Pytanie na dziś z mojej strony! Jak oceniacie to jak USA, UK i Szwecja poradziły sobie z pandemią?

Jak ma pieniądze to ma też “przyjaciół” :wink:

1 polubienie

Ale aż tylu że potrzeba samolot pasażerskiego?

1 polubienie

Widocznie go stać na aż tylu “przyjaciół” :wink:

Poza tym dla “prawdziwego przyjaciela” nigdy miejsca nie może zabraknąć :wink:

1 polubienie

Klaustrofobia? Raczej jakas fobia spoleczna
Nie lubi tłoku :wink:

1 polubienie

A tutaj na temat hipokryzji na temat pandemii :confused:

To jest bardzo fajne tylko ze nie w temacie pandemii.
To jest fajne ogólnie.A politycznie w szczególnosci.

1 polubienie

Stresc co Ci chodzi

Gamonie twierdzą że to ściema …

I przez tych gamoni tak jest. Jak świat światem głupota walczy z mądrością - od początku świata. Czasem próbuję z tą głupotą walczyć, ale wiadomo …

2 polubienia

Ciężko to streścić. Po prostu wpadki i hipokryzje polityków w temacie pandemii :wink:

A co sądzisz, na temat nadchodzącej sytuacji pandemicznej ? Jakie są twoje ciche przemyślenia, które wcale nie muszą okazać się prawdą ?

Nie masz-nie mamy szans…
“Tylko upic sie warto…” :innocent:
To juz taka pora ze faktycznie,nic innego nie zostaje…Moze muza [ u mnie Bryan Ferry]
Ale czasem,chocbym nie wiem jak krzyczal,kłade sie spać w poczuciu porażki…
Dlaczego tak jest ze jesli tylko"sie chce",od razu spada sie na margines? :thinking:

1 polubienie

Nie lubię się bawić w takie przepowiednie, bo jest tu zbyt wiele zmiennych by to ogarnąć.

Pandemia w takim zakresie w jakim jest obecnie najprawdopodobniej skończy się, podobnie jak to było z hiszpanką ok. 100 lat temu. Wirus jednak zupełnie nie zginie, ale dzięki sporej ilości zaszczepionych nie będzie tak groźny jak był dotychczas.
Pojawią się jednak nowe wirusy i mutacje. Zresztą ten proces trwa już w różnych miejscach świata i nie jest to żadna nowość.

2 polubienia

Wiadomo, że jest zbyt wiele zmiennych, ale jak na chwilę obecną widzisz/czujesz sytuację w Europie ?

Słyszałeś coś na temat leków na koronawirusa ? W sensie jak się one rozwijają ? Jak to wygląda w Niemczech (pytam o twoje jakby nie patrzeć podwórko :wink: )

Ufasz tej Faktopedii ? Niestety można się napotkać na różne dane, a do tego sytuacja jest dynamiczna :confused:

Do Faktopedii może napisać każdy. Sam też kiedyś coś napisałem i podałem własne dane które każdy sobie może sprawdzić. Inne informacje z Faktopedii zazwyczaj sprawdzam, chociaż nie zawsze są podane ich źródła.

Podałem źródło, by ktoś sobie nie napisał, że sam sobie coś wymyśliłem.

1 polubienie

Leki na koronawirusa są w trakcie badań i doświadczeń.

Tu informacja dla tych którym się wydaje, że ktoś te badania zrobi za darmo.

Niestety, takie badania są bardzo drogie i nikt ich za darmo nie wykona. Trzeba chociażby zapłacić ochotnikom którym się ten lek poda a to nawet nie czubeczek wydatków na badania, to nie jest nawet 0,01% wydatków. Już widzę tych bohaterów którzy sobie podadzą ten lek za darmo, no bo przecież wszystko nie może się kręcić wokół pieniądza …

Koncerny farmaceutyczne to firma charytatywna albo coś w rodzaju PCK …

Odkrycie kuźwa Ameryki

Dziwne, że w dzisiejszych czasach, gdzie dostęp do informacji jest na pstryknięcie palca takie rzeczy trzeba ludziom uzmysławiać.

3 polubienia

A to nie bada się początkowo na myszach czy szczurach ?

No ok! Dopuszczone leki na coś innego można badać od razu na ludziach :wink:

Macieju napisałem, że badanie na ochotnikach to nawet nie 0,01% wydatków a Ty piszesz że o tym nawet nie wiedziałeś. Teraz wyobraź sobie, co na ten temat wie przeciętny Polak …

I taki przeciętny Kowalski będzie się często w necie wymądrzał, jakby go całego zjadł …

Amen.

2 polubienia

Właśnie w polsatnews mówili, że Kanada zamierza przyjąć 20 tysięcy Afgańskich uchodźców bo jak pewnie wiesz prawie cały Afganistan jest już pod rządami Talibów, a wielu ludzi, którzy współpracowali z Zachodem teraz się boi o własne życie :confused:

To w jaki sposób Amerykanie się z Afganistanu wycofali to był dramat… Pozostawili masę sprzętu wojskowego w swoich bazach, który bardzo szybko wpadł w ręce Talibów… No na pewno nie była to Ameryka znana z różnych amerykańskich filmów … :confused:

2 polubienia

Pracowałem między innymi dla Glaxo Smith Kline przy ich nowym laboratorium w Marburgu (niedaleko od BionTechu :grinning: ) - większe pieniądze wchodzą w grę tylko w przemyśle petrochemicznym. Z drugiej strony właściciel praw do szczepionki zarobi na niej choćby kosztowała jednego dolara za dawkę.

3 polubienia