Nie widziałam, ale doświadczyłam zaćmienia własnego mózgu Chętny będzie @okonek, bo blisko oraz chłopaki, bo zew przygody
Tiaaa
A sloneczko sobie
Gdzie jest słonko kiedy śpiiii…
Czy wilk zawsze bywa zły?
Dokąd tupta nocą jeż?
możesz wiedzieć jeśli chcesz.
Dobranoc.
U mnie jest totalne zaćmienie w przyszłym roku, w okolicach Hamilton, w kwietniu. Na pewno nie przepuszczę i lepiej się przygotuję (filtry do aparatu). Chociaż i tak przy pomocy kawałka plastra i szkła od okularów słonecznych zdjęcia wyszły całkiem niezłe
No dobra… A Ziemia z Kosmosu wyglada na płaską? No zawsze można zarzuci fotomontaż, ale…
Na płaskim ekranie telefonu wszystko wygląda płasko.
Jeż dotuptał do porannej kawy.
Wychodzi na to, że @okonek musi zorganizować zlot Pytamy. Na 20-lecie postania pierwszego serwisu w 2006.
No i tego się trzymajmy. Jak znam koleżankę to z pewnością zorganizuje. No bo jak nie ona to kto?
Tu od razu informuję że zaćmienie będzie widoczne w północnej części Hiszpanii. Tam w sierpniu raczej chmur nie ma, na to jednak nie mamy wpływu.
Co się da?
Poki czasu, pieniedzy (co jest podstawą rachunku kosztów) i dobrych checi ? Da sie
W sumie dobra mysl. Takie spotkanie. W Hiszpanii.
Jestem na tak. Ci co mnie znają wiedzą, że nie wyrzucam słów na wiater …
Ale poczekajmy, jeszcze trochę czasu jest no i miejmy nadzieję, że Ziemia nie urodzi któregoś tam Księżyca który w nią potem Pierre Dolnie …
Istnieje obawa, że narodziny Drugiego Księżyca wygenerowałoby takie zmiany w ruchu obiegowym Ziemi i Pierwszego Księżyca, że całkowite zaćmienie Słońca w sierpniu 2026 nie będzie widoczne z Hiszpanii.
Będzie widoczne z całej Ziemi!
Przekichane …
Trzeba zwołać komitet, by w razie tego typu sytuacji coś zadziałał …
Pytanie tylko, kto ma się za to wszystko wziąć?
Przewodnika ludzkości jak nie było tak nie ma …
W metryce urodzin Drugiego Księżyca będzie zawarta data urodzin, wielkość i waga Bobaska. Z tych danych da się dokładnie wyliczyć pozycję układu Ziemia-Księzyc-Drugi Księżyc w odniesieniu do Słońca.
A co z metryką pierwszego Księżyca? Jest gdzieś dostępna?