Wiecie co mam?

No to masz powód drętwienia. Sprawdź sobie w możliwych interakcjach. Czy możesz piwo to ci nie powiem bo każdy inaczej reaguje.

2 polubienia

Najbardziej polecany jest królik. Ale nie każdy lubi.

Ja nie jadam ze wzgledow ideologicznych. Za bardzo do kota podobne …:wink:

1 polubienie

MNIE to najbardziej przekonuje psychika. Ja już mam wszystkigo dość.

Daj spokój będzie oki. A co ci na cukrzycę przepisali? Jak lekarz domowy to pewnie siofor lub metformax

1 polubienie

Leki nasenne to zabójstwo, bo potem już w ogóle organizm nie chce spać sam. Polecam spacery i biegi, jeśli dasz radę. Jak się tak organizm sponiewiera to śpi że hej. Czasem też pomaga na sen wrzask grup cudzych dzieci, ale to dziala jakby od razu, więc nie poplecam…
No i metformina wymywa żelazo z tego co wiem i wit.B też trzeba pilnować… będziesz żyć, jeśli nie umrzesz, nie martw się.

1 polubienie

Nie, coś innego, ale teraz nie pamiętam a będę miała w czwartek. Chyba coś na “p”.

4 polubienia

jeśli pochodna metforminy to przygotuj się na kilka dni rewolucji żołądkowych. Ale już teraz są o niebo lepsze leki.

1 polubienie

Ja po prostu nie pamiętam nazwy. A to one powodują sr…czkę???

U mnie wykryli w 2017 roku, na początku miałem diabetologa zapisywacza. I leki tak sobie działały. W 2023 trafiłem do innej pani doktor, zrobiła mi wszystkie badania odstawiła poprzednie leki. Zaczęła mi terapię w grudniu 2023 dostałem zupełnie inne leki co prawda drogie ale… w 2024 w marcu miałem już 30 kg mniej wagi, w maju 2024 wyniki były jak u osoby z stanem przed cukrzycowym. Do dziś żadnych następstw cukrzycy nie wykryto. Serce oki, wątroba, nerki ok. Tylko traf na dobrego lekarza.

5 polubień

nie u każdego ale w większości osób tak. Ale to mija po kilku dniach.

1 polubienie

BRAWO!!! Gratulacje :heart:

1 polubienie

Aha co do diety… mniejsze porcje a częściej.

3 polubienia

Tak teraz zaczęłam robić. Czy można jeść suchś krakowską (kiełbasę)/

2 polubienia

Powiem ci tak. Byłem na diecie cukrzycowej w szpitalu i dostawałem na śniadanie suche kiełbasy, szynkę konserwową, szynkę chudą. Dostawałem też kawałek ciastka więc to nie tak że całkiem cukru nie wolno. Na pewno zmieniłem pieczywo na wieloziarniste, co dziennie jogurt naturalny a na obiad normalnie jem. Aha absolutnie nie zastępuj cukru żadnymi erytrolami, słodzikami, stewiami bo więcej szkody robią niż sam cukier. No i na pewno zero słodkich napojów. Ale mi lekarz zalecił by mieć zawsze puszkę coli pod ręką w razie Hipoglikemi która jest tak samo niebezpieczna jak hiperglikemia a nawet gorsza bo zasypiasz. Nie pomagają w podniesieniu cukru czekoladowe cukierki bo czekolada powoduje opóźnione wchłanianie cukru. A jak masz cukier poniżej 70 to jest to dość nieprzyjemne i trzeba reagować szybko.

2 polubienia

Dzięki!

1 polubienie

Aha i zobacz sobie tabelę indeksu glikemicznego. Pewnie zdziwi cię że np marchewka surowa jest super ale ta sama ugotowana jest be. I zadzwoń pod ten numer który ci napisałem pewnie pojutrze dostaniesz kurierem glukometr.

3 polubienia

Dzięki, tabelę już sprawdziłam!

podobnie jest z wieloma produktami.
Dlatego Włosi jedzą makarony al dente.

2 polubienia