Na fali ostatnich dyskusji postanowiłem wtrącić swoje trzy grosze. Może nawet dzięki temu w końcu rozwieją się moje wątpliwości.
A więc jak to w końcu jest z tą tęczą LGBTQIAP+ mającą sześć kolorów? Przecież nawet już w przedszkolu większość dzieci wie, że tęcza jest siedmiobarwna. Czy w takim razie ta tęcza nie jest tęczą? Może to tęcza wybrakowana, niepełna, upośledzona, lub jakby to określiły niektóre tu osoby lubujące się w kolokwializmach - niedorobiona? A może ludzie walczący w uprzedzeniami, wykluczeniem i dyskryminacją okazali się uprzedzeni do koloru granatowego, dopuścili się jego dyskryminacji i wykluczenia z tęczy?
Może forumowi specjaliści od wiązania ze sobą faktów zupełnie niepowiązanych podadzą jeszcze jakieś ciekawe teorie w tym temacie?
Tęcza, tęczą, a jachty nie tanieją
Sory, musiałam, już znikam z tematu.
Jak człowiek musi, to musi. W moich tematach możesz pisać o wszystkim - nie obrażę się.
Dziękuję i przepraszam
Chyba zdążyliście przywyknąć, że jestem normalna inaczej.Niereformowalna
To dlatego często konto usuwam, sama wyczuwam, że wiać trzeba nim mnie wyrzucą
Wybacz, ale jakoś nie zauważyłem, że jesteś normalna inaczej.
Jak mawiał pan Walery Wątróbka, stary Warszawiak? Ten od Wiecha.
– Tęcza to takie zjawisko apteczne jest…
Kiedyś może i tak było. Teraz to trzeba się na poważnie zastanowić, nad tą apatycznością i ewentualną konsumpcją.
Popatrzcie poniżej - ta słynna tęcza z PRL też sześciokolorowa!
Fakt, apatyczność apetyczna nie jest.
Wy się @Bingola coś za bardzo na kolorach znacie.
Czyli pierwowzór przedmiotowej tęczy ma swe źródła w komedii Barei z czasów PRL. Ileż tu ciekawych konotacji można by się jeszcze doszukać. Widzę że sprawa może być bardzo rozwojowa.
Osiem braw. To jakaś supertęcza, żeby nie powiedzieć - nadtęcza!
Rozowy odpadl w przedbiegach, bo kiedy miala sie odbyc inauguracja na czas nie dostarczono rozowego materialu spelniajacego parametry, a blekitny usunięto, żeby flaga miala parzysta ilosc pasow. I tak z nadtęczy zrobila sie podtęcza.
Czyli tak z braku laku, jako tako?
To jest tęcza „niekoloronormatywna" i należy się jej pełna akceptacja i takie same prawa, jak tęczy siedmiobarwnej. Skoro każdy dzisiaj może manifestować swoją „odmienność" i czegoś się w związku z tym domagać, może i tęcza.
Czy w takim razie tęcza siedmiobarwna może protestować w sprawie kolorystycznej ujmy na wizerunku?
tęcza+
Lepiej mi rozszyfruj, co oznacza to tajemnicze “LGBTQIAP+”???
I dlaczego ktoś i jakim prawem zawłaszczył sobie to piękne skądinąd zjawisko przyrodnicze?
Jaki jest sens rozszyfrowywania tego? Zapamiętasz? Dla mnie LG wystarczy - już wiem z czym mam do czynienia, bo przecież o elektronice LG nie pisze się tyle co o “tęczowych”