Porozmawiamy o ZUPIE?

Faktycznie, bardzo mi pasuje! :slight_smile:

U mnie w domu lubiana jest też grzybowa na rosole. Córka szczególnie lubi. Grzybowa z grzybów suszonych i z makaronem.

W żydowskiej restauracji jadłam grzybową na prawdziwkach świeżych z kawałkami mięsa, była tam też biała fasola i makaron świerki.
Bardzo dobra taka zupa.

1 polubienie

Szpinakowej w zyciu nie jadlam! Uwielbiam GROCHOWE!!! :sweat_smile:

1 polubienie

Ooo, os dla mnie!!! :slight_smile:

1 polubienie

Grochówka owszem, ale tylko z całego grochu , z łuskanego ma zupełnie inny smak.

1 polubienie

A po zapodanem lubczyku to się oprze? :stuck_out_tongue:

2 polubienia

Zupy jadam jak mam ochote, czyli srednio raz, dwa razy w miesiacu.
na indeksie u mnie wszelkie kartoflanki, krupnik i jarzynowa,
wszelkie inne jadam. ale zykle sa to kwasne,rosol, czysty barszczyk lub pomidorowa.
do kompletu jeszcze rosyjska soljanka, hiszpanskie gazpacho w kilku odmianach i caldo gallego.

2 polubienia

Soljankę znam i to oryginalną Jadłem na Ukrainie i na Syberii. Nie różniły się zbytnio smakiem. Dobra zupeczka.

2 polubienia

nie wiem czy oryginalna czy nie? robie wg rosyjskiego przepisu - co nieprzyjaciel to do garnka…

2 polubienia

Takie gołąbki z szatkowaną kapustą to Gołąbki po Kaszubsku, raz też spotkałam się z nazwą Ruskie Gołąbki.
U mnie w domu nigdy tego nie było, dowiedziałam się o takich gołąbkach z dwadzieścia lat temu od koleżanki. Zrobiłam je i od razu polubiłam, pyszne są.

2 polubienia

Rozgrzewające? Wódka lub grzaniec. Znajomy sie tak grzał zanim zamarzł na klatce.

2 polubienia

Jak to z calego, takiego w straczkach?

1 polubienie

Dla słabych głów polecam herbatke z prądem. Rum może być.

1 polubienie

Nie znoszę alkoholu w herbacie. Ale osobno, to już mi podchodzi.

2 polubienia

Aaa, lubie goralska, ze spirytusikiem… :slight_smile:

1 polubienie

Fakt. Alkohol w herbacie i czymkolwiek innym to profanacja tego pierwszego.

2 polubienia

Nie ma to jak pięćdziesiona dobrej czystej.

2 polubienia

Zgadza się @Kropla, moja mama też nie znała tej wersji, właśnie zjadłam 3 :stuck_out_tongue_winking_eye: ( bez sosu, nie cierpię przecierów pomidorowych).

2 polubienia

Amen

1 polubienie

@elsie, to cały groch

image

a to łuskany , bleeeeeeeeeeee

1 polubienie