Rząd się sam dobrze wyżywi, wyroweruje, usportowi, ostrzyże, poprzemieszcza?

@efka Podstawą jest zabranie na rower maski i dużej torby na zakupy :stuck_out_tongue_winking_eye:

3 polubienia

O obecnym bezprawiu wiele się pisze i mówi w mediach.

2 polubienia

Ja nie posiadam maski na twarz, a Ty mi każesz inwestować w maskę na rower? Są takie? :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

Zrób sobie z chustki wysoki komin :smiley:

4 polubienia

i prezes na bialym kocie z Zoliborza przybedzie z odsiecza?

3 polubienia

ja nie mam roweru. ale mam maseczke i bojowy woz zakupowy tego typu

wygodne buty tez :walking_man:

2 polubienia

Gdzie Wasza wiara?
Czy nie ma w kraju nikogo, kto pogoni kota?

1 polubienie

taka wiara,
żem kociara.

1 polubienie

To akurat chyba nie bierze się z zapędów totalitarnych, tylko ze zwykłej bezmyślności i ogólnej niechęci do robienia tak, żeby było dobrze, grunt, żeby wszystko odbyło się zgodnie z przepisami. Poniekąd takie cechy w ludziach wykształciła i promowała też komuna. Ustrój można zmienić stosunkowo łatwo, z mentalnością już gorzej. Zresztą może to nasze zapatrzenie w Zachód było dosyć płytkie i naiwne i wielu z nas chodziło tylko o to, żeby mieć pewex w każdym sklepie, a cała „reszta", którą przyniósł kapitalizm nie była już tak lekkostrawna. Nostalgię za dawnym opiekuńczym systemem dobrze zagospodarował obecny obóz rządzący, sondaże i wyniki wyborów tylko to potwierdzają.

4 polubienia

O tak, doskonale wiedzą jak wykorzystać nasze zaleciałości…

1 polubienie

@efka
Tez nie rozumiem tych polskich zakazow?
12 tys za jazde rowerem???
ale dlaczego?

2 polubienia

Tez tak uwazam

3 polubienia

ta zgodnosc z przepisami nie dlatego, ze sa one sensowne, ale dlatego, ze sa to spadek po carskiej Rosji - ukaz mial byc wykonany, nawet jak na papierze. i to myslenie przenioslo sie na bolszewie a potem z komuna do Polski.
a ze dodatkowo Polska historycznie uwarunkowana brakiem wlasnego rzadu przez 123 lata? gdzie rzadzacy byli wrogami czy zaborcami? no to trafilo na podatny grunt.

5 polubień

@okonek
:rofl:

3 polubienia

@okonek
Wlasnie o to mi chodzi
U nas sie ludziom tlumaczy zakaz taki a taki
bo…
dlatego…
aby…
W Polsce z tego co piszecie to jest “tak ma byc i juz”
Zakaz nie wychodzenia z domu jest absursdalny
Chyba ze policja musi sobie dorobic??? :crazy_face:

1 polubienie

Jak każdy będzie dyskutować z przepisami, to się zamiast państwa prawa zrobi anarchia. Faktem jest jednak, że tam gdzie się nad ducha prawa przedkłada jego literę wszystko jest jakieś takie niedorobione i byle jakie (jak ścieżki rowerowe - byle się urzędnik wywiązał, a czy rzeczywiście się to rowerzystom przyda to już inna rzecz) a społeczeństwo słabo zintegrowane, nieufne i nieprzyjazne.

4 polubienia

usatwa musi byc przemyslana i zgodna z konstytucja.
dlatego nie jestem zwolenniczka ordynacji wyborczych dajacych fory duzym partiom i do tego najczesciej doprowadzajacych do dwupartyjnosci (ideologicznej, nie takiej bardziej komercyjnej jak w USA) - niech sie w tym sejmie poglady scieraja, im wiecej dyskusji tym najczesciej produkt koncowy w postaci aktu prawnego bardziej przystaje do rzeczywistosci.
w przypadku Polski - owszem po 1990 potrzebne bylo szybkie dzialanie i po krotkiej przymiarce kiedy w sejmie zasiadla egzotyka partii kanapowych byla koniecznosc nieco ograniczyc ten perski rynek. ale czy akurat ten wzor jaki zastosowano do przelozenia glosow na mandaty i glosowanie na listy partyjne jedt dobry?
gdzie do sejmu dostaja sie ludzie z iloscia glosow mniej niz wioska, nie obrazajac wsi to bym sie nie zdziwila, jakby sie okazalo ze soltys potrafil uzbierac wiecej glosow niz posel?

3 polubienia

Byloby fajnie ale bez podloza kulturowego,nie utrzyma sie.

3 polubienia

Mbie nie pytaj, nie ja jestem tego autorem.
Za brak skrzynki na listy też już są ustalone kary pieniężne, jeśli nie weźmiesz udziału w wyborach, zatrzymasz w domu karty do głosowania, znowu wysokie kary pieniężne a nawet pozbawienie wolności.
To ostatnie nawet dobrze wymyślili, zawsze to darmowy wikt i opierunek i siedzisz jako polityczny :rofl:

5 polubień

Wybory obowiązkowe??? :pleading_face:

4 polubienia