W jaki sposób pandemia zmieni UE ? W jaki sposób UE powinna się zmienić?

Nie wiedziałem, że Salvini (z Włoch) tak samo jak Viktor Orban (wiadomo - Węgry) są sojusznikiem Putina, a więc i Rosji …

Tak samo Salvini z PiSem chciał się sprzymierzać, ale równocześnie Włochy, a więc najbardziej grożące bankructwem państwo w UE jest sojusznikiem Putina …

Tak jak typek od "Polityki Zagranicznej na YouTube na początku pandemii pokazywał, że rosyjscy trolle tworzyli we Włoszech opinnie, że Polska blokowała przelot rosyjskiego samolotu z łóżkami dla Włochów przez nasze terytorium (co oczywiście było kłamstwem) :confused:

Toz to juz Berlusconi z Putinem w ruskiej lazni ponoc spiski ogolswiatowe zawiazywali?

1 polubienie

Francji przeciwko nam nie odwróci Putin więcej niż będzie to konieczne, ale co do Włoch to mogą one być niestety nieobliczalne …

Wiem, że Turcja dostarcza gaz czy tam ropę chyba raczej z Azerbejdżanu przez Grecję i Albanię do Południowych Włoch, a więc mają dzięki Turkom i Azerom Włosi z południa stosunkowo tanią ropę czy tam gaz …

Dzięki zwycięstwu Turcji i Azerbejdżanu w bitwie w Górskim Karabachu Turcja też mogłaby do Polski dostarczać ropę z Azerbejdżanu oraz Turkmenistanu :slight_smile:

Włochy mogą się przeciwważyć od Niemiec i Francji moim zdaniem bardziej przy wsparciu UK niż Rosji, bo co im może dać Rosja tak naprawdę …

Ja wiem, że z perspektywy Włoch Rosja przeciwważy Turcję, ale z naszej perspektywy sytuacja wygląda o 360 stopni inaczej …

Włochy są trochę bardziej jak Niemcy niż Francja w tym sensie, że są bliżej Rosji, ale mimo wszystko Włochy się nie boją Rosji w ogóle, a Niemcy już prędzej …

Moim zdaniem co nie co mogą ze sobą współdziałać razem, ale możliwości współpracy włosko-rosyjskiej są niewielkie …

Skoro wiesz to po co pytasz?

1 polubienie

Teraz nie pytam tylko piszę co myślę :wink: Miałem nadzieję, że dacie jakieś spostrzerzenia :wink:

Włochom grozi bankructwo, a Rosji rozpad, także możliwości wspópracy to oni za dużo nie mają … Mogą jedynie wspierać Włosi Rosję w osiągnięciu pewnych problemów dla UE…

Tyle, że Rosja urośnie w siłę, bo już widzimy co Łukaszenko odwala … Ponoć zakazał uczyć się języka polskiego na Białorusi pod groźbą represji …

Także Rosja zyskuje wpływy na Białorusi i w Armenii … A skoro na Białorusi to być może także na wschodzie Ukrainy czy w ogóle całej Ukrainie …

A Włochy jeśli się nie wyludnią, a zwłaszcza południe to nędzę tam będą klepać :confused:

Także jak dla mnie niezbyt udanie się dobrali chociaż oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, że to jedynie jedna z rozgrywek Rosji w wielkiej grze

panstwa nie bankrutuja - popatrz co sie dzialo i dzieje z gospodarka Argentyny, Meksyku, Wenezueli czy Kuby?
a nawet co bylo z zadluzona Polska?
a Rosja juz etap rozpadania ma za soba.
powiazania gospodarcze poza tym sa silniejsze niz wojskowe - tak bylo od zawsze.
jakbys troche poczytal to paradoksalnie dzieki czlowiekowi, ktoru nazywal sie Hjalmar Schacht, Niemcy wyszli na prosta po I wojnie swiatowej, a Amerykanie inwestujac w miedzynarodowe obligacje niemieckie sfinansowali dojscie Hitlera do wladzy i jego pierwsze posuniecia w zakresie zbrojen.
gdyby nie Japonia, to nie wiadomo czy USA przystapiloby do II wojny potem nazwanej swiatowa.
clowiek tan byl prezesem Reichsbank, potem ministrem finansoe do 1937. jak sie zorientowal, ze Hitler dazy do wojny wycofal sie, byl internowany w obozie, ale Nirymbergi nie unikna (uniewinniony)
po jego destytucji Hitler stworzyl “nowy lad” czyli gospodarke oparta na niekontrolowanych wydatkach publicznych (przede wszystkim zbrojenia (tuz przed wybuchem wojny ok. 60% budzetu, gigantomania budowlana "Sfinansowano je „długiem publicznym”, dodatkową emisją pieniądza i środkami pochodzącymi z grabieży mienia obywateli (nie tylko, ale to juz moja uwaga) żydowskich."
dodajac do tego dodruk pieniadza i gospodarke nakazowo-rozdzielcza uzalezniona od kaprysu wielkiego wodza, ktory okazalo sie z czasem znal sie na ekonomii i wojnie jak kura na pieprzu?
czy nie masz wrazenia, ze moze na inna skale ale scenariusz sie powtarza?

1 polubienie

Na jakiej podstawie tak uważasz ? Że paliwa drożeją ?

Moja rozkmina była o tym:

a co ma cena paliw do rozpadu Rosji?
ropa nieco zdrozala, bo Kanal Sueski sie zakorkowal - ale patrzac na globus to Egipt, nie Rosja.
co prawda Egipt na za soba wspolprace z ZSRR, Chinami, USA, a wczesniej z Hitlerem? zreszta caly swiat arabski z Hitlerem flirtowal i jakos zyje?
Bledem Brytyjczykow w ogole bylo jak opuszczali kolonie przekazania gospodarki w rece teoretycznie sklaniajacych sie do wspolpracy rodzimych watazkow. niestety z geparda kota domowego nie zrobisz, nawet szkolac go w Eton czy pozniej Cambridge czy innym Oxfordzie. widac zapomnieli o takim milusim chopczyku o dzwiecznym imieniu Arminio, szerzej znanym jako Hermann der Cherusker, ktory wychowany w Rzymie, doszedl do godnosci ekwity, wykorzystujac zdobyta wiedze dosc skutecznie zablokowal dalsza ekspansje Rzymu na tereny obecnych Niemiec.
co i moze na dalsza mete zablokowalo podboje Europy Srodkowej? kto wie? Historia ma to do siebie, ze mozna tworzyc rozne scenariusze - na zasadzie co by bylo gdyby?
a wracajac do Arminiusza - niestety padl ofiara rzymskiego wychowania - centralizacji wladzy mu sie zachcialo i wspolplemiency sie z nim rozprawili krotko i skutecznie. Granice miedzy rzymskim swiatem cywilizowanym a barbarzyncami ustalono na Renie,

1 polubienie

Ja tam nie wiem XD …

Toteż mój tata tak stwierdził, że to przez to drożeje… Ja tam pewności nie miałem chociaż faktem jest, że jakiś tam wpływ na pewno też miał …

Widać, że tylko Włosi i Węgrzy … I w cholerę nieoczekiwanie także PiS są tak zdesperowani, aby się bawić w takie śmieszne bajki … I tak mogą innym naskoczyć …

Bo co najwyżej Włochy i Polska mają tu jakieś znaczenie, ale po pierwsze Wegry na 100% pierwsze zostaną rozegrane i ku zdziwieniu innych spierdolą pierwsze, a Polska z Włochami to delikatnie mówiąc nie ma tym bardziej zbieżności interesów (być może nie licząc bojkotu pewnych kwestii w UE) …

ja cie nardzo prosze zmien wokabulario, bo w koncu zarobisz nagane z wpisem do akt za slownictwo.

1 polubienie

JeZUS! Nawet o chorobę zwaną cholerą masz problem :wink: Jak żyć!?

O cholere pretensji nie mam, ale o zenskie narzady rozrodcze tak.

1 polubienie

Nawet nie wiem gdzie tak napisałem :wink: :innocent:

A tutaj ciąg dalszy na temat nowego sojuszu włosko-polsko-węgierskiego wewnątrz UE …
https://fakty.tvn24.pl/fakty-o-swiecie,61/orban-morawiecki-i-salvini-w-budapeszcie-powstanie-nowa-frakcja,1055134.html

Kto wie czy to nie z inicjatywy między innymi Salviniego Turcy nie weszli do Libii … W sensie, być może Salvini popierał interwencję Turcji w Libii i tureckie działania w Libii ?

Wiem, że z Azebejdżaniu przez Turcję, Grecję i Albanię ciągnie się Turk pipe do południowych Włoch …