F1. Lubicie ptaki? Znacie ptaki? Oczywiście! Więc zapraszam.
Halo, halo! Tutaj ptasie radio w brzozowym gaju, Nadajemy audycję z ptasiego kraju. Proszę, niech każdy nastawi aparat, Bo sfrunęły się ptaszki dla odbycia narad*** *)
Najważniejsza jest lista obecności. Proszę więc odgadnąć jakie to ptaszki są na obrazkach i wpisać je na listę, do wierszy diagramu.
Jak wpisać? Tak, aby na zaznaczonej przekątnej ujawnił się przewodniczący narady czyli ten ostatni ptaszek:
Zadanie jest proste, na zachętę, a ładne ptaszki każdy chyba lubi. Zachęcam więc do rozwiązywania.
Zaniedługo przylecą ptaszki następne, a pewnie i inne zagadki się pojawią. Zapewniam że niektóre nie będą tak łatwe jak to.
Rozwiązania proszę wysyłać wyłącznie na moje PW. Powodzenia.
Szanowny kolego @birbant, to jest logogryf a nie homonim ani zagadka synonimowa. Bo Ty już wkroczyłeś w zupełnie inne rejony semantyczne przeze mnie nie przewidziane. Jeśli jednak na tym polu zagadkę rozwiążesz, to ja oczywiście rozwiązanie z przyjemnością przyjmę.
Cieszy mnie niezmiernie, że ktoś się tu podejmuje ptasich zagadek. Znajomy gołąb powinien Ci dostarczyć odpowiedzi o ile wcześniej gdzieś w gospodzie dzioba nie zamoczył …
Nie podejmuję się zadania, ponieważ bez pomocy wujka google nie dam rady, lubię zagadki pod warunkiem,że mam gotowe odpowiedzi i wiedzę w głowie .
Jedno mogę napisać, znam hasło i wiem jak się nazywa przewodniczący narady ( ostatni ptaszek) widzę go często z mojego okna, nie wspomnę już, jakie mi cholera szkody wyrządził
Najprostsze rozwiązana są najlepsze, pewno bym wpisała …
nie napiszę tu zdjęcie jest wyjątkowo niewyraźne, nie wiadomo w jakim powiększeniu, ale szukałabym w rodzinie osiedlowych zasrańców :)))