Przestaniemy ich lubić?

Tak wiem, ale tyle już działają by oni się poczuli zasymilowani z polską, by ją polubili na stałe

A to źle? Oni może zechcą się zasymilować, nie to co wyznawcy islamu.

2 polubienia

Ci są tu dłużej już są zasymilowani. Pracują, ich dzieci się uczą.

3 polubienia

Na stale to nie polubią.
Jak i oby Putina pogonią to duza część wroci do siebie.

"Wstyd! Kurewsko mi wstyd, bo widzę coraz więcej osób, którym zaczęło przeszkadzać, że my Polacy pomagamy ludziom z Ukrainy, którzy uciekają przed wojną. Ci ludzie przeżywają teraz coś tak popieprzonego, że nie da się tego opisać słowami. Rosjanie bombardują domy i szpitale. Mordują. Okrążają miasta, odcinają wodę i prąd. Głodzą ludzi. W mrozie i przy spadających bombach doprowadzają ich do takiego stanu psychicznego i fizycznego, że jest to po prostu przerażające.

Tym, którym udało się uciec również zawalił się cały świat. Wyobrażacie sobie jak wygląda życie, gdy ktoś zamordował Ci dziecko? Gdy zastrzelono Ci żonę? Gdy Twoi rodzice są tak przerażeni, że nie mogą normalnie oddychać? Gdy uciekasz przed śmiercią i zostawiasz za sobą cały swój dotychczasowy świat? Gdy wszystko w co do tej pory wierzyłeś, ktoś po prostu zrównał z ziemią? Gdy z dziećmi udało Ci się przekroczyć granicę, ale nie masz pojęcia, czy Twój mąż jeszcze żyje. A może słyszałaś jego głos przed momentem w telefonie i nie chciałaś, żeby się rozłączył, bo boisz się, że jutro rano możesz już go nie usłyszeć? Czy będziecie mieli co jeść i gdzie spać? Jak to wytłumaczysz swojej córce i synowi? Co odpowiesz im na pytanie „a kiedy wróci tata?”. To wszystko jest tak popierdolone, że nie powinno spotkać nikogo na świecie.

W tym samym czasie w ciepłym fotelu siedzi ktoś, komu się nie podoba, że Polacy robią to, co ludzkie i wyciągają do tych osób pomocną dłoń. Wylewa więc swoje żale, że jak Ukraińcy dostaną 500 plus, to dla nas nie starczy. Że bilety w PKP mają za darmo, a my musimy płacić. Że teraz sobie u nas mieszkają i nic ich to nie kosztuje. Że za pomaganie im zapłacimy wszyscy i w tym roku nie będzie jebanych wakacji pod palmami, bo będziemy na to wszystko zapierdalać. No i w ogóle, że banderowcy, więc najlepiej niech spieprzają do siebie, bo u nas nie ma miejsca dla tubylców.

Kurewsko się dzisiaj wstydzę za osoby, które tak robią! Brzydzi mnie to! Nie potrafię zrozumieć tego, jak można w obliczu takiej tragedii myśleć jedynie o swojej dupie?! Pomyśleć, że do dzisiaj miałem takie osoby w gronie swoich znajomych i wierzyłem, że to normalni, zwykli i empatyczni ludzie. Płakać się chce.

Na koniec zostawiam wam zdjęcie, które zrobił Evgeniy Maloletka. Z wojny, która tak właśnie wygląda. Jest rozpaczą. Załamaniem. Brakiem wiary i nadziei. I błagam - niech każdy z nas w miarę posiadanych możliwości pomoże tym ludziom. Oni muszą wierzyć, że są na świecie ciągle osoby, które mają dobre serce. Wielu z nich tylko to trzyma przy życiu."

Rafał Wicijowski

FB_IMG_1647213529945

9 polubień

Najpierw się dowiedz,potem pisz . Owsiak ogarnął zaraz na początku. I finansowo i organizacyjnie!
Reszta komentarza we wpisie wyżej…

2 polubienia

Jesli ogarnal to tylko sie cieszyc. szkofa tylko, ze malo o tym slychac tutaj.
Bo ja zdaje sobie sprawe, jak wiekszosc mieszkancow tutaj, że ta fala uciekinierów dopiero zacznie docierac (odleglosc swoje robi) i trzeba sie na to przygotowac.
Bo to będzie jak obliczaja kilkaset tysiecy ludzi w tym mnostwo dzieci.

1 polubienie

Ogarnął. Na początek szkolenia dla wolontariuszy, sprzęt,leki i kilka innych rzeczy. Dalszych poczynań nie śledzę bo informacje mnie emocjonalnie rozwalają…

1 polubienie

7 polubień

Dopadła mnie taka grupa na fejsie…Ze dwa tygodnie temu.Bezpośrednio tylko doopek ktorego natychmiast wywaliłem ze znajomych.Ale pośrednio jeszcze 3 baby…Takie mendy ktore stylem i hałasem skojarzyły mi sie z…jorą,jesli pamietasz…

3 polubienia

Pamiętam doskonale:)

1 polubienie

Będę problemy. To nieuniknione. Pojawi się zazdrość i zawiść. Uważam że Ukraińcy powinni mieć zezwolenie na legalna pracę i pobyt stały. Tych którzy chcą się odnaleźć w Polskiej rzeczywistości należy jak najbardziej wspierać.

5 polubień

Pesel nie jest równoznaczny w polskim obywatelstwem. Nie uprawnia do brania udziału w wyborach. To chyba jakaś teoria spiskowa.
https://www.totalmoney.pl/artykuly/pesel-dla-uchodzcow-z-ukrainy-jak-go-wyrobic-i-do-czego-jest-niezbedny
Na jakiejś stronie (nie pamiętam jakiej, więc nie wkleję), czytałam, że ma on być ważny przez 1,5 roku.
o, tutaj masz: https://www.portalsamorzadowy.pl/prawo-i-finanse/pesel-pobyt-czasowy-w-polsce-i-opieka-zdrowotna-dla-ukraincow,358944.html

3 polubienia

Obywatelstwo to żaden problem dla Ukraińców. Dobrze się dogadują po polsku w urzędach, sklepach, marketach w firmach, ba są i w aptekach itd. Sam kiedyś miałem dokumenty oddane w konsulacie w Italii, ale choroba mamy / cukrzyca + sepsa szpitalna / była ważniejsza, później mój zawał mózgu i życie straciło sens. Cieszy sernik z kawą

1 polubienie

Tak wiem i też to czytałem to teoria prezesa z onetu. Póki co to zachęca tych którzy tu pozostali i są / pracują na stałe i mieszkają / już od 3 lat. Ci spełniają warunki by mieć obywatelstwo

1 polubienie

Żenada i wstyd

3 polubienia

To jest tak żenujące i straszne, to czego nie robią te pacynki decyzyjne, że aż żal ogarnia. A jeszcze elektorat zazdrości ludziom, którym odebrano dorobek życia :frowning:

4 polubienia

Zobacz warunki jego uzyskania: https://powroty.gov.pl/nabycie-obywatelstwa-polskiego-10000
pkt 1 - przebywanie co najmniej przez 3 lata
pkt 2 - co najmniej 3 lata po ślubie
pkt 3 co najmniej 2 lata jako uchodźca
samo nadanie Pesel, zgromadzenie / wyrobienie dokumentów tłumaczenie ich zajmie, podejrzewam, co najmniej rok
Więc wcale nie tak prosto.

1 polubienie

Jakie pacynki decyzyjne masz na myśli? Nasz wójt robi bardzo duża, sama to widzę.

1 polubienie

Niektórzy robią, ale ja mam wrażenie, że główna konstruktywna siła przejawia się oddolnie.