Pytanie elsie o Papieżu Franciszku jak i cała wojna zainspirowały mnie do zadania pytania o Prawosławie

Ten zarzut nie tyczy samych archeologów i historyków, stereotypy rodzą się wśród ludzi właśnie później z tego, że nie interesują ich te prawdziwe odkrycia oraz z tego, że tę historię później interpretuje się z różnych przyczyn na różne sposoby. Zaczyna się od szkół, literatura też dokłada swoje. Nie wspomnę o filmach. To w tych obszarach rodzą się mity i legendy.
Fatalną rolę w tym odgrywa bieżąca polityka oraz religia w danym czasie i tzw kształtowanie patriotyzmu, w imię którego przemilcza się niewygodne fakty albo je zmienia. a inne wyolbrzymia, nadając im znaczenie, którego, tak naprawdę nie miały. Takim klasycznym przykładem jest obrona Częstochowy w czasie Potopu. I tym podobnie.

Dziś doszedł internet i to jest dopiero miejsce, gdzie roi się od historycznych szarlatanów.

2 polubienia

W necie to sami specjalisci. Mogli by podreczniki dla Czarnka pisać.

1 polubienie

A potem wrócił do łask ale nie napisałem przez kogo :wink:

Przeczytaj teraz dokładnie.
Szczególnie; Po śmierci Koby…

2 polubienia

Ale ja przecież temu nie zaprzeczam. Po prostu nie dodałem przez kogo bo Ty już to wcześniej zrobiłeś :wink:

…Stalin wsadził go do więzienia i wrócił do łask… :shushing_face:

To co napisałeś można interpretować na dwa sposoby, że albo Stalin wrócił do łask, albo Stalin wrócił do łask Gomułkę. Inaczej się nie da. :man_shrugging:
Pisać też trzeba zrozumiale.

2 polubienia

Przecież na logikę nie podważam tego co napisałeś :wink: To był jedynie skrót myślowy :wink:

Dobra, zamiast sie kłócić o drobiazgi ja bym jednak proponowala kolego @anon52897632 zakup kajeciku, narysowanie sobie dlugiej poziomej linii i zaznaczanie na niej wazniejszych faktów - pomaga to w uporzadkowaniu wiedzy
image

2 polubienia

Troszkę zamazane ale zazwyczaj łatwo domyślić się o co chodzi heh

Tu chodzi o ideę.
Tresc to sobie sam wprowadzasz.

1 polubienie

Może ostatecznie polskim Żydom wyszło to na dobre bo Izrael jest bogatszym krajem od Polski. Mały kraj = tania infrastruktura no i Amerykanie w Zborach i Kościołach być może też zawsze zbierali datki na Izrael a poza tym sam rząd USA wspierał i nadal chociażby w Iron Dome wspiera Izrael

Polska na tym wiadomo że ucierpiała

1 polubienie