Masz “rację”. Zabójcami dzieci i ich matek, w żadnym wypadku nie należy pogardzać. A za mordowanie pozostałych cywili należy nawet ich pochwalić. Za rabunki, to już chyba wynagradzać.
I tak właśnie, kroczkami tak małymi że wręcz niedostrzegalnymi, stajesz się rzeczą którą nienawidzisz…
Rozumiem, że gdyby tobie zgwałcili żonę, córkę, zabili matkę, to ty byś się z tego cieszył.
Dobra, spoko już zaczęli nas oskarżać, więc ten…
Mialem co innego na myśli.
Podczas gdy cywilizacja zachodnia,jesli pominąć nazizm, krok po kroku, czasem z lepszym, czasem z gorszym skutkiem, przez cały XX wiek wychodziła z barbarzyństwa,sowietyzm zapoczątkował proces dokładnie odwrotny.Zapoczatkowal i dalej rozwija.
Ja nie, ale ty - to już troszkę bardziej możliwe niż jeszcze pół godziny temu, przynajmniej póki miałoby to dotknąć moją rodzinę. I kolejny kroczek zrobiony…
I tu się całkowicie zgadzam. Pierwszym taki krokiem było stworzenie w Europie przez chrześcijańskie rycerstwo coś na kształt kodeksu rycerskiego. Inna sprawa, że zbyt często go nie przestrzegano praktycznie, ale to na zachodzie Europy, tym i w Polsce, robiono pierwsze kroczki ku stworzeniu czegoś w rodzaju dzisiejszych praw człowieka.
I Rosja za Romanowów miała jasne punkt w tym dziele, ale bolszewicy powrócili do “jaskiń”.
Mentalnie, jak dziś widać, większość Rosjan, nadal w nich tkwi.
A bardziej na temat?
Ja nikomu nie zagrażam, chyba, że sobie i swojej psychice ze względu na piętra kartonów.
Nagan ciężary tysiąckilogramowe,
opakowania grubopapierowe.
To jest kalambur dla Ciebie, miła koleżanko.
O właśnie!
Cofnales sie do czasów w których mordowanie jeńców czy niewolnictwo było właściwie wszędzie ale faktycznie, chodzi o PROCES,tam a nie gdzie indziej zapoczątkowany.
Choć nawet ja,tepiacy werbalnie i piśmiennie sowietyzm przez cale swe dorosłe życie,nie dopuszczałem do myśli tego co się dzieje na Ukrainie.
Myslalem ze dzicz ogranicza się do bałkańskich tradycji zemsty która może sięgać kilka do kilkunastu pokoleń wstecz a resztę Europa wymazała na zawsze ze swej teraźniejszości…
Niestety,jest jeszcze imperium zła…
W pewien sposób,tragicznie zabawne jak wykpione filmy z Rambo,Norrisem czy nawet 2-3 Bondy,staja się dzisiaj niczym nie przesadzonymi rycinami na temat oblicza sowietyzmu.
kar tony
Brawo! Chcesz jeszcze jeden? Bo wymyśliłem.
No dawaj, Skuszę się.
A bardziej na temat, to nie ze mną. Powodów, dla których tym razem pogarda jest w porządku możesz sobie szukać sam. Albo z kolegami powyżej, jeśli lubisz towarzystwo, im to bardzo łatwo przychodzi…
Tylnych, dolnych cześć nóg egipski słońca bóg.
są nad parterami, po schodach na nie tup…
Niestety, za to tobie łatwo nie przychodzi napisać coś rzeczowego.
Chcesz karmić trolla? Nie daj się podpuścić. Niech trolla skręca.
Pewnie z powodu, że gardzimy kacapskim sołdactwem.
piętra …o nawet myślałam, że on był tylko Re a on był też Ra