Od 2 dni ubywa nam zakażonych

Bo u nas cuda w modzie…

1 polubienie

Na całym świecie. Święta są, komu by się chciało testować z jakiej przyczyny zwłoki są zwłokami… :wink:

2 polubienia

…tego żadna zwłoka nie powie!

A jak to się odbywało w tej Bawarii? Ktoś coś wie? Albo we Francji? Też były wybory korespondencyjne? Jakoś nie mogę nic znaleźć. Zresztę, na ile wiarygodne są informacje z netu?

W Bawarii wybory samorządowe w systemie korespondencyjnym odbywają się. o ile pamiętam od 3 lat. Przygotowania trwały również kilka lat. I chodzi o 2 miliony wyborców, a nie o 30 mln.
Po wyborach w Bawarii ilość zachorowań wzrosła o 30% i Bawaria do tej pory jest liderem w Niemczech jeżeli o pandemię chodzi.
Pozwolę sobie dodać, że PiS powołuje się na Bawarię w parciu do wyborów w Polsce, zupełnie przemilczając to co napisałem powyżej.

8 polubień

A po co ma mówić??? S…yny, ale nie debile!

2 polubienia

Interesuje mnie logistyka tego przedsięwzięcia. Jakoś trudno mi sobie wyobrazić wybory na odległość, czy to korespondencyjne, czy internetowe.

1 polubienie

Nie musisz. Poseł WIE!!! Zdaj się na niego… :joy:

Czego nie muszę? Ja chcę wiedzieć, jak to się odbyło gdzieś tam, choćby po to, żeby porównać co nam proponują.

1 polubienie

Jak Ci mówię, że nie musisz to ja to wiem od posła! :rofl: Nie mówię już o tym, że i tak się nie dowiesz… :innocent:

Mam jeszcze pytanie.
Czemu rząd chce luzować gospodarkę przy 6000 chorych i przed szczytem podczas gdy przy 1000 chorych wszystko zamykali? Naprawdę mam coraz wieksze trudności ze zrozumieniem decyzji pisu.
Niech powiedzą wprost - wolimy narazić ludzi na wirusa ale jednocześnie uniknąć zwolnień i kosztów państwa w postaci zasiłków dla bezrobotnych, okresowych, celowych itp.

2 polubienia

7051 osób.
To oficjalne dane.

1 polubienie

Eee, to jest pytanie nie na poziomie… :joy:

Czekają aż spłyną dane o chorych ze świąt. Potem podejmą decyzje łagodzące niektóre zakazy. Najpierw parki i lasy. Następnie usługi.

Ja jestem ciekawy jak to będzie wyglądać. Od czwartku obowiązkowe maseczki. I teraz np. otworzą się kosmetyczki albo knajpy. Przychodzisz na zabieg/obiad i… musisz zdjąć maskę oraz rękawiczki. Nie wiesz kto był przed tobą. Nie wiesz kto choruje bezobjawowo i siedzi przy stoliku obok. Jaki to wszystko ma sens?

2 polubienia

Podejrzewam, że paby i gabinety kosmetyczne będą nadal zamknięte.
Wręcz powinny!
Nad otwarciem salonów fryzjerskich mocno bym się zastanowiła, bez konkretnych wytycznych szlag trafi dotychczasowe restrykcje.

3 polubienia

Popłakałam się!!! :joy:

Od ponad trzech tygodni mamy zaostrzone przepisy odnośnie przemieszczania się, zamknięcia miejsc zgromadzeń i ograniczeń w handlu. Wg. tego co głoszą wszelkiej maści specjaliści w tej dziedzinie, właśnie przychodzi moment, żeby było widać pierwsze pozytywne efekty tego stanu rzeczy i w tym momencie właśnie wszyscy powinni trzymać kciuki, oby właśnie tak było.
Ale nic z tego, przecież jesteśmy w Polsce i zamiast tego jest zrzędzenie niezadowolonych, że rodacy tysiącami nie zdychają w szpitalach. Ludzie, co z Wami? Czy polityka Wam już całkiem mózgi zlasowała?
Co zaś tyczy się parcia rządzących na majowe wybory, w których osobiście udziału brać nie zamierzam i czego każdemu życzę, to już odrębna kwestia, o której to wypowiadać się mogę jedynie w perspektywie politycznego koorestwa.

7 polubień

To nie tak.
Dam Ci przykład. Jest pasaż ze sklepami: spożywczy, drogeria, odzieżowy, wszystkie mają podobny metraż, ten ostatni zmknięty.
Wytłumacz mi dlaczego?
Dla porównania, sklepy budowlane ciągle otwarte.
Gdzie tu sens i logika?

2 polubienia

Widać Polak powinien być goły ale wesoły!

1 polubienie

Sklepy spożywcze i drogerie są otwarte, ponieważ zaopatrują w produkty żywieniowe i higieniczne. Co do sklepów odzieżowych - bez nowych ciuchów da się wiosnę jakoś przeżyć. Co do sklepów budowlanych, też się nad tym zastanawiałem.

3 polubienia