To co teraz będzie z Fort Trump?

Bo brakło niewolników, jak nie było wojen, drożeli niepomiernie i taniej było legionistów użyć.

2 polubienia

Dobrze zorganizowane państwo zawsze ma kasę. Jedno bez drugiego nie występuje praktycznie.

2 polubienia

Podejrzewam też, że np. niemieckim czy francuskim żołnierzom trzeba by było więcej płacić niż np. polskiemu czy tureckiemu (biedne społeczeństwa mniej wybrzydzają ? - jak Ty na to patrzysz ?)

2 polubienia

W ogóle, aktualnie na to nie patrzę.

2 polubienia

Ale mam rację heh ? Pewnie mniej lub bardziej tak jest …

I dlatego też tak samo jak Turcja ma problemy tak i Rosja nie idzie póki co dalej na Ukrainie … Zamiast tego stara się jak najbardziej uzależnić teraz od siebie Białoruś korzystając z protestów i niezadowolenia na Białorusi wymierzonego w Łukaszenkę …

Bo do tego nie musi prowadzić działań wojennych - przynajmniej póki co …

1 polubienie

A jak myślisz … Co musiałoby się stać, aby w Polsce były przyspieszone wybory ?

Z różnych przyczyn mogą być. Ale nie chce mi się rozpatrywać tego.

2 polubienia

Podpisali dzisiaj pokój - trzeci, ale chyba trwały, bo Rosjanie zainterweniowali w końcu… Rosjanie nawet nie musieli umierać, a dzięki Turcji uzależnili od siebie Armenię …

Dwa tysiące Rosjan wjechało do stolicy Górskiego Karabachu Stepanakertu … Podpisano rozejm korzystny bardziej dla Azerbejdżanu niż Armenii, ale Armenia nie przegrała tego całkowicie …

Chociaż ponoć teraz Armenia będzie bardziej podporządkowana Rosji … Paszynian starał się dystansować nieco od Rosji, a teraz do głosu dochodzą tam partie prorosyjskie skoro i tak nie da się inaczej …

Chociaż Armeńczycy (Ormianie) Rosjan nienawidzą to mają partie prorosyjskie … Tam to dopiero jest skomplikowana sytuacja na tym Kaukazie …

Szusza - drugie największe miasto Górskiego Karabachu będzie w rękach Azerbejdżanu …

1 polubienie

Z tym sformulowaniem “dzieki Turcji…” to ja bym kolego uwazala.
O rzezi Ormian to Ty slyszal? 1915-17, cos okolo milona osob.
Tam Turek na negocjatora nadaje sie jak wol do karety.

2 polubienia

Wiadomo, że Turcja wspierała całkowicie Azerbejdżan … Podobnie Azerbejdżan był wspierany przez takie państwa jak Izrael, Gruzja, Białoruś, Ukraina, a także Rosję …

Rosja starała się zachować w tym konflikcie dystans między Armenią, a Azerbejdżanem, gdyż z oboma państwami mają Rosjanie dobre relacje …

Izrael chce otoczyć Iran …

Natomiast po stronie Armenii były: Grecja, Liban, Egipt, Arabia Saudyjska… A z uwagi na dość silną diasporę Ormiańską także USA i Francja …

Ponoć Paszynian podpisał ten niekorzystny rozejm pod naciskiem swojej armii, ale Armeńczycy weszli do Parlamentu i budynków rządowych w Erywaniu i nie wiadomo co z tego wyniknie …

Otoczyć Iran? To taktyki z ubiegłych wieków, dziś bez znaczenia.

2 polubienia

Jednakowoż sprzedawali Izraelczycy Azerbejdżanowi broń przeciwko Ormianom … Podobnie Turcja oraz Białoruś (Łukaszenka) …

Poza tym w Iranie mieszka ponoć więcej Azerów niż w samym Azerbejdżanie, tak wiec dla Iranu to sprawa tak samo delikatna jak dla Turcji Kurdowie …

Poza tym czy ja wiem, czy dzisiaj bez znaczenia ? Dlaczego tak uważasz ? Moim zdaniem to dalej aktualna kwestia …

Broń się sprzedaje wszystkim. W tym handlu nie ma wybranych. To działa na zasadzie chcesz to kupuj, tylko, dlaczego tak mało kupujesz?

2 polubienia

Tyle, że swoim wrogom się chyba raczej nie sprzeda … Już nie mówiąc o tym, że broń dzieli się na strategiczną i tą bardziej podstawową …

A niby po co są rakiety balistyczne dalekiego zasięgu? Po co otaczać?

2 polubienia

Podobnie wydaje mi się, że Brytyjczycy pomagają utworzyć dwie bazy morskie Ukrainie, żeby tak jakby trochę otoczyć Niemcy … Wiadomo, że to w sumie też uproszczony pogląd bo ma wiele powodów takie działanie ze strony UK …

Ale mimo wszystko komunikacja jest albo utrudniona, albo ograniczona …

Tylko w razie wojny jest utrudniona. Ale po co żołnierzy tracić i kasę, jak można grzmotnąć, choćby ostrzegawczo?

Prawdę mówiąc, to nie bardzo, na razie interesuję się tymi kwestiami.

2 polubienia

A czemuż to tak ? Ja się tym konfliktem zainteresowałem bo to istotne dla Polski co się dzieje w kwestii Rosji …