Ja tam ten wykład do 13 minuty obejrzałem i już widać sporo uproszczeń i niedomówień …
Szczerze do tej 13 minuty to średnio dało się słuchać …
Najazdy zawsze bywały tak samo jak Rzymianie najeżdżali i bardzo często zajmowali jakiś dany teren …
Co do posypania się systemu na granicach to ja wiem, że Rzymianom szczuplało wojsko, bo był wówczas okres dobrobytu i Pax Romana i nikt nie uważał, że się on skończy …
Ale wszystko płynie, więc co do tego systemu to wiadomym jest, że układy sił się zmieniają w historii … Społeczeństwa, którym dobrze się żyje zaczynają się rozleniwiać itd… A problemy zawsze istniały, ale nie zawsze kończyły upadkiem potęgi …
A tu w pierwszym odcinku Historii na Szybko masz wyjaśnione częściowo, że były te ludy spychane z początku przez zagrożenie ze strony wojowniczych Hunów, a potem po upadku imperium zachodniorzymskiego także przez Awarów …
I teraz to jest bardzo logiczne … Bo widzisz … Hunowie byli okrutnikami nomadycznymi, którzy jak już się zjawili to było się w doopie , a Imperium Rzymskie było rozpuszczonym przez dobrobyt państwem ze szczuplejącą armią …
Tak więc Germanie byli w doopie i woleli uciekać do Rzymu tym bardziej, że tam by się lepiej żyło … A Hunowie byli być może bardziej, a być może tak samo dzicy jak ówcześni Germanie, ale Hunowie mieli nad nimi dużo większą przewagę niż ówczesne Imperium Rzymskie …
Podobnie Rzymianie wcześniej atakowali Germanów czy Partów na Bliskim Wschodzie, ale nie dawali rady …
Imperium Rzymskie miało też bardzo rozciągnięte granice co też było sporym problemem … Poza tym Rzymianie też przegrywali czasem … Elity też były dość mocno rozpieszczone…
Mam nadzieję, że się jakoś w miarę rozwinie ciekawie wypowiedź bo do 13 minuty to tak średnio …