W pełnym zieleni Sosnowcu można odwiedzić takie centra handlowe jak Sosnowiec Plaza i Designer Outlet Sosnowiec ze sklepami sportowymi i odzieżowymi, a także restauracje serwujące curry, pizzerie i pierogarnie. Na terenie parku Sieleckiego znajdują się skatepark, basen i Stadion Zimowy, na którym można oglądać mecze hokeja. W parku Tysiąclecia ciągną się ścieżki dla biegaczy. W odnowionym XVII-wiecznym zamku Sieleckim odbywają się wystawy sztuki i letnie koncerty.
Zapoznając się z historią, geografią, podziałem terytorialnym, demografią oraz architekturą tego pięknego miasta, można odnieść wrażenie, że w tak stosunkowo młodym mieście (118 lat) nie mogła rozwinąć się cywilizacja na tyle inteligentna, by podważyć poczucie godności normalnego człowieka.
Już Długosz wymieniał miejscowości, które były kiedyś na miejscu dzisiejszego Sosnowca, ale nie pamiętam ich nazw. Sam Sosnowiec, powstał chyba pod koniec XIX wieku. A nazwa wywodzi się stąd, że tam były puszcze sosnowe, Wiele więcej na temat historii tego miasta nie wiem, ale byłem tam kilka razy.
W Zagłebiu Sosnowiec,grał Andrzej Jarosik.
Kiedys sympatyzowali z warszawską Legią…
Chłopakiem z Sosnowca byl Jan Kiepura!
Od kilku lat,bratnie miasto dla Casablanki.
Wiele lat mieszkałem po sąsiedzku, byłem w Sosnowcu parę razy odwiedzając kolegę ze studiów. Miasta jednak nie znam.
Nie mam nic do Zagłębia i Zagłębiaków ale w sposób naturalny poruszałem się raczej po miastach śląskich. Tam miałem jakieś interesy, kontakty czy ciągnęły mnie zainteresowania, śląskie miasta znam. Najdalej na wschód byłem w Katowicach-Bogucicach.