Jak się ostatnio okazało, jednego znam. Nawet nie wierzy w GPS, twierdzi, że GPS podaje kierunki na podstawie sygnałów z wież telekomunikacyjnych (chociaż nie dopytywałem, czy GPS również używa 5G). Najgorsze, że w sumie to nie był głupi facet, tylko na starość mu odwaliło. Zapisał się do jakiejś sekty adwentystów i przechodzi pranie mózgu. Znam też innego, któremu na starość odwaliło i zapisał się do Bąkiewicza, ale to już inna historia…
Co do staruszkow to znam duzo i daleko szukac nie musze. Demencja to rzecz straszna.
A co do ludzi, powiedzmy w wieku rowojowym? Kilka osaczonych w rozmaite sekciarstwo i roznego manie? Wystarczy popatrzec na politykow i to nie tylko tych z Wiejskiej. Na telewizyjnych i internetowych “ekspertow” też.
Harmonijni tez sie trafiaja
Duzo by opowiadac.
-Baco, po nauki przychodzę.
-Co Jaśku chcecie wiedzieć?
-W telewizji powiadają, że Zimie jest okrągła i szybuje w kosmosie. A jak jest naprawdę?
-A ja Ci powiadam, że Ziemia jest w kształcie płaskiego dysku!
-No tak… ale ten dysk to na czym się opiera?
-No jak to na czym! Dysk wsparty jest na czterech wielkich betonowych słupach.
-No tak… ale te słupy to w czym stoją?
-No jak to na czym! Słupy stoją w wielkim morzu.
-No tak… ale to morze to w czym się znajduje?
-Oj Jaśku, cosik mi się wydaje, że Ty nie po nauki przychodzisz, ino w mordę dostać…
To przyjedź do mnie na truskawki (takie śniadanie mam dzisiaj). Są wielkie jak śliwy a słodziutkie jak miód.
Czereśnie też już umyłam. Można je też jeść, jeśli ktoś woli.
A właśnie że nie!
Wziąwszy pod uwagę, że promień równikowy jest o ponad 21 km dłuższy od promienia biegunowego, Ziemia kształtem przypomina najbardziej elipsoidę obrotową, a nie jakąś tam kulę …