Cała magnateria w większości, to była zakała w historii Polski.
Idź teraz na jakieś piwo, bo mnie zamęczysz. ![]()
Dzisiaj nie pije
Masz pecha ![]()
to teraz @birbant - czy nasz Adrian nie jest kontynuatorem tej tradycji? pomijajac wojujacy katolicyzm Wazow - ten sprawdzil sie, ale tylko po czesci w odizolowanej Hiszpanii, natomiast dla kraju jakim byla Polska? gwozdz do trumny.
Twierdzisz, że w Hiszpanii sprawdził się po części ? Dlaczego ?
We Francji to też kompletna katastrofa była …
klerykalizm we Francji skonczyl sie tragicznie - rewolucja
w Hiszpanii, a zwlaszacza Portugalii czuje sie wplywy ekonomiczne KK do dzis, ale mieli okno na swiat w postaci podbojow kolonialnych i w przeciwienstwie do Polski (jak bys tego nie odbieral - kraje narodowe to niedawny wynalazek) mieli doplyw gotowki - co prawda to zloto i srebro z Ameryki spowodowalo wysyp pustego pieniadza i nie do konca znana w Europie inflacje - a jak mowi porzekadlo - zlotem sie nie najesz.
bo spekulacje gieldowa to wymyslili Holendrzy - ale tez czesciowo pod wplywemi Madrytu, @anon52897632 zadajesz pytania z pogranicza socjologii, historii mysli ekonomicznej i tego co mozna znalezc w zachowanych materialach zrodlowych - krolowie mieli skrybow opisujacych ich dokonania, kronikarzy roznej masci, pamietnikow raczej nie pisali ![]()
Ostatnie pytanie na dziś ![]()
A jak myślisz ? To dobrze dla Polski, że Witold odniósł klęskę w bitwie pod Worsklą czy nie koniecznie ?
Moim zdaniem gdyby odniósł sukces to Wielkie Księstwo Litewskie mogłoby zacząć czasem nawet zaburzać równowagę sił w regionie i mogłoby dojść do powtórki z relacji z Litwinami z okresu rozbicia dzielnicowego po Kazimierza Wielkiego, a nawet w sumie Ludwika Węgierskiego …
Biorąc pod uwagę duże Ego Witolda oraz fakt, że o mało w późniejszym okresie i tak by nie doszło jak sam stwierdziłeś do takiej wojny ![]()
Dobrze się stało.
to ja sie wtrace niejako miedzy wodke i zakaske @birbant @anon52897632
Witold mom zdaniem byl zawalidroga
moze jakby Jagiello byl jedynakiem? nie musialby sie nadambitnym bratem martwic
ja jestem jedynaczka, tworzenie dynastii tez mnie nie dotyczy
towarzysko to pewnie ten czlowiek bylby swietnym kompanem. ale jak pisalam polityka to nie towarzyskosc a czy on (Jagiello) przypadkiem nie byl marionetka wrzucona w wir zdarzen?
@birbant to byl czas na swoj sposob przelomowy - teraz mozemy powiedziec, ze konczyla sie pewna epoka
ale czy oni o tym wiedzieli?
owszem mozna miec pretensje do systemu obierania/wybierania wladcow kiedy konczylu sie dynastie - nie kazdy byl Habsburgami i spolka, ze mnozylo i mnozy sie jak kroliki
jak pomylilam dynastie to mnie popraw ![]()
Ładny wywód, ale Witold nie był bratem rodzonym Jagiełły, byli kuzynami.
Jagiełło, jednakowoż rodzeństwo miał, które też mocno mu bruździło.
Chyba będę musiał się zawziąć i podzielić się z tym, co wiem w rzeczonem temacie.
Ale, na pewno nie w tej chwili. ![]()
A podobno Habsburgowie mieszali się wśród rodzinie dość często i wyglądali bardzo podobnie ?
Tak.
Czyli kazirodztwo … ![]()
A dowiadywałem się na temat kazirodztwa to nie wszystkie dzieci rodzą się chore ale zwiększa to dość mocno prawdopodobieństwo wystąpienia chorób genetycznych związanych z małą różnicą materiału genetycznego ![]()
A to mieszanie się między sobą miało nie komplikować polityki Habsburgów czy jak ?
Nie tylko Habsburgowie to robili. Kazirodztwo wykończyło kilka dynastii i rodów w historii. Tak, jak homoseksualizm. Chów wsobny powoduje skazy genetyczne, dzieci mogą się rodzić zdrowe, ale dalsze potomstwo już nie. W którymś momencie często występuje bezpłodność oprócz innych chorób. Przykład; Andegawenowie, Ludwik Węgierski był przedostatni, a król Polski, Jadwiga, ostatnia. Oboje zmarli przedwcześnie. Podobnie z czeskimi Przemyślidami.Egipskie dynastie, w tym Ptomeleusze.
Potomkowie cierpią za swych przodków.
A teraz idź już na to piwo.
Nie tak szybko
Zaraz pójdę ![]()
Słyszałem jeszcze o kazirodztwie właśnie wśród starożytnych Egipskich dynastii Faraonów, ale Andegaweni i Przemyślidzi ![]()
Piwko, to zajebioza jest. ![]()
Nie wykręcaj się proszę!
To bardzo ciekawy dla mnie temat jest ![]()
Napisz chociaż jak bardzo i dlaczego mieszali się kazirodczo Habsburgowie, Andegaweni i Przemyślidzi
- proszę! ![]()
Wydaje mi się na logikę, że jednak najbardziej robili to Habsburgowie - mam rację ?
Potem dam Ci już na dzisiaj spokój - słowo honoru. Obieuję ![]()
Robili to, by zachować, jak najwięcej rodowej krwi, Pojęcia nie mieli, że to szkodliwe.
ja to tak z grubsza, wiadomo z rodzina to najlepiej na zdjeciu lub portrecie ![]()
konia z rzedem kto dojdzie kto jest czyim kuzynem czy dziadkiem w randze brata stryjecznego?
moze w Watykanie rejestry tego typu prowadzili? i prowadza?