Ja Ci za dolara sprzedam test z negatywnym wynikiem. Robię ich tygodniowo 50 …
Co to za problem taki kupić? Tego się miliony robi
Ja Ci za dolara sprzedam test z negatywnym wynikiem. Robię ich tygodniowo 50 …
Co to za problem taki kupić? Tego się miliony robi
Ogolnie przy 1,4 miliarda ludzi to liczby moga przerazac. Hiszpania wprowadzila 10. dniowa kwarantanne.
A stwierdzono 3 przypadki na singapurskim kontenerowcu, ale wykrte zanim ktokolwiek zszedl na ląd.
A co ? W Hiszpanii się coś pogarsza ?
Ale czego ? Indyjskiej mutacji ?
10 dni kwarantanny dla wracajacych z Indii.
niektorzy wracajac z Dalekiego Wschodu, niekoniecznie Indii sami sie zglaszaja na test czy ewentualna kwaranranne
sytuacja ogolna w Hiszpanii zla nie jest… juz pisalam - w mojej okolicy w szpitalach na intensywnej terapii nie ma nikogo z covidem. jest kilkanascie osob w ogole
a szczepienia ida pelna para. raczej malo kto sie nie zglasza. sa miejsca, gdzie sytuacja jest jeszcze zla - ale tam stosuje sie lokalne obostrzenia, nie majace wplywu na caly kraj.
9 maja konczy sie ogolnokrajowu stan alarmowy (odpowiednik rodzaju stanu wyjatkowego ze wzgledow sanitarnych), dajacy rzadowi szczegolne uprawnienia, zacznie dzialac ustawa, ktora ceduje je na samorzady regionalne.
niektorzy lokalni politycy w strachu - do tej pory ewentualna nieudolmosc zwalali na rzad, teraz im sie utnie ![]()
U nas to ch*j wie, ale zakonnice w kilku placówkach w różnych regionach Polski mają indyjską mutację i są na kwarantannie…
Ciekawe kogo tam teraz w Indiach turystycznie jest najwięcej ![]()
Rząd Australii grozi więzieniem dla każdego swojego obywatela, który będzie teraz wracał z Indii. Stwierdził, że mają tam zostać i ch*j
ale pewnie im jakas pomoc na miejscu zorganizuja, raczej nie zostawia na zasadzie rdzcie sobie sami - Indie to kraj kontrastow, sa tez miejsca gdzie ludzie z braku opieki nie umieraja tysiacami.
yu nie chodzi o turystyke a o normalna dzialalnosc biznesowa czy prace - w takich sytuacjach po prosyu sie stosuje srodki zapobiegawcze i zyje dalej.
na razie jeszcze na te mutacje szczepionki dzialaja. tylko trzeba je miec - paradoksalnie Indie majace ogromny potencjal produkcyjny jesli chodzi o laboratoria maja najwiecej klopotow - brakuje szczepionek. teraz pytanie - czy w ogole, czy tylko dla tych. ktorych nie stac na zakup?
Wczoraj zmarła jedna z tych zakonnic ![]()
tylu ludzi umiera, ze ja juz przestalam nadazac.
a jak pozna diagnoza to i szanse sie zmniejszaja.
Jutro Indie wyprzedzą Meksyk w liczbie zgonów a potem pytanie czy dogonią Brazylię w tym niechlubnym rankingu ![]()
co Ty znowu z tym rankingiem zgonow?
ilu jest mieszkancow w Indiach a ilu w Meksyku?
policz sobie jaki jest odsetek zmarlych? w Indiach w liczbach bezwzglednych bedzie rosl - to jest oczywiste.
No niestety będzie rósł…
WHO na razie jesli chodzi o mutacje indyjska traktuje to jako problem a nie zagrozenie. Ale znajac te organizacje to moga sie znowu ocknac jak bedzie za pozno.
Niestety mogą, ale mam nadzieję, że są ostrożni ![]()
Na razie sprawe zawalil rzad Indii. Tylko niektore stany/regiony na wlasna reka wprowadzily locdown.
Ciężko, żeby rząd Indii nie zawalił sprawy jak ten kraj jest bambusowym krajem ![]()
A do tego wszechobecna bieda i gęstość zaludnienia i tak robią swoje ![]()
W Indiach to swiete krowy chodza po ulicach. Bambus wymaga innego klimatu.
Rośnie na terenach tropikalnych i subtropikalnych Azji, obu Ameryk, Afryki i Australii
Jako roślina inwazyjna zadomowil sie tez na obszarach srodziemnomorskich. W mojej okolicy ma sie dobrze, zarastajac wydmy.
Nie jest za bardzo tepiony, bo kazda roslina zatrzymujaca pustynienie okolicy cenna.
Widać Hiszpanie potrafią myśleć logicznie nie to co polski rząd ![]()
Indie z 1400 milionami ludzi radzą sobie lepiej niż Polska z 38 milionami ![]()
https://www.bloomberg.com/graphics/covid-resilience-ranking/
Może jestem ślepy, ale na wykresie widzę tylko Iran i Iraq natomiast nie “India” ![]()
Ale faktem jest, że zmarło ich dużo mniej niż nas w przeliczeniu na liczbę ludności
Bo Indie są kilka miejsc wyżej…