Trójkowa lista

Glupie reklamy maja trafiac do glupich ludzi a tych jest niestety najwiecej

1 polubienie

Na palcach jednej ręki bym policzył reklamy, które nie wkurzają …
Mam w zanadrzu nawet takie perełki, kiedyś podawałem.
Jednak większość reklam to brednie, wręcz kłamstwa opakowane w kolorowe ramy a przynajmniej z faktycznym stanem nie mają nic wspólnego.
Wiem, że są też tacy, którzy wymyślą powody dla których reklamy w filmach mają rację bytu. To już ich sprawa.

Dla mnie reklamy mogą być dobre w miastach, bo je ubarwiają, jest dzięki nim kolorowo, akceptuję reklamy w czasopismach, ale nigdy się nie zgodzę na przerywanie filmu lub audycji. Dlatego nie oglądam, nie słucham takich programów a jak już, to przełączam kanały. W Niemczech słucham zazwyczaj dwóch stacji radiowych - obie nie nadają tych śmieci - Radio Cosmo i Alex. Od razu piszę, jest tam dobra muzyka, przynajmniej mi odpowiada. Podobnie z tv. Udaje mi się tak żyć, by te bombardujące zgiełki bzdur omijać w jak największym stopniu.
Przyznam, niedawno kupiłem telewizor i to był pierwszy raz od chyba 20 lat, kiedy obejrzałem kilka, kilkanaście reklam pod rząd. To zgroza, to paranoja! Naliczyłem chyba z 8 propozycji leków w jednym bloku reklamowym! Pomyślałem, jak to jest, że ludzie godzą się na słuchanie takich bzdetów? To trochę tak, jakby czytać głupoty w gazecie. I tak już do końca życia ma być?
Nie godzę się.

2 polubienia

Oj z tymi lekami to już wszędzie pogłupieli.

2 polubienia

I,przynajmniej jeśli o mnie chodzi,koniecznie Oddział Zamknięty :smile:

3 polubienia

Ale ludzie nie mają tu nic do gadania!To układ miedzy firmą a stacją,najczęściej w oparciu o mniej lub bardziej wiarygodne badania słuchalności/oglądalności.
Z tymi lekami to polska specyfika.Bez przerwy i to od jesieni do poznej wiosny…
W tym samym czasie w Anglii,masz bankowość,ubezpieczenia,najgłupsze z wszystkich,reklamy gum do żucia,roztańczonych matołów z powodu "cudownego " proszku do prania oraz reklamy które dla mnie mogą sobie lecieć bez przerwy czyli biur podróży.Lekarstwa?U nich nie mają racji bytu bo jak kiedyś u nas na wszystko był gardan i polopiryna tak u nich jest paracetamol :joy:

3 polubienia

A Kult? Aya RL, Rezerwat?

2 polubienia

Do Kultu nie mialem przekonania dosyć długo.AyaRL faktycznie,prawdziwie kultowe zjawisko.
Ale Rezerwat to dla mnie nieporozumienie.

Jak pisalam nie tylko polska specyfika, Hiszpanów tez na lekomanów hodują

Dlatego uderzyłam w platformy streamingowe, żeby wykluczyć reklamy z mojego życia. Jeżeli coś mnie podkusi do obejrzenia filmu na kanałach TV zawsze szukam alternatywnego filmu, żeby móc przełączać w trakcie reklam, niestety zdarza się, że tam są też reklamy.
Jak się pewnie domyślasz nie wytrzymuję długo i kończę seans filmowy, bo kto mnie zmusi, żebym oglądała film, który trwa dajmy na to półtora godziny przez trzy z hakiem…to nie na moje nerwy.
Smutnym jest w tym wszystkim to, że jak pomyślę o starszych osobach (nie wszyscy), które łykają te reklamy, jak pelikany i biegną do aptek po ozdrawiające leki…mam gęsią skórę i współczuję lekarzom takich pacjentów.
Niestety w tym wszystkim liczy się kasa, a nie człowiek.

3 polubienia

U mnie jest jedna na poziomie apteka-uczciwa.Jak ludzie się naoglądają reklam leków i przybiegną kupować,to starszych wiekiem zawsze wypytują o stan zdrowia bardzo dokładnie i nawet zdarza się,że odradzają stanowczo takiej osobie zakup.A mogliby sprzedawać jak leci i zarabiać.

3 polubienia

Wielkie brawa dla personelu, mojej znajomej ojciec jest właśnie typem osoby, która ogląda reklamy i kupuje wszystkie, no prawie wszystkie “leki”. Doprowadził się do takiego stanu, że lekarz miał problem, żeby to wszystko wyrównać i postawić go na nogi.
Oczywiście na początku nie przyznał się, co jest powodem pogorszenia jego stanu zdrowia.

2 polubienia

Powróćmy może do pierwszego notowania.

1 polubienie

Ja lubiłam to…

3 polubienia

I jeszcze coś co wtedy uwielbiałem…

Nie znałem wtedy Cheap Trick i początkowo myślałem że to…Slade.Inni poszli jeszcze dalej i myśleli że to jakieś odkopane nagranie The Beatles… :innocent: :grin:

1 polubienie

Uwielbiałam.

1 polubienie

Zdecydowanie bardziej chłoną reklamy dzieci/Nieraz mam wrażenie, że do nich sa one kierowana. Albo do dorosłych o mentalności dziecka :frowning:
Co do leków, to spora część emerytów długo się zastanowi, zanim wyda na leki zapisane przez lekarza, a tym bardziej nie stać ich na reklamowane suplementy.
Ale ogólnie: reklamy ogłupiają.

2 polubienia

Nie zaprzeczam, dlatego napisałam “nie wszyscy” ja akurat w moim otoczeniu mam kilku takich gagatków, gdzie biegają po suplementy do aptek.
Nie zauważyłam, żeby mieli mentalność dziecka, raczej stawiam na chęć bycia ciągle młodym/sprawnym.
A dzieci? Wiadomo przyciągają kolory, szybka akcja w reklamie, muzyka…ale to tylko ogłupianie, jak piszesz.

2 polubienia

Tu chyba chodzi nie tyle o głupotę, co o emocje.

Ja już wyrastam z poglądu, żem jest jedynym mądrym człowiekiem na Ziemi, a większość pozostałych ludzi to rzekomo głupki.

A Exodus?

1 polubienie

Exodus to troche wczesniej, przęłom 70 i 80.

1 polubienie