Wreszcie materiał na temat Dwarki ... Już od dawna na niego czekam od typa Kosmiczne Opowieści

tyle co napisalam - te, ktore obecnie znajduja sie w GB.
Rzumianie raczej tworzyli siec obozow - twierdz. ktore z czasem przeksztalcaly sie w miasta (co juz opisal @birbant) lub korzystali z naturalnych przeszkod (pasma gorskie, rzeki, morze)
zreszta nie wojna Rzumianie zyli - oni prowadzili bardzo spojna polityke osiedlencza, jakby to dzis okreslic kolonialna.
wiele obecnych miast powstalo na rzymskich zalozeniach architektonicznych - teren pod miasto wybierano bardzo starannie, a jego rozplanowanie bylo z gory ustalone - podlegalo tylko niewielkim zmianom wymuszone warunkami geograficznymi.
a dodatkowo wiekszosc tych naprawde najstarszych klasztorow powstala na ruinach rzumskich villa - czyli siedzib posiadaczy ziemskich - jako, ze rowniez nie byly budowane gdzie popadnie, lokalizacja byla starannie przemyslana.

2 polubienia

Mnie tam zastanawia jaką wielką wizję miały Ateny w okresie przed zjednoczeniem Hellady przez Filipa II … Czy w ogóle miały jakąś wizję ? Czy chciały np tylko kolonizować i handlować oraz dbały o to, żeby nikt (w tym przede wszystkim Sparta) im nie zagrażał ?

I tak samo zastanawia mnie kto zniszczył Spartę ? Czy Rzymianie czy ktoś inny ? Pytanie też do Ciebie @birbant

Wiem, że prosiłeś, abym już dzisiaj o nic nie pytał, ale to chyba w miarę proste pytania jeśliby uprościć … Oglądałem poniższy filmik także jako tako się orientuje w sytuacji :wink:

https://www.youtube.com/watch?v=bMi281yzsTA&feature=emb_logo

o jakich Ty wizjach piszesz? tej Pytii w Delfach co siedziala nad jakims palonym zielskiem i przepowiadala losy swiata?

1 polubienie

W sumie też racja … Pytia … Faktem jest, że wyrocznia z Delf była najsłynniejsza i co za tym idzie chyba najbardziej wpływowa … Ale myślę, że mimo wszystko Ateńczycy mieli swój rozum …

A ostatnie zburzenie Troi miało miejsce przed I wojną peloponeską ? Czy jakoś po ? … Może nawet po II wojnie peloponeskiej ? …

Nie wiem. Nie bylo mnie tam :grinning:

Koniec wojen peloponeskich - 446 pne
Ósme zdobycie Troi - XIII w. pne.

Jak policzysz, to będziesz wiedział,

1 polubienie

O kurde! To Ósme zdobycie i zniszczenie Troi było dużo wcześniej …

1 polubienie

A prawdziwa przyczyna najazdu (ostatniego lub wszystkich :crazy_face:) i zniszczenia Troi ?

Rzeka Skamander była szlakiem handlowym, a że Troja leżała nad tą rzeką, to pobierała cło od kupców. Póki było umiarkowane, to był spokój, ale jak zaczęli podnosić, no to ten spokój się kończył.

1 polubienie

Historia Troi nie ma nic wspólnego z Iliadą Homera.
Autor tylko tam umieścił fikcyjną akcję tej epopei.

2 polubienia

Toteż pytam :wink:

Pozostało nam jeszcze zburzenie Sparty :wink: ? …

Kiedyś wrócimy do tego. Teraz idę spać, kolego sympatyczny…

2 polubienia

Czyli najpierw było ostatnie zburzenie Troi

Potem wojny perskie, potem wojny peloponeskie, potem zjednoczenie Hellady przez Macedonię i podboje Aleksandra Wielkiego …

W niczym się nie mylę tutaj @birbant ?

Zauważyłem też, że Troja leżała chyba w strategicznym punkcie tzn. leżała w Azji Mniejszej tak, że najprawdopodobniej kontrolowała cieśninę Dardanele bo zaraz za tą cieśniną jest słynne z pierwszej wojny światowej Gallipoli …

Podobnie jak dzisiaj Konstantynopol/Stambuł leży nad cieśniną Bosfor …

2 polubienia

Dokładnie tak było, brawo! Jak widzisz, nie jestem nieomylny. A Troją interesowałem się, będąc w Twoim wieku, trochę dawno, więc.

2 polubienia

A czy demokracja starożytnych Aten była sprawna ? Co o niej sądzisz ?

Ponoć Ateńczycy patrzeli na Spartan z podziwem, bo w Sparcie ponoć prawo było niezwykle zrozumiałe dla wszystkich ludzi i proste do tego …

Jakie masz poglądy na temat ustrojów oraz praw zarówno w Atenach jak i Sparcie ?

A to przypadek, że Atlantyda brzmi trochę podobnie do Aten ?

Nie widze podobienstwa.
Natomiast (ale to musze poszukac w ksiazce Zajdlera, o ktorej wspominalam) - rdzen atl wystepuje w jezykach Ameryki prekolumbijskiej.
No i sa gory Atlas, podejrzanie blisko Slupow Heraklesa :joy:

1 polubienie

A zajęcie Brytanii (nie licząc dzisiejszej Szkocji) przez starożytnych Rzymian twoim zdaniem miało sens czy było niepotrzebne ?