Samobójstwo – odwaga czy tchórzostwo?

Tak tak, też tak myślałem i 3 innych, to żaden nie był wesoły. Póżniej to był horror, po mnie żaden nie wszedł do gabinetu - czemu nie krzyczałeś !, Wnet mnie przewrócili, tak uciekali z bolącymi zębami, a babka ryczy następny !

1 polubienie

Do jakiego wieku organy to nie wiem - pewnie kwestia pieniędzy. U mnie były ! wyszczególnione gałki oczne, serce i wątroba + mechanika po rekonstrukcji ręki i barku 5 lat temu. Ale coś się posypało - mój organizm nie pozwolił i kicha z interesu. Krew to max do 50 lat chonorowo

Wydaje m się, ze istnieje jakaś granica wieku, powyżej któej organy nie nadają sie juz do przeszczepu, może ktoś z naszych lekarzy sie wypowie, np. @benasek?

2 polubienia

Niedawno po nowym roku pochowaliśmy syna siostry 23 lata, z chistori choroby i aktu astma i bezdech. Na koronera czekaliśmy 4 dni - pobyt w lodówce to 160 zł/ dobą x 4. Koroner dopisał długopisem że astma nieleczona + koronowirus, którego nie było w akcie. Rachunek podobnie

Szefa ściągałem z żurawia z 40 m - operator dzień przed zapił się. Straż z wysięgnikiem była po godzinie, pogotowie po pół godzinie. Mi to zajęło ok 40 min - założenie mu szelek i kasku. Pogotowie stwierdziło udar. Po wszystkim dostałem 2 dni wolnego płatne usprawiedliwione. Dziś bym tego nie powtórzył

1 polubienie

Pociąg by się wykoleił

Wiem że w doszczepieniu 1/2 żołądka, wątroby czy nerki dopuszcza się rodzinę jako dawcę, bez ograniczeń, jeśli wyniki są zgodne, z dziećmi jest bardziej ograniczone

Ale mogą się przydać dla studentów…

3 polubienia

Ja cenie dentystów
To ma byc zart z fachowcow w ogole
nie jestem rekinem, ale rowniez marzeniem poczatkujacego dentysty typu klient na dlugie lata tez nie
Pech czy szczescie?d

1 polubienie

Oni organy mają na bieżąco do wglądu. Preparatów w prosektorium jest dużo. Widziałem

1 polubienie

:stuck_out_tongue_winking_eye: pech to jak maszynka do mielenia pokarmów padnie, albo słomka się zapcha. A tak to szczęście twoje, a nieszczęście dentysty

Nie mam pojęcia w tym temacie, ale…, moje sublokatorstwo mają przekroczone 50, a ja przed 70 jestem, I wszyscy dostaliśmy ankiety do wypełnienia o ile wyrazimy zgodę na na dawstwo. I w tych kwitach jest rubryka z zapytaniem o tę zgodę. To wszystko.

2 polubienia

Taką zgodę też mi podsunięto na szybko w trakcie zawału w karetce. W sądzie szpital żądał odemnie odszkodowania za złamanie umowy o przekazanie narządów z powództwa konkretnych osób. Wiem i pamiętam świadomie że była masa zezwoleń dla szpitala których wtedy nie podpisałem. Oni za szybko postawili na mnie krzyżyk bo był interes. Co wykazał sąd i biegli

2 polubienia

W Holandii po przekroczeniu pewnego wieku, każdy to dostaje, ale zgodzić się nie musi.

To jest propozycja, którą można odrzucić.

2 polubienia

Chociaż tam jest w miarę normalność

1 polubienie

Bardzo mi przykro. Taki młody. ech…

2 polubienia

Ojej
U mnie gorzej - brak zgody jest uwazany za przyzwolenie
Ja profilaktycznie w PL i ES mam kwit, ze nie bede dawca.

2 polubienia

Nie wiem, może i w NL jest tak? Nie drążyłem tematu jeszcze…

1 polubienie

Ja jestem ciagle na rezerwowej liscie dawcow szpiku. Ale tam jest ograniczenie wiekowe gkownie ze względu na inwazyjnosc pobrania

1 polubienie

Szefowie nie są od tego aby siadać w kabinie operatora żurawia wieżowego. Nie musi siedzieć za biurkiem ale od dźwigu jest uprawniony operator.
Ale za akcję ratunkową - wyrazy uznania.

1 polubienie