Szatan to wynalazek kościoła?

Są zachowane do dziś pisemne dowody na istnienie Jezusa, którego później nazwano Chrystusem. Nie ma dowodów na jego boskość. Ale w czasie, kiedy Pilatus z Pontu był namiestnikiem cesarza Tyberiusza w latach 40 ne, Joshua z Nazaretu istniał w Judei przez kilka lat i został tam skazany. Dość dokładnie opisywałem to już na tym forum.

2 polubienia

Podpadł władzy.

Więc na pewno był ktoś taki. Ale nie był boski i nie ma jego wizerunków. Za to Egipcjanie zostawili figurek Ozyrysa, malowideł itp od diabła. Boskość Ozyrysa mogła być na identycznej zasadzie jak dziś Kima. Nie wiemy czy Korea nie będzie za 1000 lat czciła Kima zbawiciela.

Podpadł kapłanom. Oni nie mieli żadnej władzy. Opisałem to już, było czytać. :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Oj nasi kapłani też nie mają władzy… Ale za sznurki potrafią pociągać.

1 polubienie

Ozyrys, to postać mitologiczna. Taka, jak Zeus, Swarożyc, Walkiria itd…

1 polubienie

My już mamy żywego zbawiciela. To wszechmogący Jarosław zawsze dziewica.

1 polubienie

Oczywiście. Ale jednak zostawili po tej mitologicznej postaci wiele śladów.

A kota nie liczysz?

1 polubienie

Jakich śladów? A tym, to ja nic nie wiem.

Malowidła itp

1 polubienie

A kto malował? On sam? Malowideł i wizerunków różnych bóstw, z różnych religii, to sporo się zachowało do dziś. Żadne nie są dowodami na istnienie danego bóstwa. Ozyrysa to też dotyczy.

2 polubienia

No a konto na FB :crazy_face: Dziś nie masz konta na FB znaczy nie istniejesz.

3 polubienia

Normalnie muslim
https://expresslubelski.pl/wiemy-jak-naprawde-wygladal-jezus-chrystus/
Nie był on rasy białej.
https://deon.pl/po-godzinach/nauka-i-technologia/czy-tak-wygladal-jezus,373846

1 polubienie

No i własnie. Nawet do końca nie wiadomo jak wyglądał.

Wiadomo coraz więcej.
Obrazy które znamy od dzieciństwa mijają się z prawdą.
Ktoś tę postać uczynił niemal idealną. Przystojny, wysoki, szczupły. Taki widocznie był wzorzec faceta idealnego. I nadal tak jest.

1 polubienie

Na swoje czasy był bardzo wysoki.

Bo to syn Boga był. Musiał być idealny.

Nasz polski wybawca jest niski i krępy. Nie szata zdobi człowieka.

Oba zapodane artykuły, niestety nie nadają się do podtarcia tyłka, ale mają taką samą wartość, jakby się nadawały.

2 polubienia

Szkoda że nikt wtedy fotki nie strzelił. Po winie i zielsku gadało się różne głupoty i różne głupoty się widziało.

1 polubienie