Jak nie kupia to bedzie lezalo w sklepie i nikt nie zamowi nastepnych, wiec nie będą produkowac.
A to takie bajki ludzi eko na poprawę humoru i dlatego jako jakiś procent ludzi w Polsce wola iść na cmentarz i nie kupić i w ogole mieć czas myśleć o ekologii myśląc o cmentarzu. … Co za fanatyzm… PO nas choćby potop…
Wiem o co ci chodzi.
To ludzie zasmiecaja
Wlasnie mysle kupic lampy solarne przed dom,ale juz takie mocniejsze 200w
Wygodne sa, tylko kupujac zwroc uwage na pojemnosc akumulatora.
Nie bedzie popytu, nie bedzie podazy.
Produkuje się nowe, więc jest tego coraz więcej. Taka to różnica.
Jak wyżej napisał @Leone_Marco jest popyt, to jest podaż. Gdyby ludzie nie chcieli tego kupować, zmarnowałaby się jedna lub kilka serii, ale nie byłoby produkowanych kolejnych.
Leone,płomień jest symbolem. Jesli ktos stawia na grobie elektroniczny znicz, to wystawia sobie świadectwo totalnej ignorancji. I jezeli nie wie dlaczego ogień, to wlasciwie w ogole nie powinien na ten grób isc.
Jeszcze, gdy w Polsce byłem, to hieny grobowe stworzyły system rotacyjny, odnośnie zniczy i kwiatów. Jak widać, nie ma tego złego, coby na dobre nie wyszło.
Pamietam jak w kwiatkach lamalo sie glowki przy lodyzce, zeby kolejnych obiegow nie bylo!!!
Eeee tam w Biblii jest swiatelko, o pochodzeniu nic nie napisali.
Trzeba isc z postępem technologicznym.
Ogien. Płomień. To jest symbol,a nie sztuczne swiatlo.
"Tradycja zapalania zniczy na grobach jest długa. Wywodzi się z pogańskiej ceremonii Dziadów. Według jednej z wersji za pomocą ognia Słowianie pokazywali dobrym duszom drogę, którą mogą wrócić do domu. Inni badacze twierdzą, że podczas Zaduszek palono gałęzie po to, aby dostarczyć duszom zmarłych trochę ciepła.
Ogień w chrześcijaństwie symbolizuje Boga. Jak głosi Biblia, pod jego postacią objawił się On Mojżeszowi. Zarówno ogień, jak i światło przypominają nam o łasce stanowiącej przeciwieństwo grzechu, którego symbol to ciemność. Nie bez znaczenia jest także fakt, że płomyk skierowany jest zawsze w stronę nieba, do którego powinny odnosić się nasze myśli."
Swiety ogien to wczesniejszy niz chrzescijanski wynalazek. Pewnie ten status uzyskal zanim ludzie wymyslili jak rozpalic ognisko i ktos zaru musial pilnowac.
Po co ja ide na grob moich bliskich i co tam postawie,to moja prywatna sprawa,nikomu nic do tego.
Zobacz ile w kosciolach/kapliczkach,jest takich eletrycznych lampek.
Nie kazdy kultywuje ortodoksyjne tradycje.
Na grob moich bliskich moge isc nawet z flaszka,moja sprawa.
Z tego co piszesz,jest to poganska tradycja,pomijajac fakt,ze nie mogli zapalac elektrycznych,z prostej przyczyny,nie znali elektrycznosci.
Gdyby ja znali,napewno by sie zapalalo elektryczne lamki.
Ten ,gorejacy krzak’’ jest rowniez kontrowersyjny,gdyz krzak nie uleglspaleniu,wiec byc moze to bylo sztuczne swiatko,nieznane owczesnym ludziom,stad ogien.
Sztuczny ogien nie ogrzeje.
Leone z flaszka na grob znajomych tez chodzilam. Co rok. Nie raz wzbudzalo to kontrowersje gdy grupa mlodych ludzi rozsiadala sie przy grobach kumpli z flaszka i wspominala. Dla nas bylo istotne że kumple byliby zachwyceni, bo kiedys chodzili z nami …
I to jest to.
Niechaj kazdy uczci pamiec zmarlych,na swoj sposob.
Ogólnie, czczenie swych zmarłych o określonym cyklicznie czasie ma dłuższą historię, niż chrześcijaństwo.
Ludzie obserwujac przyrode nabrali nadziei na zmartwychwstanie?