Tęcza nietęcza?

image
Na fali ostatnich dyskusji postanowiłem wtrącić swoje trzy grosze. Może nawet dzięki temu w końcu rozwieją się moje wątpliwości.
A więc jak to w końcu jest z tą tęczą LGBTQIAP+ mającą sześć kolorów? Przecież nawet już w przedszkolu większość dzieci wie, że tęcza jest siedmiobarwna. Czy w takim razie ta tęcza nie jest tęczą? Może to tęcza wybrakowana, niepełna, upośledzona, lub jakby to określiły niektóre tu osoby lubujące się w kolokwializmach - niedorobiona? A może ludzie walczący w uprzedzeniami, wykluczeniem i dyskryminacją okazali się uprzedzeni do koloru granatowego, dopuścili się jego dyskryminacji i wykluczenia z tęczy?
Może forumowi specjaliści od wiązania ze sobą faktów zupełnie niepowiązanych podadzą jeszcze jakieś ciekawe teorie w tym temacie?

2 polubienia

Tęcza, tęczą, a jachty nie tanieją :persevere:
Sory, musiałam, już znikam z tematu.

1 polubienie

Jak człowiek musi, to musi. W moich tematach możesz pisać o wszystkim - nie obrażę się. :slight_smile:

1 polubienie

Dziękuję i przepraszam :blush:
Chyba zdążyliście przywyknąć, że jestem normalna inaczej.Niereformowalna :stuck_out_tongue_winking_eye:
To dlatego często konto usuwam, sama wyczuwam, że wiać trzeba nim mnie wyrzucą :rofl:

1 polubienie

Wybacz, ale jakoś nie zauważyłem, że jesteś normalna inaczej. :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

Jak mawiał pan Walery Wątróbka, stary Warszawiak? Ten od Wiecha.
– Tęcza to takie zjawisko apteczne jest… :grin:

2 polubienia

Kiedyś może i tak było. Teraz to trzeba się na poważnie zastanowić, nad tą apatycznością i ewentualną konsumpcją. :sweat_smile:

1 polubienie

Popatrzcie poniżej - ta słynna tęcza z PRL też sześciokolorowa!
obraz

2 polubienia

Fakt, apatyczność apetyczna nie jest.

1 polubienie

Wy się @Bingola coś za bardzo na kolorach znacie. :stuck_out_tongue_winking_eye:

3 polubienia

Czyli pierwowzór przedmiotowej tęczy ma swe źródła w komedii Barei z czasów PRL. Ileż tu ciekawych konotacji można by się jeszcze doszukać. Widzę że sprawa może być bardzo rozwojowa. :wink:

2 polubienia

Ta tecza to kolory PSS Spolem (i przespolem…)
Oryginalny projekt z 1978 wygladal tak:

2 polubienia

Osiem braw. To jakaś supertęcza, żeby nie powiedzieć - nadtęcza! :grin:

1 polubienie

Rozowy odpadl w przedbiegach, bo kiedy miala sie odbyc inauguracja na czas nie dostarczono rozowego materialu spelniajacego parametry, a blekitny usunięto, żeby flaga miala parzysta ilosc pasow. I tak z nadtęczy zrobila sie podtęcza.

1 polubienie

Czyli tak z braku laku, jako tako? :wink:

1 polubienie

To jest tęcza „niekoloronormatywna" i należy się jej pełna akceptacja i takie same prawa, jak tęczy siedmiobarwnej. Skoro każdy dzisiaj może manifestować swoją „odmienność" i czegoś się w związku z tym domagać, może i tęcza.

4 polubienia

Czy w takim razie tęcza siedmiobarwna może protestować w sprawie kolorystycznej ujmy na wizerunku? :wink:

2 polubienia

tęcza+ :slight_smile:

1 polubienie

Lepiej mi rozszyfruj, co oznacza to tajemnicze “LGBTQIAP+”???
I dlaczego ktoś i jakim prawem zawłaszczył sobie to piękne skądinąd zjawisko przyrodnicze?

2 polubienia

Jaki jest sens rozszyfrowywania tego? Zapamiętasz? Dla mnie LG wystarczy - już wiem z czym mam do czynienia, bo przecież o elektronice LG nie pisze się tyle co o “tęczowych” :wink:

2 polubienia