanych i chcianych odbieranych rodzicom w imie “celow wyzszych” i nastepnie pozostawianych bez szansy na przezycie - systemy opierajace sie na poczuciu wyzszosci jednego trybu zycia, czy ideologii nad drugim, dla kaprysu - wylapywanie “dzikich dzieci” w Anglii i wysylanie ich do Kanady (to przelom XIX i XX wieku) gdzie czesto trafialy do adopcji na prawach niewolnika lub zabawki? nie tylko dzieci Inuitow czy indianskie to spotykalo.
a jeszcze swieze zjawisko - rumunskie domy dziecka? to o czym pisalam w przypadku Hiszpanii, gdzie kobiete mozna bylo skazac na kare smierci i bylo to chyba jedyne prawo cywilne jakie jej przyslugiwalo? odbieranie dzieci nieprawomyslnym? o “kulturze” islamskiej w kwestii dzieci, a w szczegolnosci dziewczynek to mi sie nawet pisac nie chce.
Polskie prawo sprzyja własnie samotnym rodzicom. Normalnością są rozwody by dostać dodatkowe świadczenia.
bo ja wiem? piszesz o tych co sie potrafia dogadac i lawirowac w gaszczu sprzecznosci. jesli dochodzi do konfliktow to niestety zaczynaja sie schody.
Jeśli chodzi o samotnych rodziców to własnie matki mają same ułatwienia. Być samotnym ojcem jest w Polsce nierealne.
@anon18020312 Jak nie realne? Może dlatego że mało jest samotnych ojców w Polsce? Jeśli są mają takie same uprawnienia jak matki.
A widziałaś by sąd przyznał facetowi opiekę?
@okonek @anon18020312 Niestety dyskryminacja kobiet “bez opiekuna” i dzieci “z nieprawego łoża” na dłuuuuugą historię.
@anon18020312 A widziałeś faceta, który walczył o opiekę?
Tak. Bez szans.
Wina lewactwa które rzuciło urok na pracowników tych placówek. Z czym masz problem?
Nie znasz potęgi tęczowej zarazy.
Czytałam o tym na wp
Pytasz tak w ogóle czy chodzi Ci o to forum?
Chcialbym zaznaczyc ze o zbrodniach islamskich na Sri Lance oraz w polnocnej Nigerii,tutaj pisalem tylko ja.I to sie raczej nie zmieni.
No chyba ze pojawi sie nowy Breivik…Oooo wtedy to bedzie oburzenie!!!Ze swiat oszalał,ze,cytuje"świat juz nigdy nie bedzie taki sam"itp. pierdoły wskazujace ze jedne zbrodnie są jakby ok. a te inne nie są…Przerabialismy juz na starym forum dziesiątki razy…
Wracając do tematu…W Anglii jest to obficie komentowane ale…Raczej po nocach gdy BBC korzysta z korespondentów z drugiej półkuli.
Przyczyn takiego stanu rzeczy w Polsce,nie dojdziesz.Ale warto zwrocić uwage ze w Australii az do lat 60-tych,działy sie historie od ktorych wlosy stają dęba…Z odbieraniem dzieci rodzicom na czele,celem wyhodowania wzorowych i przystosowanych obywateli…
Indianie a w szczególnosci Szoszoni i Odżibweje,Cree,Czarne Stopy zawsze świetnie czuli sie w Kanadzie.Inni jak Indianie prerii,uciekali przed amerykanskimi armiejcami własnie do Kanady,jak to bylo po Little Big Horn…
Podobnie do tej szkoły,zachowywali sie Burowie w RPA lub Belgowie w Kongo,za króla Leopolda…Znane są tez nieliczne ale jednak,przypadki takiego niewolnictwa na początku dyktatury Pinocheta…
Cynicznie skomentować mozna to np. tak: Nie da sie w to wrobić ani pis ani opozycji wiec kogo to ma w Polszy obchodzić?
Ile razy znajdujemy pod artykulami komentarze w stylu:“A kogo to obchodzi?Napiszcie lepiej dlaczego sąsiad szuka jedzenia po śmietnikach”
Przyznam ze jestem zaskoczony"miejscem akcji" bo w świętość dawnej Kanady nigdy nie byłem w stanie uwierzyć [mimo groteskowych wysiłków pisarza Wernica ]. Kolumbia Brytyjska nigdy nie byla miejscem zbyt gesto zaludnionym,nigdy nie mialy tam miejsca sceny jak z Wounded Knee czy inne hakatomby.Jesli spojrzeć na mape to mamy obszar wielokrotnie wiekszy od Polski czy wiekszosci innych krajów europejskich…Slowem odludzie.Sceneria jak…z Ani z Zielonego Wzgórza tylko wypadki nieco inne
Myśle ze to oddalenie czynilo oprawcow bezkarnymi.Świat nie miał niemal żadnych szans by sie o tym dowiedzieć…Pytanie jak dalece rząd był w to zamieszany.I tu pan Justin Trudeau ma teraz pole do popisu…
O wlasnie,własnie…A propos innych wyznań…Gdyby tak przorać gleby skandynawskie to pewnie tez niejedno by wyszło…
Ale poki co,ani slowo nie padlo na temat Pol Pota,na temat Stalina,Hitlera,Mao czy pozornie niewinnego Kwame Nkrumacha w Ghanie.Wszyscy oni [z wyjatkiem Nkrumacha,jesli chodzi o zbrodnie…] postepowali identycznie,okraszając te akcje masowymi zbrodniami.
O Breviku… Wczoraj czytałem zwierzenia jakiejś niedoszłej ofiary… Ona w nim nie postrzega zwyrodnialca… I tak się takich hoduje.
Gleby skandywskie? Duży temat. Sama okupacja duńska w Norwegii w XVI wielu, to hekatomba norweskich katolików.
Można też wspomnieć o tym, jak Szwedzi bardzo niedawno, bo w latach 50 - 60 wdrożyli program sterylizacji Eskimosów i Lapończyków. Skończyło się olbrzymim skandalem, ale sprawę zamieciono pod dywan.
Historia ludzka, to nieustający ciąg ludobójstwa i bezmiaru cierpienia pod różnymi sztandarami, a niekiedy i bez.
Ale autor zauważył jednak slusznie…
W Polsce dominuje “myśl”:co daleko to mi zwisa…
Powiem wiecej!Czasem wole aby niektorzy sie nie wypowiadali.Tzn. wraz z uplywem lat,znajomość sytuacji miedzynarodowej,historii i geografi,topnieje znacznie szybciej niz lodowce na Grenlandii…
@Szczery_do_BULU zadał bardzo dobre pytanie.
A cierpienie ludzkie jest jednakie pod każdą szerokością geograficzną i w każdy czasie.
No wlasnie.A pytanie wykazalo ze wcale tak dla wielu,nie jest.
Dla wielu, to, co się u niech nie dzieje, to w ogóle się nie dzieje.
Jak byc moze wspominalem,pracuje dla National Army Museum w Londynie.Pojawila sie okazja do zaprezentowania historii wojennej tulaczki mojego wuja,lotnika RAF…Zainteresowanie jest takie ze wczoraj wisialem z jakąs babcia na telefonie przez 20 minut!
Troche mam pietra z tym opisem bo to wymaga i czasu i odpowiedniej korekty…I byc moze przełoże to na jesien bo teraz czas myśleć o urlopie raczej…Niemniej slysze wokoło tylko zachęty…