Papież Franciszek

No nie oczekujmy cudów.
To,“pod każdem innem względem”,fajny gość…Ale to za mało gdy sie jest na świeczniku.Jest dzisiaj za stary a to,czy nie mial odwagi,czy jego poglądy różnią sie od naszych,być może pozostanie już tajemnicą.
Mamy tu nieustający konflikt,którego dzisiaj nikt nie odważa sie dotykać.
Ma napadniety prawo sie bronić czy też,powinien nastawić drugi policzek?Tak w skrócie oczywiście.
Za czym optował Franciszek?
I czy tak wygląda faktycznie,konflikt wewnetrzny osoby duchownej…Nie wiem.Obawiam się że jest tu sporo innych czynników a nie odróznianie napadnietego od napastnika,dla mnie,jest koszmarnym rozczarowaniem i nigdy na to sie nie zgodzę.To tak jakby napluć w twarz całemu naszemu wysiłkowi z wrzesnia 1939

POLACO :serbia: - to po serbsku POWOLI

Ja tylko zasygnalizowałem proble.m

. kwestia wiary?
Franciszek niewyparzona buzię,. Widzi ludzką krzywde ? To juz postęp

Ale kościół Argentyna? I ogolne latynosi niekonecznie Meksyk?
Europa ? Q

To po węgiersku :hungary:, czy grecku :greece: :thinking:

:stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

NIE WIDZIAŁ krzywdy napadnietych Ukraińców
Czkawka zdarza się.Ale odpowiedzią raczej nie jest.

1 polubienie

Ja akurat nigdy nie bylam przeciw Franciszkowi. A nawet gdyby tak bylo, to czlowieka po prostu szkoda. No i obawa kto bedzie nowym papieżem, czy nie trafi sie gorszy.

3 polubienia

Aby nie rozdrabniać…Nie drażnił Cie jego stosunek do wojny?Jego zacieranie granicy miedzy złem a dobrem?
Oczekujemy bezwzględnie,od każdego jasnej postawy i to od samego początku wojny.
Tutaj na forum,niemal każdego dnia a każdy"trump",jak widać to także niemal każdego dnia,jest przeklinany.Choćby przez bezrozumnych miłośników wojny lub ostatecznych rozwiązań…
A papież?
Czyż nie tradycyjnej opoki sie oczekuje?
I czyż nie otrzymaliśmy niemal tradycyjnej dwuznaczności?

Więc nie mów mi że"on taki fajny".Ludzki i sympatyczny bo tacy ludzie umierają codziennie!A Franciszek ugruntowal swoją postawą,czyste zło,jakim jest sowietyzm.
No ale wolimy bic w Trumpa ,jak w dowcipie,“bo cie coorva,nie lubię”. :joy:
Za co?
Za to że jest nie z tej bajki.Gdyby to wszystko wygadywal Franciszek czy robil to co Trump,byłoby:
-Nie myli sie ten co nic nie robi"
-Ma odwagę która powinni mieć przywódcy państw.
-Pokój jest najwyższym dobrem,wartym każdej ceny!
itd,itp…

Pytanie? Na pewnym etapie chcesz ,ale nie musisz

1 polubienie

A mnie dziwi co innego. Przed szpitalem tłumy ludzi się modlą. I znowu powraca pytanie - czemu mają służyć te modlitwy? Wygląda na to, że - wg tego w co wierzą katolicy - Bóg chce już powołać swego najwyższego sługę do siebie. Co w tym złego? Dla katolika to przecież (podobno) najpiękniejsza chwila, czekał na to całe życie! Spotkanie z ukochanym Bogiem! A tu tłumy mówią: “NIE! My chcemy Ojca Świętego tu na ziemi! Nie możesz nam go zabrać! Masz zmienić swoje plany! Urządzamy szturm modlitewny! Różaniec pokona złe zamiary Stwórcy!”
Wiem, ostatnią rzeczą jakiej należy się spodziewać po religii jest logika.

Dużo zdrowia dla papieża, ale chyba bez względu na to, co z nim będzie powinien już przekazać swoje stanowisko komuś młodszemu. Tak jak jego poprzednik.

1 polubienie

Modlitwa to taka kontra wobec Boga. Protest wobec jego planów.

2 polubienia

Jeszcze ma szansę zrobić. Na lożu śmierci to nawet lepiej wybrzmi-jako jego testament :thinking: I nie piszcie, proszę, że nie spodziewaliście się takiego pragmatyzmu po Nunu, bo w sumie co mu zależy teraz…

1 polubienie

Brawo tak… ale chyba że taka modlitwa rozpoczynana jest… nie moja lecz Twoja wola niech się stanie.

To prawda… bylo to conajmniej dziwnie. Podejrzewam że chodzilo o to zeby uglaskać agresora… tyle że akurat On powinien stac na straży prawdy a nie glaskania Putina.

1 polubienie

Nie drażni Cię Trumpa stosunek do wojny? Jego zacieranie granicy między złem a dobrem?

@Bingola. wiara czasem jest koniecznością jak zawodza standardy.i wiatru w żaglach brakuje?

1 polubienie

@okonek - nie myl wiary z religią. To dwie różne rzeczy!

2 polubienia

Zostalam sczurem lądowym zamiast wilka morskiego etykieta
pokladowa obowiazuje,:star_struck:
Co do rytuałów damy radę :grin:

1 polubienie

Ja bym jednak powiedział ze mocno się łączą

1 polubienie

I tu jest problem :joy_cat::joy_cat::joy_cat::joy_cat:

Jaki?