Pytanie na dziś z mojej strony! Jak oceniacie to jak USA, UK i Szwecja poradziły sobie z pandemią?

Chodzi o to ze nie sposob doszukac sie jednoznacznie przyczyn smierci skoro w gre najczescie wchodza choroby juz dawniej rozwiniete lub jakiekolwiek oslabienie organizmu,na co covid tylko czeka.I mamy sytuacje w ktorej kazdy przypadek,teoretycznie jest inny…

3 polubienia

Im czlowiek starszy tym organizm jednak slabszy. Covid bywa gwozdziem do trumny.
Na szczescie moj pisowski moher czyli mama plaskoziemcem nie jest i jeszcze sie awanturowala, ze maja ja zaszczepic.
Pfizer, żadnych skutkow ubocznych z tego co wiem

2 polubienia

ja słyszałem, że chyba też, ale rzadko pfizer daje skutki uboczne, ale osobiście nie wiem…

To zalezy od osoby
Po pierwszej dawce ti tylko dlugio spalam, ale to pewnie odsypialan z wrazenia :joy_cat::joy_cat::joy_cat:

2 polubienia

Jak dojdziemy do omegi to się skończy. Coś na pewno. Albo ludzkość albo pandemia.

3 polubienia

Juz pisalam, przejda na khmerski :joy::joy::joy:

3 polubienia

To USA poradziło sobie z pandemią? Pierwsze słyszę. Floryda, Missisipi i Texas szpitale pękają w szwach. Ludzie wkurwieni, że wywalają ze szpitali potrzebujących, bo jakiś dureń nie chce się szczepić.

3 polubienia

Dobrze wiedzieć! A wydawało się, że przodują w szczepieniach, ale widać antyszczepionkowcy to zasięg globalny :confused:

1 polubienie

Tiaaa, zawsze mnie zastanawialo, dlaczego najwiecej doniesień o kosmitach, big foot i poltergistach jest z USA?
Burbon kiepsko destylowany?
@Szczery_do_BULU?
Z jednej strony niesamowity postep techniczny, a z drugiej takiego zabobonu ze swieca szukac?

4 polubienia

USA to kraj skrajności… Można powiedzieć, że każdy Stan od oddzielne państwo (States jak w United States of America)

No niezupelnie. Stany maja swoje prawodawstwo, czasem zaskakujace czy wecz absurdalne, ale taka uroda anglosaskiego prawa stanowionego. Maja tez agencje rzadowe i tym lepiej w droge nie wchodzic.
Wszystkie kraje maja swoje kontrasty, swoja specyfike polityki socjalnej.
Juz ja widze tych beneficjentow 500+ (tych co MOPS, zasilki, mieszkania kwaterunkowe i dwie lewe rece do roboty) w Stanach.

1 polubienie

Właśnie! Ktoś coś wie na temat socjalizmu w USA! Wielu ludzi narzeka z tego powodu na Joe Bidena … @Szczery_do_BULU @benasek @collins02 i inni

Czy po czwartej fali możemy się spodziewać zakończenia pandemii ? Pytam, ponieważ już rozwijają leki, które dopomogą nam w szczepionkach w zakończeniu tej pandemii

Teraz na tej stronie od pandemii pokazują jak ludzie umierają w ciągu miesiąca (dosłownie 28 dni) i jak obserwuję to w Rosji mają pomimo sputnika olbrzymią tragedię, bo w ciągu 28 dni zmarło 21 544 osoby a to naprawdę dużo! Potem najgorzej widzę, że w UK i Turcji po 2000 ludzi i we Francji i Hiszpanii po 1000 ludzi…

Już dawno nie obserwowałem sytuacji i nie miałem pojęcia na temat tego jak bardzo jest źle …

A w Stanach Zjednoczonych niecałe 11 000, ale to nadal sporo

A ja tutaj sobie żyje spokojną sytuacją w Polszy

Zjedz znkijersa

Nie potrzebuje haha :smiley:

Są stany tradycyjnie czerwone i niebieskie. Rozpiętość zarobków jest gigantyczna. Średni dochód w np. DC to około 100k, a w Missisipi 45k. Na samej Florydzie są miejsca jak Miami, gdzie domy nad oceanem kosztują 5 baniek lub więcej, a kilka godzin na północ, np w okolicach Ocala są miasteczka gdzie dom kosztuje mniej niż 100k. A 20 minut od tej biedy jest osiedle gdzie mieszka Travolta i parkuje przy domu swojego Boinga 707. To kraj kontrastów. :joy:

2 polubienia

A gdzie tych kontekstów nie ma, ze zadam retoryczne pytanie? Komunizm to wszystkim po rowno ,:grinning: socjalizm? Rodzaj spolecznej zrzutki. Dorzucam sie wiecej?
Swoja droga Travolta? Gdzies tam mi się obilo o uszy, ze ludzie maja prywatne lotniska, ale na takiego smoka? :grinning:

2 polubienia

W sumie to kto bogatemu zabroni? Swoją drogą to chyba cierpi na klaustrofobie skoro kupił cały samolot pasażerski gdzie zmieściło by się ze 200 osób

1 polubienie