Witamina D - bezpieczna dawka?

Laboratoria i lekarze głównego nurtu mają inną normę - lekarze promujący keto, holiści, naturopaci inną. Różne kraje mają inaczej… Komu wierzyć i na jakiej podstawie…

Sa badania anakltyczne, gdzie mozna ustalic niedobór lub nadmiar. I zalezy to od wieku, trybu zycia czy ogolnie stanu zdrowia.
Normy medyczbe sa stale, tyllko byc moze pozostale czynniki powodują wrazenie chaosu.
Po prostu nie kombinowac na własną rękę.

Może ulotce wierzyć

Z witaminą D mamy akurat dość szerokie widełki. Od kilku lat wszyscy nawiedzeni w internetach prześcigają się w podnoszeniu poprzeczki 500, 1000, 5000 jednostek… Myślę, że należałoby posłuchać prawdziwych fachowców i suplementować wit. D tylko w określonych przypadkach.

1 polubienie

Eee no to lekarz powinien powiedziec tylko nie daj skierowan na badania poziomu wit.D. :confused:

W Polsce przyjmujac witamine D zgodnie z ulotka trudno przedawkowac.
Wiekszosc spoleczenstwa ma niedobory.
O ile u malych dzieci to sie kontroluje, to u doroslych roznie z tym bywa. A doprosic sie badan analitycznych? To niepatriotycznie, bo obciaza Narodowy Fundusz Zabijania.

1 polubienie

Co za duzo to tez niezdrowo. Ale nagminne stosowanie filtrow UV powoduje zapotrzebowanie na suplementacje.
Kiedys byl tran…
Szpinak, ekologiczna marchewka i domowe kiszone ogorki.

W zimie 2000j.na dzien jest ok. Pomaga na nieprzeziebianie, niepocenie i myslenie.

Nie wiem. Jak pisalam to zalezy od organizmu.
A zeby ustalić bezpieczna dawkę to zrobic analizy.
Co ciekawe - ja niby w slonecznym kraju żyje, ale? Potrzebuje dodatkowej dawki.
Zreszta zawsze tak było.
Tylko za młodu, ku zgrozie rowiesnikow popijalam tran.

1 polubienie

Nie mogę brać suplementów. Nie można ich łączyć z alkoholem

Za pamieci: latarke sobie na czolo zalatw, zeby w stanie upojenia byc zauwazonym przez kierowce. Strzezonego pan Bog strzeze… :light_bulb:

1 polubienie

Widać że nie jesteś kierowcą. Latarka czołowa strasznie dezorientuje innych więc dla widoczności to nędzne jest.

1 polubienie

Pijani zawsze przeżywają wypadki

1 polubienie

Wrecz wskazane, bo alkohol jako moczopedny wyplukuje niezbedne skladniki z organizmu.
Ja proponuje suplement w postaci krwawej mary w wersji hard.
Z tabsaco, selerem naciowym,spora ilosci soli i kapinka cytrymy. Propoecje soku pomidorowego i alkoholu ustal sobie sam.

Do tego solidna porcja mikroelementow w postaci tatara

Spozyte w półcieniu co by troszke witaminki D ze słońca zaimportowac.

A jak miga to tez? :frowning:

Mój znajomy wypadł któryś z balkonu z 2 piętra i nic mu się nie stało. Pijany

Lepsze odblaski albo migajace elementy.
A tak super? Kamizelka odblaskowa z diodani.
Najlepsze diody niebieskie, bo kolorek taki policyjny…

1 polubienie

Nz czym wylądował? Bo chyba nie na betonie czy asfalcie?

Jeszcze bardziej.

nie w Polsce. Oficjalnie niebieskie migające światło jest dla służb.