@efka Podstawą jest zabranie na rower maski i dużej torby na zakupy
O obecnym bezprawiu wiele się pisze i mówi w mediach.
Ja nie posiadam maski na twarz, a Ty mi każesz inwestować w maskę na rower? Są takie?
Zrób sobie z chustki wysoki komin
i prezes na bialym kocie z Zoliborza przybedzie z odsiecza?
Gdzie Wasza wiara?
Czy nie ma w kraju nikogo, kto pogoni kota?
taka wiara,
żem kociara.
To akurat chyba nie bierze się z zapędów totalitarnych, tylko ze zwykłej bezmyślności i ogólnej niechęci do robienia tak, żeby było dobrze, grunt, żeby wszystko odbyło się zgodnie z przepisami. Poniekąd takie cechy w ludziach wykształciła i promowała też komuna. Ustrój można zmienić stosunkowo łatwo, z mentalnością już gorzej. Zresztą może to nasze zapatrzenie w Zachód było dosyć płytkie i naiwne i wielu z nas chodziło tylko o to, żeby mieć pewex w każdym sklepie, a cała „reszta", którą przyniósł kapitalizm nie była już tak lekkostrawna. Nostalgię za dawnym opiekuńczym systemem dobrze zagospodarował obecny obóz rządzący, sondaże i wyniki wyborów tylko to potwierdzają.
O tak, doskonale wiedzą jak wykorzystać nasze zaleciałości…
@efka
Tez nie rozumiem tych polskich zakazow?
12 tys za jazde rowerem???
ale dlaczego?
Tez tak uwazam
ta zgodnosc z przepisami nie dlatego, ze sa one sensowne, ale dlatego, ze sa to spadek po carskiej Rosji - ukaz mial byc wykonany, nawet jak na papierze. i to myslenie przenioslo sie na bolszewie a potem z komuna do Polski.
a ze dodatkowo Polska historycznie uwarunkowana brakiem wlasnego rzadu przez 123 lata? gdzie rzadzacy byli wrogami czy zaborcami? no to trafilo na podatny grunt.
@okonek
Wlasnie o to mi chodzi
U nas sie ludziom tlumaczy zakaz taki a taki
bo…
dlatego…
aby…
W Polsce z tego co piszecie to jest “tak ma byc i juz”
Zakaz nie wychodzenia z domu jest absursdalny
Chyba ze policja musi sobie dorobic???
Jak każdy będzie dyskutować z przepisami, to się zamiast państwa prawa zrobi anarchia. Faktem jest jednak, że tam gdzie się nad ducha prawa przedkłada jego literę wszystko jest jakieś takie niedorobione i byle jakie (jak ścieżki rowerowe - byle się urzędnik wywiązał, a czy rzeczywiście się to rowerzystom przyda to już inna rzecz) a społeczeństwo słabo zintegrowane, nieufne i nieprzyjazne.
usatwa musi byc przemyslana i zgodna z konstytucja.
dlatego nie jestem zwolenniczka ordynacji wyborczych dajacych fory duzym partiom i do tego najczesciej doprowadzajacych do dwupartyjnosci (ideologicznej, nie takiej bardziej komercyjnej jak w USA) - niech sie w tym sejmie poglady scieraja, im wiecej dyskusji tym najczesciej produkt koncowy w postaci aktu prawnego bardziej przystaje do rzeczywistosci.
w przypadku Polski - owszem po 1990 potrzebne bylo szybkie dzialanie i po krotkiej przymiarce kiedy w sejmie zasiadla egzotyka partii kanapowych byla koniecznosc nieco ograniczyc ten perski rynek. ale czy akurat ten wzor jaki zastosowano do przelozenia glosow na mandaty i glosowanie na listy partyjne jedt dobry?
gdzie do sejmu dostaja sie ludzie z iloscia glosow mniej niz wioska, nie obrazajac wsi to bym sie nie zdziwila, jakby sie okazalo ze soltys potrafil uzbierac wiecej glosow niz posel?
Byloby fajnie ale bez podloza kulturowego,nie utrzyma sie.
Mbie nie pytaj, nie ja jestem tego autorem.
Za brak skrzynki na listy też już są ustalone kary pieniężne, jeśli nie weźmiesz udziału w wyborach, zatrzymasz w domu karty do głosowania, znowu wysokie kary pieniężne a nawet pozbawienie wolności.
To ostatnie nawet dobrze wymyślili, zawsze to darmowy wikt i opierunek i siedzisz jako polityczny
Wybory obowiązkowe???