tyle co napisalam - te, ktore obecnie znajduja sie w GB.
Rzumianie raczej tworzyli siec obozow - twierdz. ktore z czasem przeksztalcaly sie w miasta (co juz opisal @birbant) lub korzystali z naturalnych przeszkod (pasma gorskie, rzeki, morze)
zreszta nie wojna Rzumianie zyli - oni prowadzili bardzo spojna polityke osiedlencza, jakby to dzis okreslic kolonialna.
wiele obecnych miast powstalo na rzymskich zalozeniach architektonicznych - teren pod miasto wybierano bardzo starannie, a jego rozplanowanie bylo z gory ustalone - podlegalo tylko niewielkim zmianom wymuszone warunkami geograficznymi.
a dodatkowo wiekszosc tych naprawde najstarszych klasztorow powstala na ruinach rzumskich villa - czyli siedzib posiadaczy ziemskich - jako, ze rowniez nie byly budowane gdzie popadnie, lokalizacja byla starannie przemyslana.
Mnie tam zastanawia jaką wielką wizję miały Ateny w okresie przed zjednoczeniem Hellady przez Filipa II … Czy w ogóle miały jakąś wizję ? Czy chciały np tylko kolonizować i handlować oraz dbały o to, żeby nikt (w tym przede wszystkim Sparta) im nie zagrażał ?
I tak samo zastanawia mnie kto zniszczył Spartę ? Czy Rzymianie czy ktoś inny ? Pytanie też do Ciebie @birbant
Wiem, że prosiłeś, abym już dzisiaj o nic nie pytał, ale to chyba w miarę proste pytania jeśliby uprościć … Oglądałem poniższy filmik także jako tako się orientuje w sytuacji
https://www.youtube.com/watch?v=bMi281yzsTA&feature=emb_logo
o jakich Ty wizjach piszesz? tej Pytii w Delfach co siedziala nad jakims palonym zielskiem i przepowiadala losy swiata?
W sumie też racja … Pytia … Faktem jest, że wyrocznia z Delf była najsłynniejsza i co za tym idzie chyba najbardziej wpływowa … Ale myślę, że mimo wszystko Ateńczycy mieli swój rozum …
A ostatnie zburzenie Troi miało miejsce przed I wojną peloponeską ? Czy jakoś po ? … Może nawet po II wojnie peloponeskiej ? …
Nie wiem. Nie bylo mnie tam
Koniec wojen peloponeskich - 446 pne
Ósme zdobycie Troi - XIII w. pne.
Jak policzysz, to będziesz wiedział,
O kurde! To Ósme zdobycie i zniszczenie Troi było dużo wcześniej …
A prawdziwa przyczyna najazdu (ostatniego lub wszystkich ) i zniszczenia Troi ?
Rzeka Skamander była szlakiem handlowym, a że Troja leżała nad tą rzeką, to pobierała cło od kupców. Póki było umiarkowane, to był spokój, ale jak zaczęli podnosić, no to ten spokój się kończył.
Historia Troi nie ma nic wspólnego z Iliadą Homera.
Autor tylko tam umieścił fikcyjną akcję tej epopei.
Toteż pytam
Pozostało nam jeszcze zburzenie Sparty ? …
Kiedyś wrócimy do tego. Teraz idę spać, kolego sympatyczny…
Czyli najpierw było ostatnie zburzenie Troi
Potem wojny perskie, potem wojny peloponeskie, potem zjednoczenie Hellady przez Macedonię i podboje Aleksandra Wielkiego …
W niczym się nie mylę tutaj @birbant ?
Zauważyłem też, że Troja leżała chyba w strategicznym punkcie tzn. leżała w Azji Mniejszej tak, że najprawdopodobniej kontrolowała cieśninę Dardanele bo zaraz za tą cieśniną jest słynne z pierwszej wojny światowej Gallipoli …
Podobnie jak dzisiaj Konstantynopol/Stambuł leży nad cieśniną Bosfor …
Dokładnie tak było, brawo! Jak widzisz, nie jestem nieomylny. A Troją interesowałem się, będąc w Twoim wieku, trochę dawno, więc.
A czy demokracja starożytnych Aten była sprawna ? Co o niej sądzisz ?
Ponoć Ateńczycy patrzeli na Spartan z podziwem, bo w Sparcie ponoć prawo było niezwykle zrozumiałe dla wszystkich ludzi i proste do tego …
Jakie masz poglądy na temat ustrojów oraz praw zarówno w Atenach jak i Sparcie ?
A to przypadek, że Atlantyda brzmi trochę podobnie do Aten ?
Nie widze podobienstwa.
Natomiast (ale to musze poszukac w ksiazce Zajdlera, o ktorej wspominalam) - rdzen atl wystepuje w jezykach Ameryki prekolumbijskiej.
No i sa gory Atlas, podejrzanie blisko Slupow Heraklesa
A zajęcie Brytanii (nie licząc dzisiejszej Szkocji) przez starożytnych Rzymian twoim zdaniem miało sens czy było niepotrzebne ?