w przemyśle lotniczym do energetyki, w której na emeryturę przechodziło się 5 lat wcześniej, a potem w wieku 57,5 lat w ogóle odszedłem dobrowolnie z pracy na emeryturę, korzystając z Programu Dobrowolnych Odejść (tzw PDO), tracąc trochę na wysokości emerytury, ale wychodząc z założenia, że jak nie skorzystam teraz z takich możliwości sporo wcześniejszego przejścia na emeryturę, to potem przepisy mogą się tak pozmieniać, że będę musiał pracować sporo lat dłużej, gdy ja tak nie kocham ludzkiej pracy cywilizacyjnej?
Poza tym rodzina mnie zostawiła, więc dla kogo miałem tak się starać o maksymalne wynagrodzenia? Wolałem sobie pożyć na luzie.
Takich pracowitych to w PRL było dużo.
W ogóle to jak pieknie ujela niejaka Szydlo, ksywka Broszka - im sie po prostu należało.
Ten problem jest tez niestety widoczny w przypadku uchodźców z Ukrainy - nie potrafia sie pogodzic z tym, ze jak juz dostaną wędkę na poczatek to juz lowic ryby musza sie nauczyc.
A zadna praca nie hanbi ( no prawie zadna …)
I niestety asymilacja sama nie przyjdzie, trzeba jej pomoc
Nie wiem jak to jest w innych krajach, ktore sa moze bardziej “socjalne” - ale tu jest to jeden ze zgrzytow dotyczacych roznic kulturowych.
Na razie ciagle obrazy wojny powoduja, że nie jest to problem pierwszoplanowy, ale ziarno zasiano
A srutinowcy )
łapki zacieraja …
Honor, godność, ambicja są obce autorowi pytania. Ucieka od zasadniczego pytania, w którym udowodniono mu jego beznadziejne łgarstwa, wynikające z jego bezsilności umysłowej, którą zastępuje bredzeniem o jakiejś jego wyższej świadomości, którą wmawia tu każdemu, a której nie posiada, bo jest zbyt ograniczony umysłowo.
Siedzi ten nic nie znacząca człowieczyna przed rozpadającym się komputerem i bredzi, bo na nic innego umysłowo go nie stać, monotematycznie zanudzając uczestników naszego forum. I jeszcze wmawia sobie i nam, że ma jakichś zwolenników…, buahahahaha…!!!
Nie napisze. Bo…, skoro tak oznajmił, to na 100% nie dotrzyma. Kłamstwa, to jego specjalność. I prymitywne fantasmagorie, bo na bardziej wysublimowane umysłowo go nie stać. On “upraszcza”. To zastępuje mu postrzeganie rzeczywistości.
Ja tez zazdraszczam
Muszę obyc sie bialym winem.
Za to mam dzis do tego krewetki duszone w maśle i sałatkę ze swiezego avocado.
W Polsce dopiero bedzie piwo, wedzony kurczak i surowka coleslaw z marchweka i jablkiem.
I różne inne charakterystyczne produkty ziemi ojczystej
Jutro przewiduje zeberka i zasmazane buraczki.
A morskie robaczki dobre - bialko zacne, lekkostrawne, mikroelementy sprzyjają konsumpcji (tej dozwolonej od lat 18)
Na 10 stron napisałem skargę na nowo otwarty sklep polskiej sieci. Po prostu nowy sklep nie powinien taki być. Dostałem od nich bon na 200 pln na zakupy za “wskazanie istotnych uchybień” Tylko że te uchybienia są w każdym z tych sklepów.