@efka Bardzo wieku górników to byli przyjezdni. Kopalnie kiedyś dobrze stały to się opłacało przyjechać…
No dobrze, ale ja mam głupie pytanie, skąd u górników tyle przypadków zachorowań się wzięło?
Mi to mowisz?
Przyjechałam na Śląsk mając 7 lat.
@waranzkomodo jestem córką, siostrą i żoną górnika.
Przyjezdna ze Złotego Stoku
To jest wina kolejnych rządów i wieloletnich zaniedbań w górnictwie. Mimo to Śląsk to nadal przemysłowe serce Polski. Dostarcza nasze główne paliwo całemu krajowi (nie licząc węgla ruskiego).
Walczymy od lat o uznanie gwary śląskiej. Nie wiem czemu traktuje sie nas gorzej od kaszubów.
@ciekawie kto mógł, zamknął się w domu, górnicy wolnego nie dostali.
Zjazd szolą, wspólna kąpiel itd zrobiły swoje.
Górnik ma to do siebie, że często ignoruje kaszel czy gorączkę, trzeba być
twardym chopem żeby tam pracować
a no stąd że górników w tych ciasnych szybach, tunelach i windach nie da sie izolować. Tam nie ma mowy o dystansie 2m i kombinezonach. Poza tym każdy górnik ma rodiznę. No i się sieje.
mogli w bieronce robić
górnik robi max 4 godziny
reszta to…
Górnictwo to tradycja. Z dziada pradziada. Kopalnie gwarantowały stabilizację. Górnicy mieli wycieczki, kolonie, jest barbórka. Już nie pamiętam ale sporo mają tych przywilejów. Deputaty itp.
Z działaczami jak to z działaczami. Koperty puchną, brzuszki rosną.
Ale górników dołowych to ja szanuję.
@Dementus zjedź tam, odbębnij te 4 godzinki przez miesiąc, i wtedy pogadamy.
Serio? za psa nie robię i nie szczekam.
I każda szychta może byc ostatnia. Szczęść Boże
@Dementus Urzędnik na górze ma fajnie. Ten co fedruje już nie aż tak.
Zgadza się.Od 20 lat tych przywilejów jest mniej, a praca w jednakowym rytmie.
Może gorszym, bo sprzęt przestarzały…
Rząd woli by ludzie przeżerali pieniądze dając wszystkim po równo (nawet bogaczom) 500+ zamiast pomyśleć o nowych technologiach w górnictwie.
Będzie tylko gorzej jeśli to się nie zmieni. UE naciska na walkę o klimat. Odnawialne źródła energii. Węgiel sobie z tym nie poradzi.
Mnie wywołałaś
Na dole też mają fajnie.
Ci w białym kasku
@efka Na dole zawsze może coś “dupnąć”. Lepiej się nie ryć na przodek, jak nie trzeba
@Devil tym niech się już inni martwią, moja rodzinka emerytowanych górników już nie musi się martwić i przepraszać cały kraj, że trochę lepiej zarabiali.
Ich zdaniem -za nic!