Serwis sportowy 33

Sport to inwazyjny sposób na zdrowie

Szok jak szok…
Po paru świetnych meczach, dzisiaj Iga zagrała trochę gorzej…A w takiej sytuacji, tradycyjnie za dużo błędów własnych…
No I przegrała w 3 setach…
Prawde mówiąc,nie spodziewałem się bo Gauff dla mnie, mimo iz uparta i coraz lepiej grająca,jest wciąż mentalna juniorka.no chyba ze teraz coś się zmieni i dziewczyna mierzy w US Open…W końcu zagra u siebie!
Tak czy siak, szkoda…
Tym bardziej ze nie poprawiła się moja wiedza na temat ostatecznej dyspozycji Igi.Pal diabli Cincinatti…Ale na Flushing Meadows to może nie wystarczyć…Już od jakiegoś czasu, inne grają z Iga jakby się świat miał jutro skończyć…
Bouzkova skreczowała z Muchova ale obie,nie tylko Muchova,moga mocno namieszać w US Open.Niektore zawodniczki wyraźnie myślą kategoria Wielkiego Szlema i wtedy gdy zbliża się kolejny turniej, graja jak z nut!

1 polubienie

A w Budapeszcie odpadł,niestety tradycyjnie, nasz dyskobol, Robert Urbanek…
Ale jest tez mila niespodzianka!
Dominik Kopec, awansował do półfinału 100m.
Musialyby się jakieś cuda dziać aby awansował do finału ale…To dobry wynik i stać go chyba na nieco więcej…W swej serii do polowy dystansu,byl trzeci!Gdyby wytrzymał to tempo, nie musiałby czekać na rezultaty konkurencji…
Zobaczymy jaki będzie ten półfinał.

Mówi się, że gra Gauff jest dobrze ustawiona przez jego trenera, Brada Gilberta. Więc coś się dzieje dobrego w jej grze. Słuchałem komentatora, i wynika z tego naprawdę lepsza gra Gauff, najlepsze jest to, że często będąc w niedogrze… ze Świątek, to jednak się wybraniała i wygrywała własne gemy. No ale muszę wciąż zobaczyć ten mecz.

1 polubienie

Jak dotad w meczach z Iga,nie miała absolutnie NIC do powiedzenia.
I mysle ze to wroci do równowagi choć może nie na US Open.
To jest turniej który właściwie powinien się “podwójnie” liczyć bo to gra na drugiej półkuli…Niestety,tak dobrze nie ma :grin:Ale trzeba pamiętać ze mimo nieustannych podróży,to jednak dla Europejek,dodatkowe wyzwanie.I to właśnie na poziomie od ćwierćfinału wzwyż

1 polubienie

Dzień pierwszy czyli, jak trudno być dzisiaj Holendrem…

10 000km. kobiet…Ostatnia prosta…Prowadzi Holenderka Hassan a za nią trzy naciskające Etiopki [w tym piękna Giday!]…I kiedy wydawało się ze Hassan musi to wygrać,potyka się i na 25 metrów przed metą,upada…3 medale dla Etiopii?
I do roboty poszły fotokomórki.Sama Hassan w wywiadzie dla BBC,stwierdzila ze śmiechem,ze to się zdarza.Popchnela mnie ale co tam…Są ważniejsze sprawy w życiu niż bieganie!!!
Szok…W studiu BBC szok…Aż wezwano Paulę Radcliff by to ocenila…Wszyscy pełni podziwu dla sympatycznej Holenderki…

Ostatnie metry mieszanej sztafety 4 x 400 m.Prowadzi wspaniała Femke Boll z Holandii a za nią coraz bliżej Amerykanka.I gdy były 7-8 metrów od mety, Holenderka upada na twarz, wypuszcza z rak pałeczkę i tym samym Holandia traci w kuriozalnych okolicznościach,kolejne złoto…
Az się wierzyc nie chce… :thinking: :upside_down_face:

I jeszcze jeden szok, tym razem bez Holandii.
Final pchniecia kula mężczyzn.
Ryan Crouser wygrał już te konkurencje i to grubo przed ostatnia kolejka.Jego 22.98 to inny świat…
Srebro dla sensacyjnego Włocha,braz dla Amerykanina o węgierskim pochodzeniu, Kovacsa…A to oznacza brak medali dla Nowej Zelandii…Szok…

I oto do kola wchodzi mistrz,R.Crouser…Ostatni rzut i… 23.59!!!
To już jest kosmos.To przewaga jaka w tyczce ma nad innymi A.Duplantis…Przecierałem oczy oglądając to pchniecie,4 razy…

Nie ma Ady Sulek.Wspominalem już o tym.Inna Polka jest na półmetku siedmioboju…19 na 21 jeszcze startujących.
I tak to dzisiaj wyglądało.Niestety.To nie będą nasze mistrzostwa…

1 polubienie

Gauff miała dobrze przećwiczoną mind game i tyle. Teraz w finale zagra z Muchową, która więcej gra głową, a przez to wygląda to bardziej jak gra w szachy, kiedy rozmontowała bezlitośnie białoruski system Sabalenki. Pomimo, że smutek jest, to zaraz i pocieszenie, że Sabalenka ma znowu góry, żeby zdobyć pozycję 1

1 polubienie

Wykrakalem?
Nie ma złota w rzucie młotem!
Oczywiście to nie pretensja bo wszystko kiedyś ma swój koniec…Ale…Czy ktoś w ogóle pamięta,kiedy po raz ostatni,ktorys z tandemu, Fajdek-Nowicki,nie przywiózł złota???
Mamy srebro Nowickiego i 4 miejsce Fajdka.Jest niedosyt ale…W sumie jestem zadowolony bo już obawiałem się jakiego przygnębiającego fatum…
Tymczasem znakomite biegi Natalii Kaczmarek i Ewy Swobody to na dzisiaj,powod do wielkiej dumy!I nadzieja…
D.Czykier w polfinale 110 p.plotki.Wynik przeciętny ale samo miejsce w półfinale mistrzostw to już coś!Podobnie jak półfinał D. Kopcia na 100m.Byl 7,czas tez nie zachwycił ale to i tak jeden z najlepszych wyników białych biegaczy…

Polscy koszykarze wygrali dramatyczny finał preeliminacji z Bośnia i Hercegowina,zaledwie 4 punktami ale to właśnie,dalo im awans do przyszłorocznych eliminacji przedolimpijskich.A to już światowa czołówka.No i sam fakt ze pokonanym polu ekipy z zawodnikami grającymi w NBA…
Wielkie brawa!!!
Teraz czekam na mecz siatkarek z Węgierkami.Oby tylko ich nie zlekceważyły!

2 polubienia

I oto trwa karnawał polskich siatkarek!
Na razie nie do zatrzymania choć Węgierski to raczej najsłabsza ekipa w naszej grupie.
Szalej dosłownie Olivia Rozanski i przyznam szczerze ze takiej serii punktowej, nie widziałem od tak dawna ze nawet nie wiem czy widziałem kiedykolwiek…
Szkoda ze mogę to śledzić jedynie w pracy i jedynie na jakimś pirackim chyba,podgladzie…W każdym razie,dzieki wielkie, Wes :wink:

1 polubienie

Trzeci set pokazał, że nawet mecz z Węgrami sam się nie wygra. Zresztą i w pierwszym nasze dziewczyny dawały irytującej siary. zwłaszcza w ataku. Z Serbią tak się nie da.
Ale z mistrzyniami świata pewnie zagrają lepiej, bo Serbki ich do tego zmuszą. Bo taką grą jak z Węgierkami to i z Belgią mogą być problemy.

Na razie jeszcze z telefonu. Po powrocie z Wrocławia wracam na laptop i będzie mnie tu więcej.

Djokovic rozwalił Alcaraza w 3 setach w finale Cincinati. Oglądałem do początku 3 seta mecz. Panowie mieli dziwne kontuzje w między czasie. Jakoś w połowie meczu Djoko stracił energię, medyk sprawdził mu poziom curku, i coś mu tam dali do butelki z wodą.
Później na początku 3 meczu Acaraz nadwyrężył sobie palucha ręki trzymającej rakietę.
Poza tym gra póki oglądałem była zwyczajnie genialna, grając mnóstwo niemożliwych punktów przy tym.
Wynik dla Novaka 5-7, 7-6, 7-6.
Myślę, że po słynnej trójce tenisowej, Nadal, Federrer, Djokovic jest naturalny następca Alcaraz. Ciekawe czy ktoś zdobędzie się na podobny poziom w najbliższym czasie. Jest dużo pretendentów, ale…

1 polubienie

Nie użyłbym sformułowania; - rozwalił. Djokowic wygrał z wielkim trudem po fenomenalnym meczu o włos.

2 polubienia

Meczu nie ogladalam. Powtorke obejrze dzis wieczorem.
Ale sadzac po wyniku slowo rozwalil?
Djoko to predzej jak go pamietam rakiety rozwalał :joy::joy::joy:

2 polubienia

Cze…piacie się słów, ale wiadomo o co chodzi. Obydwoje się nawzajem rozwalali zatem, a że była w tym względna równowaga, to cóż.

2 polubienia

Korzystając z ostatniej okazji przed jutrzejszą wycieczką do Wrocławia, gdzie po raz drugi w życiu obejrzę sobie Panoramę Racławicką, chciałbym wrzucić zdań kilka przed meczem naszych siatkarek z mistrzyniami świata, Serbią.
Stawiam 51:49 na Serbię, umiarkowanie zadowolił bym się jednym punktem w tym meczu, ale też liczę, że nasze wygrają, co byłoby wspaniałe. Nie obawiam się tak bardzo tej konfrontacji, bardziej boję się o nasz mecz z Belgią, która ostatnio spuściła z tonu, ale, jak widać nadal są solidnym, poukładanym zespołem. I z Belgijkami Polki muszą wygrać by nadal być w korzystnej sytuacji po niewątpliwym wyjściu z grupy. Chodzi o to by dojść do półfinałów, a wysokie miejsce w grupie bardzo to ułatwi.

Nie ma co ukrywać, że oprócz Polski, Serbii i Belgii, Słowenia, Węgry i Ukraina, to światowy plankton siatkarski i należy do maksymalnie wykorzystać. Jestem zdania, że Polska weszła do salonu i należy zrobić wszystko by w nim pozostać, a najlepiej z przytupem. Ale sport, to sport i ze wszystkim liczyć się trzeba.
W skali europejskiej realnie do podium jest czterech kandydatów; - Polska, Italia, Serbia i Turcja. Jedna z tych drużyn medalu nie zdobędzie. Do tego są jeszcze trzy drużyny, które mogą się do tej realizacji wmieszać bezpośrednio i pośrednio, mam na myśli; - Niemcy, Belgię i Holandię. Z tym, że te pierwsze straciły z powodu kontuzji Orthmann, kluczową zawodniczkę i Heynen ma ból głowy. Ta siatkarka, to 40% wartości niemieckiego teamu.
No nic, o 17 pierwszy mecz prawdy, a z Belgią drugi. Jedno z tych potkań trzeba wygrać, a najlepiej oba, co wcale niemożliwe nie jest.
To by było tyle w temacie.

1 polubienie

Już się tak Waćpan nie sumituj o o to czepianie, to z życzliwości, a nie z wrogości. A sam pojedynek był dla mnie jednym z lepszych jakie mi dane było oglądać. Tak samo, jak ich poprzedni, gdy wygrał Hiszpan. Co do Alcaraza, to jak tylko go zobaczyłem go po raz pierwszy, od razu wieszczyłem, że narodził się następny dominator kortów.

2 polubienia

Z tym wieszczeniem to kolego troszku sceptyczni byliście… ale to było dawno.

Kolega @collins02 był sceptyczny, jak Alcaraza chwaliłem. :stuck_out_tongue:

3 polubienia

Obaj podchodziliscie do Carlosa bardzo ostroznie. Ale okazalo sie, ze “brzydkie kaczatko” w łabedzie piórka szybko obrosło.

2 polubienia

Mi on bardziej małpę przypomina, zwłaszcza kiedy zacznie stroić miny.