Twoj najwazniejszy dzien zycia?

raczej odwrotnie - jedno i drugie najpierw pojawilo sie na ekranie, potem w formie pisanej
pierwsze pamietam . najważniejszy dzien zycia

drugie kojarze z trudem - czy to nie byl serial dyrektorzy?

1 polubienie

Oba.Dyrektorem byl Henryk Bąk,znakomity i ceniony przed laty aktor od dyrektorskich rol.Ale nie tylko bo zagral takze zbrodniarza hitlerowskiego w jednym z odcinkow Stawki…
O Ryszardzie Hanin byla juz mowa parokrotnie :slightly_smiling_face:

3 polubienia

Nie, doczytałem na Wiki, że to było w “Najważniejszym dniu życia”. Ten odcinek o dyrektorze ma tytuł “Uszczelka”, a ten o babci “Gra”| - ponoć te dwa są najbardziej rozpoznawalne.

3 polubienia

bo je owczesna cenzura przepuscila - byly zbyt abstrakcyjne :slight_smile:

Dyrektor dbający o przedsiębiorstwo państwowe, czy prosta kobieta z ludu, która jednak się wyedukowała - takie wątki mogły się cenzurze podobać

2 polubienia

I z wnuczkiem do “kościoła” chodziła…

2 polubienia

co do cenzorow?
tepienie slowa - przynajmniej jako urzedowe to zaczalo sie od jak dostepne dane podaja od Gaius Marcius Rutilus gdzies w V. wieku przed Chrystusem
a w Chinach jeszcze wczesniej - kiedy cesarz Qin kazal spalic owczesne ksiazki z paroma nieposlusznymi ludzmi. ale cwaniaczek krolewska biblioteke zachowal. Mao poszedl dalej - jedyna dozwolona lektura byla czerwona ksiazeczka.

2 polubienia

To chyba jednak zalezy od środowiska lub…jakiegos specyficznego momentu?
Dla mnie,dla moich znajomych a nawet klasy,najwazniejszy byl odcinek"Broda".O nonkonformistycznym nauczycielu w bardzo ciekawej klasie.Oni,kontra reszta,wyjatkowo tepego i czasem bardzo złosliwego “pokoju nauczycielskiego”.

1 polubienie

Ja akurat kojarzę tylko te dwa, ale poszperam w sieci, może się uda zobaczyć pozostałe, bo w sumie czemu nie :slight_smile:

1 polubienie

Mozesz wszystkie zobaczyc.Ja ostatnio sobie przypomnialem caly serial.W Brodzie,w roli głownej Witold Debicki a wśród uczniow min. mlodziutki Tomasz Borkowy[Dom] czy Bożena Adamek.

1 polubienie