Pytanie na dziś z mojej strony! Jak oceniacie to jak USA, UK i Szwecja poradziły sobie z pandemią?

Widać, że dla Stanów Zjednoczonych wojna w Górskim Karabachu była na rękę tak samo jak Rosji, bo dzięki temu Amerykanie mogli się wycofać z kapitałochłonnego Afganistanu, a Turcy utrzymają na północ od Afganistanu jakąś stabilność dzięki temu…

Dopiero po tej wojnie Stany Zjednoczone uznały, że mogą się wycofać wreszcie z tego kraju …

A co do wojny w Górskim Karabachu to nie ma najmniejszej wątpliwości, że Rosjanie się z Turkami dogadali w taki sposób…

A czym się zajmowali ? Też jakąś szczepionką ?

To było świeżo wybudowane laboratorium szczepionkowe. Ja zajmowałem się uruchomieniem przedprodukcyjnym. Podejrzewam, że już pracują lub są na końcowych etapach.
To mogłoby posłużyć fanom teorii spiskowych… ale tuż przed wybuchem epidemii GSK w pośpiechu buduje taki obiekt w Europie kontynentalnej, wiedząc o Brexicie :nerd_face:

1 polubienie

Walka z wirusami to jak wojna z wiatrakami
Jak gorąco to zaloz coś na grzbiet
Len, bawelna? Pocimy się tez i w saunie

1 polubienie

A tutaj wypowiedź Joe Bidena na temat tego, co się dzieje w Afganistanie. Widać, że pieprzy bez sensu o Al-Kaidzie, że to był tylko pretekst, żeby tam wjechać, ale było dużo trudniej niż się wydawało i teraz Amerykanie mają problem gdzieś na Pacyfiku z Chinami…

A wyjść mogli z tego regionu dzięki wojnie w Górkskim Karabachu i obecności Turcji na północ od Afganistanu, przy równoczesnym zaakceptowaniu tego przez Rosję…

Mnjej sie modlić

1 polubienie

Dopiero zaczynam oglądać na temat tego jaki wpływ będzie miało to co się dzieje w Afganistanie na przyszłość świata…

W sumie dobrze, że Amerykanie wychodzą z Afganistanu, ale sposób w jaki to zrobili to po prostu tragedia! Mogli to zrobić trochę bardziej systematycznie, a nie tak chaotycznie jak to zrobili…

Kabul jest porównywany do Sajgonu w Wietnamie…

Bartosiejesz?

Może i tak, ale taka jest prawda! Wszyscy to wiedzą i o tym mówią! Szkoda gadać w jakim stylu (a raczej braku stylu) Amerykanie to zrobili…

Ale widać, że obecność Turcji na północ od Afganistanu była im potrzebna, bo inaczej już wcześniej by z Afganistan wyszli…

Do tego doszła pandemia, która moim zdaniem Amerykanom trochę otworzyła w końcu oczy na rzeczywistość…

Wszyscy?
Kolego?
Bartosiak jest tubą propagandowa

Ja mam swój rozum to i nie wszystkie poglądy są od niego :wink:

Wszystkie media miałem na myśli :wink:

Można by ewentualnie postawić tezę, że te tony sprzętu wojskowego, które zostawili Talibom zostawili im, żeby Talibowie stworzyli nową stabilizacje względem Iranu, Chin czy Pakistanu, no ale to jak nie przewidzieli jak szybko Talibowie będą robić postępy to naprawdę tragedia, a poza tym ewakuowali własnych obywateli jeszcze wtedy gdy już Talibowie byli w Kabulu, a Kanada nie mam pojęcia jak zamierza przyjąć to 20 tysięcy Afgańskich uchodźców logistycznie…

W każdym bądź razie Stany Zjednoczone wycofały się z Afganistanu w taki sposób jakby mieli zaraz totalnie upaść… Jaki oni sygnał wysyłają takimi decyzjami swoim sojusznikom takim jak Tajwan, Japonia czy Polska …

Odcięli afgańską armię od najnowocześniejszego sprzętu rozpoznawczego, a teraz się dziwią, że Kabul się nawet nie bronił i poddał się bez walki…

Amerykanie to sobie myślą roszczeniowo, że afgańska armia będzie bronić Kabulu tak długo, żeby Amerykanie mogli sobie spokojnie wycofać własnych obywateli…

Gringos czyli Amerykanie nie raz pokazali, ze wiele rzeczy maja gdzies.

1 polubienie

Jak dla mnie to kipiło aż brakiem kompetencji wśród amerykańskiego dowództwa…

Zmiana wladzy
Ale nie w tym wic
Ocena moja jako laika? Stara generalicja powinna odejsc
Co do covida? Zarazy sie zdarzaly i zdarzaja nie tylko wsrod ludzi. Talibowie jako garstka nawiedzonych tez
Tych ostatnich wybic bedzie ciezko

1 polubienie

Ponoć Talibowie zagwarantowali kobietom, że będą mogły pracować (tylko w zawodach dla kobiet) i że będą mogły wychodzić same z domu

A oddychac jak je gwalca zgodnie z prawem beda mogly?

Tego nie wiem… Gwałty się zawsze zdarzały niestety :confused:

Może Afganistan się w miarę ogarnie ? Co prawda w zamordyzmie i zapewne korupcji, ale jednak :confused: ?

Widać że Amerykanie coraz bardziej nie wiedzieli co tam w ogóle jeszcze robią …

I jedynym priorytetem była jak najszybsza ewakuacja swoich obywateli i wojska do USA… Nie zważając na całą resztę…