W jakim województwie leżałą Twoja miejscowość w XVII wieku?

Wszystko się zgadza, ale, to, że Chrystian, był kandydatem, nie zmienia faktu, iż J.W Legnicki był kandydatem na kandydata. W tamtech to czasach kandydatami do władzy wszelakiej były nawet dzieci nienarodzone jeszcze, ba, nawet nie zaciążone, a wiek kandydata, absolutnie nie stanowił żadnej przeszkody do kandydowania. :grinning:

2 polubienia

Legnica stolycą :astonished: Jprd. Nie przenoście nam Stolicy do Legnicy!

Widzisz @birbancie poczciwy…dzięki Tobie dowiedziałem się jeszcze jednej rzeczy, która nadawałaby się na odpowiedź w pytaniu @Bingola o ulicach.

W Legnicy mieszkałem przy byłej ulicy Augusta Strasse. Do dziś nie mogłem tej Augusty zaszufladkować.
A tu się okazuje, że…
…w 1824 r. król pruski Fryderyk Wilhelm III nadał swej morganatycznej żonie Auguście von Harrach, tytuł księżnej legnickiej (niem. Fürstin von Liegnitz) i hrabiny von Hohenzollern. Ze związku tego król nie miał potomstwa. Tytuł książąt Legnickich wygasł wraz ze śmiercią Augusty w 1873 r.

image

Te domy stoją tam do dziś. Mamy tam jeszcze wielkie, jasne, wysokie 140qm mieszkanie.

1 polubienie

Pasjonują mnie takie zdjęcia.

1 polubienie

To sobie poszperaj i pasjonuj się.
https://polska-org.pl/

W wyszukiwarkę na stronie wpisz interesujące Cię miasto lub ulicę.

.przygotuj chusteczki. :sleepy:

1 polubienie

@mężatka Świdnica - korona królestwa czeskiego…

Rzucę parę ciekawostek tylko, bo niewiele pamiętam o całej historii tego miasta.

Pewnie wiesz, gdzie jest ulica Piekarska. Ale, czy wiesz, że przebiega ona dokładnie, tam. gdzie przed niecałym tysiącem lat była osada rybacka nad Bystrzycą?
Pierwsze dokładniejsze dane o mieście, to początek XII. Przez tę osadę, w którymś momencie kupcy wytyczyli swój szlak i nastąpił rozwój tej miejscowości.

Kiedy umarł ostatni książę, władca tej dziedziny, Bolko III Świdnicki, miasto przeszło w ręce króla Czech, Wacława III. Nastąpiło to pod koniec wieku XI z tej przyczyny, że obaj bardzo się ze sobą przyjaźnili. Bolko spadkobierców nie miał, bo on z kobietami się nie przyjaźnił, w taki sposób, jak z czeskim królem. I od tej pory, Świdnica do Czech należała. A jak oni zaczęli się przyjaźnić, to Wacław jeszcze królem nie był i miał 13 lat. Siłą rzeczy Świdnica, nieco później, przeszła pod władzę Habsburgów, co wynika z historii Czech i Austrii. Przejście to miało miejsce na początku XVI wieku. W połowie XVIII wieku wybuchła wojna austriacko pruska, cesarstwo austriackie dostało łupnia od Prusaków i Świdnica stała się pruska. Ten stan rzeczy trwał do 1945.

Pamiętam, że były w tym mieście 2 pożary, jeden w 1313 r i tę datę zapamiętałem. Spłonęło wtedy całe miasto.
Drugi pożar był na początku XVI w, daty nie pamiętam, ale wiem, że spłonęło pół miasta.

Świdnica posiada najstarszą pieczęć miejską w Polsce. Jest na niej idący Gryf i ja ją widziałem.

Już w XI w Świdnica odróżniała się w tym od innych miast, że wyrzucono z miasta bydełko wszelakie na jego obrzeża, a także srogo karano za wylewanie nieczystości przez okna na ulicę. W pozostałych miastach Europy było to normą życiową przez wieki. Znaczy to wylewanie i bydełko w mieście.

Już w XI w miasto miało swą szkołę i na tamten czas było jedyną, tak małą miejscowością z własną szkołą. Ok 10000 mieszkańców, wtedy. Był tam też i szpital.

To by było na tyle. :yum:

3 polubienia

Dziękuję Ci z całego serca @birbant :hugs::hugs::hugs:.

1 polubienie

No to uzupełnię, że pierwsze ślady zagospodarowania terenu tam gdzie leży Świdnica, te 700 lat pne, to epoka brązu. :grinning:

1 polubienie

Może jeszcze poleży.Czasy niepewne to nie wiadomo.

3 polubienia

A moja miejscowość w XVII leżała w Mittelpreuss.

1 polubienie

Ta holendeska???

Tam gdzie urzedujesz to chyba moznaby uznac, ze Holandia pogonila hiszpanskich Habsburgow i została Holandią?

2 polubienia

To co innego.

Pisałem o Prusach Środkowych. Urodziłem się w Lęborku - Lauenburg, a od 16 roku życia mieszkałem w Słupsku - Stolp, a zaraz potem Gdańsk - Danzig, początkowo w Sopocie - Zoppot… i Gdynia, całkowicie polskie miasto… :joy:

A potem powrót do Słupska.

1 polubienie

Ja wiem o czym pisałeś :stuck_out_tongue_winking_eye:
Tylko pytanie takie filozoficzne troche jest - tez moglabym sie zastanowic komu podlegala w XVII wieku polozona na bagnach wioska Łodzia, (choc prawa miejskie miala) a komu twierdza Alicante? :rofl::rofl::rofl:

2 polubienia

województwo “ruskie” xD

moi przodkowie pochodzą ze Lwowa i Oświęcimia, ale patrząc na moją mocno słowiańską gębę i porywczy charakter to wydaje mi się, że mogli być spolonizowanymi Rusinami.

Wiem że pomorskie. Chistorycznie to osada pośród gęstych lasów sosnowych i świerkowych pełnych turów, jak to mówili chojna - chojnice, a tur został w cherbie od około 1600 roku bo kroniki miejskie czy kościelne to różnie opisują. Więcej nie wiem i nie pomogę

1 polubienie

:smiley:

1 polubienie

O ja cie!! Kole mnie…A dokładnie gdzie? Co ja pytam pewnie nie zdradzisz tajemnicy lokalizacyjnej…

2 polubienia

Wszyscy wiedzą. Nie mam żadnego powodu, by się ukrywać :joy:
A nie widać na rysunku na mapce, że jestem z Olsztyna?
Ty za to pewnie się ukrywasz, skoro mnie o to podejrzewasz :wink:

1 polubienie

Koleżanka @joko i kolega @Conradus to tak bardziej krzyżacko mieszkają… :stuck_out_tongue:

Ale w XVII wieku, to już Prusy, jak się patrzy… :crazy_face:
Hohezollerny…, panie…

:stuck_out_tongue_winking_eye:

3 polubienia

To jest Księstwo Warmińskie :smiley:

1 polubienie

A było takowe? :shushing_face:

1 polubienie