Porozmawiamy o ZUPIE?

Co się z Tobą dzieje @Devil ? gdzie Twój dowcip?

1 polubienie

O co ci chodzi? Człowiek musi robić kupy i musi puszczać bąki. To nieodłączny element życia. Ważne by nie przy lasce i nie w szkole.

1 polubienie

Siusiac tez musi…

1 polubienie

U mnie jeszcze lato w pełni ale zupy gotuję jak najbardziej. Właśnie dzisiaj miałam barszcz czerwony.
Moją ulubioną zupą jest rosół a zaraz po niej uwielbiam szczawiową. Generalnie z zup nie lubię kapuśniaku i fasolowej.
Jeszcze kilka lat temu miałam na obiad codziennie zupę i drugie danie. Teraz to rzadkość. Chyba,że mam w planach jakieś placki to zupa musi być :))

2 polubienia

@anon75849589 mnie tam lubczyka nie trza było zapodawać. :innocent:

1 polubienie

Kiedyś też mi taka smakowała, obecnie wolę pomidorową ugotowaną od podstaw.

1 polubienie

paru moich znajomych niestery tez skonczylo na mrozie.
ale nie pili borygo tylko wodke, moze dlatego?

1 polubienie

SMOK zup nie je. Nie że nie lubi ale mieszka sam, gotuje sam. A zupy zawsze wychodzi tak duze że zmarnowałaby się.
Więc gotuje tylko drugie dania. A że wychodzą też podwójne albo potrójne porcje to robi je 2 x w tygodniu…

3 polubienia

Nie oprę się żadnej zupie, bo kotleta to mam w…

.poważaniu.

Zupki wszystkie, oprócz owocowych i tych pseudozup z torebki, gorącego kubka, czy chińskiego yum yum.
Dobrze zrobiona soljanka warta jest ukoronowania.

2 polubienia

Smok musi sobie kupic zamrazarkae - sa dania, ktore dobrze znosza zamarazanie, wiec gotowac mozna raz w tygodniu…
cos na ten temat wiem.

2 polubienia

Uwielbiam wszelkie zupy jarzynowe.
Chyba jestesmy jedyni w okolicy,ktorzy jadaja zupy.

2 polubienia

No tak owocowych,tez ie uznaje.
I zadnych z torebki.,czy kosytki.

1 polubienie

A u mnie odwrotnie,gdy sa placki,nie jadam pierwszego dania.
Wlasnie czoraj mialem placki z cukini,objadlem sie jak niedzwiedz,na zime))))

4 polubienia

A to mnie zainteresowalo takie golabki na szybko
Masz gdzies przepis?

@ata-ata , przepis jest prosty , poszatkowana i ugotowaną kapustą włoska + mielone+ ryż ugotowany + przyprawy + jajka surowe i łyżką mąki ziemniaczanej .
Gotujesz kuleczki i smażysz na gorącym oleju.

2 polubienia

Nikt nie napisał o zupie Maryni?

Dobra jest dobra zupka,
ale lepsza damska pupka :innocent:

o! uwielbiam. Właściwie nie wiem do czego zacząć - może od początku: najpierw zupy mleczne (wszelkie łącznie z zupą Nic). skoro wszyscy mówią o rosole - to też potwierdzam (może byc z makaronem kaszą manną lub lanymi ). Zupa grzybowa, ogórkowa, kapuśniak, barszcze biały i czerwony oraz z botwinki, żurek i zalewajka, śmieciowa, kartoflanka, porowa, kalafiorowa, krupnik, pomidorowa z ryżem i z kluskami, grochówka i fasolowa, szczawiowa, flaki.
Własciwie to nie lubię tylko (chyba) czerniny :slight_smile:

2 polubienia

właściwie Maryni - to dupa, w niej można się tez rozsmakować, choć zazwyczaj się o niej mówi ( a może to tylko w moich stronach)

1 polubienie

Co jak co, ale zupa u mnie musi być !
Uwielbiam, uwielbiam ! :slight_smile:
Już chyba wszystkie moje ulubione zostały tu wymienione, więc się nie będę powtarzać.
I coś z mojego ogródka - mój syn po zjedzeniu zupy: “No, teraz, to bym dopiero coś zjadł” :wink: A kiedy robię obfite drugie danie z jakimś deserem, to wtedy słyszę “A dlaczego zupy nie było”? :stuck_out_tongue:

8 polubień