Bo brakło niewolników, jak nie było wojen, drożeli niepomiernie i taniej było legionistów użyć.
Dobrze zorganizowane państwo zawsze ma kasę. Jedno bez drugiego nie występuje praktycznie.
Podejrzewam też, że np. niemieckim czy francuskim żołnierzom trzeba by było więcej płacić niż np. polskiemu czy tureckiemu (biedne społeczeństwa mniej wybrzydzają ? - jak Ty na to patrzysz ?)
W ogóle, aktualnie na to nie patrzę.
Ale mam rację heh ? Pewnie mniej lub bardziej tak jest …
I dlatego też tak samo jak Turcja ma problemy tak i Rosja nie idzie póki co dalej na Ukrainie … Zamiast tego stara się jak najbardziej uzależnić teraz od siebie Białoruś korzystając z protestów i niezadowolenia na Białorusi wymierzonego w Łukaszenkę …
Bo do tego nie musi prowadzić działań wojennych - przynajmniej póki co …
A jak myślisz … Co musiałoby się stać, aby w Polsce były przyspieszone wybory ?
Z różnych przyczyn mogą być. Ale nie chce mi się rozpatrywać tego.
Podpisali dzisiaj pokój - trzeci, ale chyba trwały, bo Rosjanie zainterweniowali w końcu… Rosjanie nawet nie musieli umierać, a dzięki Turcji uzależnili od siebie Armenię …
Dwa tysiące Rosjan wjechało do stolicy Górskiego Karabachu Stepanakertu … Podpisano rozejm korzystny bardziej dla Azerbejdżanu niż Armenii, ale Armenia nie przegrała tego całkowicie …
Chociaż ponoć teraz Armenia będzie bardziej podporządkowana Rosji … Paszynian starał się dystansować nieco od Rosji, a teraz do głosu dochodzą tam partie prorosyjskie skoro i tak nie da się inaczej …
Chociaż Armeńczycy (Ormianie) Rosjan nienawidzą to mają partie prorosyjskie … Tam to dopiero jest skomplikowana sytuacja na tym Kaukazie …
Szusza - drugie największe miasto Górskiego Karabachu będzie w rękach Azerbejdżanu …
Z tym sformulowaniem “dzieki Turcji…” to ja bym kolego uwazala.
O rzezi Ormian to Ty slyszal? 1915-17, cos okolo milona osob.
Tam Turek na negocjatora nadaje sie jak wol do karety.
Wiadomo, że Turcja wspierała całkowicie Azerbejdżan … Podobnie Azerbejdżan był wspierany przez takie państwa jak Izrael, Gruzja, Białoruś, Ukraina, a także Rosję …
Rosja starała się zachować w tym konflikcie dystans między Armenią, a Azerbejdżanem, gdyż z oboma państwami mają Rosjanie dobre relacje …
Izrael chce otoczyć Iran …
Natomiast po stronie Armenii były: Grecja, Liban, Egipt, Arabia Saudyjska… A z uwagi na dość silną diasporę Ormiańską także USA i Francja …
Ponoć Paszynian podpisał ten niekorzystny rozejm pod naciskiem swojej armii, ale Armeńczycy weszli do Parlamentu i budynków rządowych w Erywaniu i nie wiadomo co z tego wyniknie …
Otoczyć Iran? To taktyki z ubiegłych wieków, dziś bez znaczenia.
Jednakowoż sprzedawali Izraelczycy Azerbejdżanowi broń przeciwko Ormianom … Podobnie Turcja oraz Białoruś (Łukaszenka) …
Poza tym w Iranie mieszka ponoć więcej Azerów niż w samym Azerbejdżanie, tak wiec dla Iranu to sprawa tak samo delikatna jak dla Turcji Kurdowie …
Poza tym czy ja wiem, czy dzisiaj bez znaczenia ? Dlaczego tak uważasz ? Moim zdaniem to dalej aktualna kwestia …
Broń się sprzedaje wszystkim. W tym handlu nie ma wybranych. To działa na zasadzie chcesz to kupuj, tylko, dlaczego tak mało kupujesz?
Tyle, że swoim wrogom się chyba raczej nie sprzeda … Już nie mówiąc o tym, że broń dzieli się na strategiczną i tą bardziej podstawową …
A niby po co są rakiety balistyczne dalekiego zasięgu? Po co otaczać?
Podobnie wydaje mi się, że Brytyjczycy pomagają utworzyć dwie bazy morskie Ukrainie, żeby tak jakby trochę otoczyć Niemcy … Wiadomo, że to w sumie też uproszczony pogląd bo ma wiele powodów takie działanie ze strony UK …
Ale mimo wszystko komunikacja jest albo utrudniona, albo ograniczona …
Tylko w razie wojny jest utrudniona. Ale po co żołnierzy tracić i kasę, jak można grzmotnąć, choćby ostrzegawczo?
Prawdę mówiąc, to nie bardzo, na razie interesuję się tymi kwestiami.
A czemuż to tak ? Ja się tym konfliktem zainteresowałem bo to istotne dla Polski co się dzieje w kwestii Rosji …