Płaskoziemcy

Nie, osobiście nie znam. Ale widziałem filmiki na YT opracowywane przez tych oszołomów.
Ciekawe dlaczego nie zrobią prostego eksperymentu: ustawić bardzo mocny reflektor na wybrzeżu Szwecji i zapalić go w nocy. Przy sprzyjającej pogodzie, powinno być widać jego światło z Polski, prawda?

4 polubienia

Na szczęście osobiście nie znam a przynajmniej nic mi na ten temat nie wiadomo. Kiedyś się trafił taki jeden co się panicznie bał wybuchu superwulkanu, ale to jeszcze byłem w stanie zrozumieć. Godzinę mi zajęło jego uspokojenie…

6 polubień

Niesamowite!! Jak udało Ci się uspokoić superwulkan?? :crazy_face:

4 polubienia

Oni podobnie jak ten nasz akordeonowy oszołom mają na wszystko własne wytłumaczenie. Gdy kiedyś przedstawiłem zdjęcie chmur podświetlonych słońcem od dołu, to zostałem przez któregoś z nich wyśmiany ze to złudzenie optyczne i tyle…
Ale to było jeszcze w czasach kiedy z wariatami chciało mi się dyskutować :grin:

3 polubienia

No nie było łatwo, to fakt… :grin:

3 polubienia

Jedna pani z telewizji tłumaczyła to w okolicy Świąt Wielkiej Nocy. Na pewno było tam jajko pterodaktyla ale skąd się wziął pterodaktyl? Ze zmutowanego jajka dinozaura? Nie do końca pamiętam. :smiley:
Czyli Ziemia jest jakby grubsza w pasie?
Ale elipsoida obrotowa to bardziej jednak jejecznie wygląda z tym, że jajko owo jest bardziej regularne i równe na obydwu czubkach.

3 polubienia

Nie potrzeba aż tak nakładochłonnych eksperymentów. Wystarczy wziąć pierwszy lepszy model funkcjonowania ichniej płaskiej ziemi, żeby wykazać całą masę logicznych, matematycznych i fizycznych błędów. Oczywiście takim osobom i tak to nie wystarcza, ponieważ ich widzenie rzeczywistości jest bardzo “tunelowe”.

5 polubień

Ja wiem czy nakładochłonny? Podobno żarówki stosowane w projektorach w kinach IMAX widać by było na Księżycu. To przecież byłby dowód łopatologiczny a modele funkcjonowania zawsze można zaląc potokiem rożnych uogólnień.

2 polubienia

Kartofla ma ksztalt. I dlatego nie moze byc on uznany w niektorych kręgach.

2 polubienia

Chyba jestem skłonny uwierzyć, że z płaskoziemcami to był społeczny eksperyment polegający na sprawdzeniu, ilu znajdzie się durni gotowych uwierzyć w takie bzdury.
No i się ich trochę znalazło… :grin:

4 polubienia

Genialne Okonku - Ziemia ma kształt kartofla!

3 polubienia

Do każdej spiskowej teorii znajdą sie wyznawcy. Podobno chemitrails ktoś wymyślił dla żartu, i popatrz ilu ludzi w to uwierzyło!

5 polubień

Nie koleguje się z głupkami

4 polubienia

Dowodem na płaską ziemię jest np to, że radia nadającego z Toronto można słuchać 300 km dalej, a przecież krzywizna by to uniemożliwiła. O tym, że tylko ultra krótkie fale rozchodzą się po prostych liniach, a długie odbijają się od jonosfery nawet nie chce słuchać :rofl: :rofl: :rofl:

6 polubień

Już słyszałem argument, że jak patrzysz na Google Earth i optycznie porównasz Grenlandię i Australię, to wygląda, że Australia jest maksymalnie dwa razy mniejsza od Australii, a jal spojrzysz w Wikipedię, to naprawdę jest prawie 4 razy większa. O różnych typach “projekcji” (?) kartograficznej nie chciał słuchać :rofl:
Ten rysunek powyżej, to rządowa propaganda. A rząd mówił, że azbest jest bezpieczny. :rofl: :rofl: :rofl:

3 polubienia

Osobiście w realu nie natrafiłem na płaskoziemca. Ale znam sporą grupę osób, starszych, które są przekonane, że Matka Boska jest Polką z Częstochowy, a nazwanie Jezusa Żydem jest obelgą i propagandą ateistów.

9 polubień

Jedna z moich osobistych znajomych twierdziła, że heban, to nie żadne drzewo, a tylko i wyłącznie kolor i że ja się nie znam, bo nie ma na świecie drzewa o nazwie heban.
No cóż…
Nie wiem czy się szczepiła, gdy szalała pandemia, bo raczej minimalizuję wszelkie kontakty z nią :smiley:

4 polubienia

Gdzieś czytałam, że niewprawnym myślenie sprawia trudność, szkodzi a nawet wolą od myślenia ból fizyczny. Były na ten temat badania amerykańskich uczonych (rzecz jasna). Jednak podobno ludzie mniej inteligentni mają większą ilość znajomych i to w pewien sposób tłumaczy popularność niektórych teorii…(to też zbadano).

2 polubienia

Cholerka, z takimi argumentami faktycznie trudno polemizować :joy:

2 polubienia

Z tego, co się orientuję, większość płaskoziemców wierzy w kopułę aniżeli dysk.

Nic mi nie wiadomo, bym znał osobiście jakiegoś płaskoziemca, ale uznaję wolność wyznania.

1 polubienie